RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Vi er ikke her for å ødelegge barnehagene


Arild Olsen og Espen Rokkan ønsker å rydde opp i eventuelle misforståelser og skepsis rundt en privatisering av barnehagene.
Arild Olsen og Espen Rokkan ønsker å rydde opp i eventuelle misforståelser og skepsis rundt en privatisering av barnehagene. Foto: Foto: Silje Seterseter
Private Barnehagers Landsforbund (PBL) ønsker å forsikre de skeptiske om at en privatisering av barnehagene ikke er en ulempe for noen. Allikevel er det mange spørsmål de ikke kan besvare før aktørene er på plass.

FURUSET: PBL hadde mandag kveld et informasjonsmøte angående konkurranseutsettingen av barnehager i Oslo. De som møtte opp, for det meste barnehageansatte, håpet å få en positiv innsikt i privatiseringen.

– Det er helt greit at folk politisk ønsker seg en annen ordning, men vi kjenner oss ikke igjen i de mange anklagene vi har fått, sa Espen Rokkan, som har fungert som advokat i PBL i denne saken.

Rokkan viste frem en powerpoint med flere avisoppslag og overskrifter rund debatten om privatiseringen, og forsikret de oppmøtte om at bransjen ikke vil dem noe vondt.

– Vi aner ikke hvem aktøren blir, så før dette er avklart, er det mange spørsmål som ikke kan besvares. Men jeg kan si helt sikkert at PBL leverer, fortsatte han.

Les også: – Ikke selg barnehagen

Ikke alle barnehager deltar i brukerundersøkelse

I 2012 var det 50 prosent av de private barnehagene som var med på brukerundersøkelsen. I 2013 var det 60 prosent. Arild Olsen, administrerende direktør for PBL sa det helt klart er noen barnehager som drar ned snittet, men at de som ønsker å forbedre seg, heller ikke er redde for å vise et dårlig resultat.

– Mener dere at grunnlaget er godt nok til å si noe sikkert om forskjellen mellom private og offentlige barnehager i Oslo når ikke alle deltar i brukerundersøkelsen?

– Jeg føler det er meningsløst med en milimeterdiskusjon. Det er mange tusen barnehager som har deltatt, og om alle hadde deltatt, ville det ikke ha endret hovedtyngden av resultatet, sier han til Lokalavisen Groruddalen.

– Hva tenker dere om et eventuelt krav om at alle barnehager skal delta i brukerundersøkelsen?

– Det ville vært opp til kommunen å bestemme, men det stiller vi oss positive til. Resultatene burde ligge tilgjengelig på både kommunens og barnehagens hjemmesider slik at foreldrene kan følge med på hva som skjer, svarer Olsen.

Bekymret for pensjonen

Flere ansatte stiller seg bekymret til den avtalefestede pensjonen ved privatiseringen. Mange er redde for å miste sin avtale, og gå av med en dårlig pensjon.

– Denne debatten har startet på helt feil premisser fra dag én. Det er ingen fagforening som vil gå med på at dere skal miste avtalen deres, forsikret Rokkan.

Mye vil være opp til aktørene, men advokaten hevdet de må komme med et tilbud som tåler dagslys. Det  ble opplyst om at avtalene ikke kommer til å være helt identiske de nåværende.

– Vi lever lenger, og vil derfor få mindre pensjon over flere år, men summen vil være den samme, informerte Olsen.

Les også: Nå lytter byråd Hauglie til barnehageforeldrene

Like gode

Olsen mener en kommunal og en privat barnehage er like gode, men hevder det er ventelister hos de private barnehagene selv om det er ledig plasser i de kommunale.

– Det er ikke eierskapet som bestemmer om en barnehage er god eller dårlig, det er driften, sa Olsen.

Les også: Nå flykter de barnehageansatte

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere