RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Vi ble, unnskyld uttrykket, rumpekjørt av Rådhuset


Høyres Per H. Christiansen uttrykte seg i billedlige ordelag da bydelsutvalget skulle gjøre opp status for bydelens barnehageplasser.
Høyres Per H. Christiansen uttrykte seg i billedlige ordelag da bydelsutvalget skulle gjøre opp status for bydelens barnehageplasser. Foto: ARKIVFOTO
Nordre Aker føler seg fortsatt grundig lurt, og innrømmer at barnehagebyggingen har dabbet litt av i bydelen.

NORDRE AKER: – Vi ble, unnskyld uttrykket, litt rumpekjørt av Rådhuset, sa Høyre-representant Per H. Christiansen, da bydelsutvalget skulle gjøre opp status for bydelens barnehageplasser.

Del på Facebook

Bakgrunnen for uttalelsen var vårens manglende tilbakebetaling fra Oslo kommune etter at bydelens utgifter til de private barnehagene økte.

Har full barnehagedekning

– Det er ingen tvil om at bydelen har gjort en god jobb og fulgt opp bygging av nye barnehageplasser. Vi ble grundig lurt – straffet fordi vi la til rette for ekstra plasser, sa Aps Ivar Christiansen, og spurte om dette har fått den før så ivrige barnehagebyggerbydelen til å sette ned tempoet.

LES OGSÅ: Finansbyråden frykter ikke kutt av 11 millioner i Nordre Aker

– Det er godt lest, svarte assisterende bydelsdirektør Preben Winger.

– Trykket og tempoet er ganske riktig satt noe ned. Etter lovens krav har vi full barnehagedekning, og kan til og med tilby plass til noen som etter lovens krav ikke har rett på plass (de som ikke har fylt ett år før barnehageopptaket ble avsluttet 31. august, journ.anm.).

To barnehager neste år

Selv om farten er satt ned har bydelen håp om at det skal åpne to nye barnehager neste år. Disse er Kjelsås barnehage i nye Kjelsås skole, som skal stå klar til skolen er ferdig i 2012, og ny barnehage i Grefsenkollveien 16.

– Utover dette har vi mest trykk på Claus Borchs vei (19-23), som vi håper kan være ferdig i 2013, sier Winger, om barnehagen som har vært på prosjektstadiet i tre år allerede.

Plass til alle

Ved hovedopptakets slutt 31. august hadde alle barn i bydelen med rett til plass fått tilbud om plass i Nordre Aker. I tillegg har 148 barn uten lovfestet rett fått plass.

Nordre Aker har i 2011 opprettet elleve nye plasser for barn over tre år, og 85 plasser for barn under tre år. Alle i eksisterende kommunale barnehager.

Nordre Aker har per 31. august 3815 barnehageplasser. Det er 1160 flere enn i 2004. Av dagens plasser er 1433 kommunale, og 2382 ikke-kommunale og familiebarnehager.

– Selv om vi har kommet i mål i år igjen, stresser det oss litt at vi må ha 200 familiebarnehageplasser for å nå målet, sa Winger.

– Jeg skjønner det på deg at familiebarnehager er noe vi ikke ønsker flere av, men heller færre av. Vi må ikke sove på våre laurbær her, men holde fokus på å bygge barnehageplasser. Det kan veldig fort skje endringer, sa SVs Lill Pleym.

Barnehageprosjekter i Nordre Aker 2012–14

Kjelsås skole barnehage (8 avd. ferdigstilles august 2012)
Grefsenkollveien 16 (3 avd. i løpet av 2012)
Bergtunet barnehage (rehab. og utvidelse, 4 avd., under prosjektering, ferdig august 2013)
Sognsveien 82 (under utredning i 2012)
Claus Borchs vei (8-12 avd., under utredning i 2013)
Sanato (Kjelsåsveien 49c, 4 avd. under utredning, men satt på vent, etter 2014)
Brekke (Tandberg, 5 avd. satt på vent, etter 2014).

Bydelen har presset Omsorgsbygg for å få barnehage ved tidligere Sanatoriet på Disen.

– Dette er et område med tynn dekning, sier Preben Winger.

Både denne barnehagen, og den planlagte i gamle Tandbergs lokaler på Brekke, er krevende prosjekter fordi de skal inn i gamle vernede bygg som må ombygges, sier Winger. Bydelen mener likevel det er riktig med barnehageplasser her, selv om de blir dyre å opprette.

Omsorgsbygg har kjøpt bygget i Nils Lauritssøns vei 34, som tidligere inneholdt forretninger. I andre etasje er det fire leiligheter. Bydelen har bedt om at man ser på hvilke muligheter det er for å ta bygget i bruk som barnehage, eller om det kan rives og bygges nytt som barnehage eller omsorgsboliger. Winger anslår prosjektet har et toårsperspektiv.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere