RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– «Venteåret» var verre enn å sone


HJELPER: Helge Olsen jobber i dag med å hjelpe andre straffedømte for å komme tilbake til samfunnet. Han har selv opplevd å vente i åtte måneder på å få sone. Foto: Anne Marie Huck Quaye
HJELPER: Helge Olsen jobber i dag med å hjelpe andre straffedømte for å komme tilbake til samfunnet. Han har selv opplevd å vente i åtte måneder på å få sone. Foto: Anne Marie Huck Quaye Foto: Foto: Anne Marie Huck Quaye
Et vakuum, det aller verste året og den tida da livet ble satt på vent, forteller tidligere straffedømte om hvordan det oppleves å vente på å sone.

OSLO: – Jeg levde som narkoman i det «venteåret», sier Bjørn, som møter dittoslo.no i WayBack sine lokaler på Carl Berner.

Bjørn ønsker ikke å stå fram med fullt navn og bilde. Den uavhengige stiftelsen jobber for at straffedømte kan leve et liv uten kriminalitet og rus, og drives hovedsakelig av tidligere straffedømte.

Bjørn forteller om mange år med narkotika og kriminalitet, og i alt har han tilbrakt nærmere åtte år i fengsel, fordelt på flere dommer.

Den siste dommen sonte han på Ullersmo og i Stifinner`n i Oslo fengsel og var en dom relatert til narkotika.

Les også: - Gi mennesker på gata et smil og litt mat

Ekstra straff å vente

– Jeg gikk rett i fosterstilling, forklarer han om det året han selv kaller en ekstra straff, da han ventet på å få sone.

– Det er mange som har det slik, forteller Bjørn. Det samme skriver Helge Olsen under på.

– Det føltes som å leve i vakuum, sier Helge, som har sonet en dom for økonomisk kriminalitet.

Han måtte vente i nesten ett år på å sone en straff på åtte måneder. Han kunne bare så vidt få seg noen småjobber i ventetida.

– Man går jo bare og venter på at man skal i fengsel, sier han videre.

Helge har ikke hatt et rusproblem, men beskriver det som et helvete å vente.

Les også: Knallsuksess for Olso-tegneserie

Nye lovbrudd i ventetida

– Rusinga mi eskalerte noe voldsomt, og jeg holdt på å ruse meg i hjel, sier Bjørn.

Han beskriver det som det verste året i sitt liv. Helt alene med et rusproblem.
– Jeg var ikke kapabel til å jobbe i utgangspunktet, sier han.

Etter åtte måneder inne i en leilighet med rus og isolasjon orket han ikke mer. Han ville komme i fengsel, og gikk ut med det som mål.

– Det var en lettelse, sier han om at han ble bura rett inn på Ullersmo.

I fengsel ble det «cold turkey», så som han sier kom det noe godt ut av det, siden Bjørn har vært nykter siden 2002. Da han kom ut var han med på å stifte Wayback, og har jobbet både her og andre steder siden.

Både Bjørn og Helge mener det bør bli slik at man får en dom og kommer rett i fengsel

– Man venter på frihetsberøvelse, oppsummerer Bjørn.

Les også: - Jeg tror vi får sette litt naloxon

Sprer soningen utover landet

Antall innsatte i 2013 var i gjennomsnitt 3663 på landsbasis. Soningskøen for ubetinget fengselsstraff har økt fra 768 personer ved utgangen av 2012, til 1176 personer ved utgangen av 2013, viser tall fra Kriminalomsorgsdirektoratet.

På spørsmål vedrørende soningskøer lokalt, er dette ikke mulig å oppdrive siden fengselskapasitetene blir spredt utover landet der det er plass.

– Vi prøver ikke å ha det sånn at det blir noen køer som blir lengre enn på andre steder, sier direktør for Kriminalomsorgen, Marianne Vollan.

Hun forklarer likevel at flere grupper konkurrerer om de samme plassene, og da blir kjapt kapasiteten sprengt på varetekstplasser.

Fungerende regiondirektør i Kriminalomsorgen Region Øst, Stig Storvik, forteller at de etter beste evne prøver at innsatte soner i nærheten av familien, så godt det er mulig.

Region Øst dekker 44 prosent av kapasiteten i Kriminalomsorgen, så at det er nok å gjøre i hovedstaden er det ingen tvil om.

– Alle bidrar for å ta unna soning, sier Storvik.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere