*Nettavisen* Nyheter.

– Vi er ikke den store, stygge ulven

FØLGER ORDRE: Plan- og bygningsetaten avviser at de prøver å presse ut Brakkebygrenda. De følger bare ordre fra byrådsavdelingen.

– Vi synes at okkupantene i Brakkebygrenda er hyggelige og ordentlige folk, men de må flytte ut, sier Plan- og bygningsetatens talsperson, Erik Øhn.

GAMLEBYEN: – Det er ikke vi som er ansvarlige for denne situasjonen, selv om konsekvensene av vårt vedtak blir at okkupantene må flytte ut, sier Erik Øhn, leder for tilsynsavdelingen hos Plan- og bygningsetaten (PBE).

– Reglene blir fastslått ovenfra, så vi må bli instruert av byrådsavdelingen for byutvikling hvis vi ikke skal følge opp saken. Byrådsavdelingen er kjent med det vi gjør. Fordi det har blitt en mediesak så har vi informert dem, men vi har ikke fått noen ny instruks, legger han til.

Brakkebygrenda holder til på den gamle branntomten i St. Halvards gate 27 i Gamlebyen. PBE har mottatt klager fra to utleiere av leiligheter i samme gate som mener at Brakkebygrenda er stygg og uheldig for boligprisutviklingen.

Klagene satte i gang en prosess som i fjor høst førte til at etaten beordret tomteeieren å fjerne Brakkebygrenda. Okkupantene skal være ute innen 30. april etter at eieren fikk utsatt en tidligere frist.

LES OGSÅ: Okkupanter trues med utkastelse fra Brakkebygrenda

– Skjemmende i våre øyne

– I klagen dere har mottatt fra en av naboene, heter det blant annet at prisene i området ikke øker, og at det er vanskelig å leie ut. Er dette gyldige grunner til å fjerne Brakkebygrenda?

Det har ingenting med saken å gjøre. Vi styres av offentlige regler. Vi er blant annet satt til å håndheve Plan- og bygningslovens forskjellige bestemmelser. Der har vi en bestemmelse om at ubebygd areal i bebygd område skal holdes i ryddig og ordentlig stand, og da kan vi forby bruk og lagring på ubebygd areal som virker skjemmede, sier Øhn.

– Mange av okkupantenes støttespillere synes Brakkebygrenda ser bra ut?

I våre øyne er det skjemmende. Når vi observerer campingvogner, en båt, provisoriske hytter, et drivhus, med mer, så bidrar det til at vi anser at tomta ikke er i ryddig og ordentlig stand, sier Øhn.

– I et brev til St. Halvards gate 27 AS (den formelle eieren av tomta, journ. anm.), påpeker dere at Brakkebygrenda står oppført i et område preget av boligbebyggelse. Er det relevant for saken at det bygges boliger i området?

– Det er blant mange forhold vi vurderer i saker som dette. Det at det er boligbebyggelse i området, bidrar til at Brakkebygrenda ikke er helt forenlig med forutsetningene for tomta, sier Øhn.

– Regulert til helt annet formål

Okkupantene har tidligere reagert på at kun tomteeieren, og ikke dem selv, fikk beskjed fra PBE om at de skulle kastes ut. På sin side understreker Øhn at reglene tilsier at de skal forholde seg til tomteeieren som er ansvarlig for bruken av tomten, og ikke til okkupantene.

Han legger til at de likevel har gjennomført et informasjonsmøte med okkupantene i ettertid. Okkupantene har også sendt en formell klage på utkastelsen til PBE. Øhn sier at de har bedt om ytterligere opplysninger fra okkupantene før klagen kan vurderes.

Utover at PBE anser Brakkebygrenda som stygg, har etaten blant annet påpekt overfor tomteeieren at reguleringen for tomten tilsier at det skal bygges barnehage der, med mulighet for boliger i tillegg.

– Det er ikke dagens type virksomhet som skal være der. Tomten er regulert til et helt annet formål. Men det er ikke det mest sentrale for oss, for vi har ikke mulighet til å pålegge en eier å bygge ut en eiendom. Vi kan kun pålegge eieren å holde det ryddig på tomta, sier Øhn.

LES OGSÅ: Brakkebygrenda nekter å gi seg

Eieren kan forsøke å etablere boliger

Han vil ikke si hvordan de ser på mulighetene for å endre reguleringen slik at Brakkebygrenda får bli.

– Men du er jo inne på hvorfor i all verden eieren ikke prøver å gjøre noe med reguleringen, sier han.

Etter det dittOslo.no erfarer, er det imidlertid uansett usannsynlig at eieren prøver å endre reguleringen for å la okkupantene bli. Eieren har tidligere vært interessert i å etablere boliger der.

DittOslo.no klarer ikke å komme i kontakt med eieren, men i et brev som eierens tidligere advokat sendte til PBE i oktober i fjor, skrev han at eieren var i dialog med boligbyggelaget USBL om et mulig samarbeid. Den nye advokaten vil ikke bekrefte eller avkrefte dette overfor dittOslo.no.

– Hva eieren ønsker å gjøre med tomta er ikke avgjort per i dag. Det vurderes ulike alternativer, sier Line Ravlo-Losvik hos Wikborg Rein, som er eierens nye advokatforbindelse.

Okkupantene har bedt om et møte med advokaten.

– Vi er i dialog med okkupantene. I veldig mange tilfeller så viser det seg at man kan oppnå mye med en dialog, så vi starter med det. Det er gitt et pålegg fra Plan- og bygningsetaten om å rydde tomten innen 30. april og det er varslet tvangsmulkt, så vi må gjøre det som er nødvendig for å overholde fristen – men man håper alltid på å få til en løsning, sier Ravlo-Losvik.

SE STOR BILDESERIE FRA BRAKKEBYGRENDA HER

Utkastelsesfristen kan ryke

Advokaten er usikker på om de vil klare å tvinge ut okkupantene innen 30. april hvis det likevel blir nødvendig, eller om de må søke om nok en utsettelse.

– Det vet man aldri. En rettslig prosess tar tid. Dersom vi igangsetter en prosess innen rimelig tid, og får den nødvendige hjelpen fra offentlige myndigheter, skal det være mulig å overholde fristen. På den annen side så kan det oppstå hindringer, slik som at myndighetene har lang saksbehandlingstid. Det er vanskelig å forutse nøyaktig hvor lang tid en slik prosess tar, sier hun.

– Eierens forrige advokat fryktet at okkupantene ganske enkelt vil okkupere tomten på nytt hvis det ikke bygges noe der kort tid etter utkastelsen. Er du enig i denne vurderingen?

– Det er en risiko. Hvis vi skal begrense risikoen så må det gjennomføres sikringstiltak, og det er noe vi ser på parallelt, sier advokaten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.