*Nettavisen* Nyheter.

– Vi er kronisk forkjølet

Anne Lise Sunde (f.v.), Liv Bråten og Joakim Ingebrigtsen vil holde tilbake husleien hvis ikke bydelen og Omsorgsbygg får fortgang på installasjonen av callinganlegget og andre sårt trengte utbedringer. Foto: Øystein Dahl Johansen

Beboerne i omsorgsboligene på Manglerudhjemmet nekter å betale husleie hvis ikke bydelen og Omsorgsbygg gjør sårt trengte utbedringer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ventilatoren over komfyren til Liv Bråten er ikke koblet på.

Klikk på bildet for å forstørre.

Uansett hvordan jeg plasserer senga blåser møkka rett på meg, sier Liv Bråten. Her er ventilen på soverommet hennes.

Klikk på bildet for å forstørre.

Denne kontakten hos Joakim Ingebrigtsen mangler deksel, ett år etter at feilen ble varslet første gang.

RYEN: Beboerne i Omsorgsboligene har siden august vært uten summetone på callinganlegget. Beboerne må derfor ned seks etasjer for å slippe inn besøkende etter at resepsjonen stenger.

LES OGSÅ: – Kan kreve kompensasjon

I november sto de fram i Nordstrands Blad, og Bydel Østensjø, som leier boligene av Omsorgsbygg, lovet i ukene etterpå å få fortgang på saken.

– Når vi ringer sier de med påtatt overraskende tone: "er det ikke reparert ennå, vi skal ringe og purre", men de bare juger, sier Anne Lise Sunde, Liv Bråten og Joakim Ingebrigtsen.

Vil holde tilbake penger

Beboerne er opprørte over at ingen tar ansvar og sørger for at callinganlegget og en rekke andre feil og mangler blir reparert.

– Nå er det nok, husleia blir ikke betalt hvis ikke arbeidet starter innen den 18. februar slik det er lovet, sier de tre som alle bor i sjette etasje i omsorgsboligene.

– Ingen tar ansvar for omsorgsboligene i sjette og syvende etasje. Nå har vi vært tålmodige nok. De bare juger for å roe oss ned. De håper vel vi er så gamle at vi glemmer, sier de.

Kronisk forkjølelse

Anne Lise Sunde sto fram første gang i Nordstrands Blad i september 2007 og klagde på forfall og dårlig renhold. I følge beboerne har lite skjedd på den tiden.

– Vi er kronisk forkjølet og folk med kols blir ikke boende lenge før de må flytte herfra, sier Liv Bråten.

Hun sliter med astma og allergi og forteller at hun ikke kan bruke soverommet i leiligheten på grunn av ventilasjonsanlegget.

– Uansett hvordan jeg plasserer senga blåser møkka rett på meg. Jeg betaler 5.093 kroner i måneden for en leilighet hvor jeg ikke kan bruke soverommet, sier Liv Bråten som nå må sove på sofaen på stua.

Også hos Anne Lise Sunde bringer ventilasjonsanlegget inn mye skitt.

– Jeg har stengt igjen ventilasjonshullene med bomullsdotter, men skitten kommer blåsende inn likevel, sier hun.

Manglende vedlikehold

Joakim Ingebrigtsen har ikke samme problem med ventilasjonen, men også han sliter med forkjølelse:

– Jeg er tett og forkjøla på morgenene og det går en halv time før jeg klarner opp, sier han.

Da Nordstrand Blad var på besøk i leiligheten til Joakim Ingebrigtsen i slutten av oktober i fjor fortalte han om en kontakt som manglet deksel og skulle blitt reparert for mange måneder siden. I midten av februar står altså kontakten fortsatt urørt.

– Nå får de ikke flere sjanser. Vi vil ta saken videre med helsemyndighetene, sier trekløveret.

Beboerne mener de mange brannalarmene i bygget er et tegn på forfall og et ventilasjonssystem som ikke fungerer. Senest onsdag i forrige uke gikk alarmen klokken halv syv på morgenen da det skal ha begynt å brenne i et lysarmatur.

Vaktmesteren skal være sagt opp og andre juledag, etter det store snøfallet var det en beboer som måkte slik at folk kom seg ut.

– En kar på 83 år tok spaden i egne hender og måkte vei slik at vi kom ut på baksida av bygget. Nå har vi fått nok, sier de tre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.