RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Vi er vanlige folk


Har blitt «overtatt» av ungdommer som ønsker å starte opp et øko-kollektiv. De mener planen deres ikke strider med kommunens intensjoner med leiren. Bosetterne har flyttet inn i de gamle bolighusene, til venstre for dette motivet, som bl.a. viser kommandantboligen.
Har blitt «overtatt» av ungdommer som ønsker å starte opp et øko-kollektiv. De mener planen deres ikke strider med kommunens intensjoner med leiren. Bosetterne har flyttet inn i de gamle bolighusene, til venstre for dette motivet, som bl.a. viser kommandantboligen.
Kommunen har bedt om dette selv, når de lar leiren forfalle, mener gruppa som bosatte seg ulovlig i Skar leir i helga.

MARIDALEN: Innflyttingen har vært planlagt i flere måneder, forteller en av beboerne til Nordre Aker Budstikke. Han vil bare kalles Jan.

– Først og fremst er vi vanlige mennesker som vil bo her, og som vil leve i tråd med naturen, sier han.

Var planlagt

Ifølge Jan består de om lag 15 beboerne av ungdom, hovedsakelig mellom 18 og 25 år, men de eldste er 35. De har i et par år vært på jakt etter et sted å opprette et økologisk kollektiv i Oslo-området. Valget falt på den nedlagte militærleiren på Skar, som siden 2007 har vært eid av Oslo kommune, og som stort sett har stått tom de siste årene.

– Vi har bare flyttet inn i de seks bolighusene syd på området, sier Jan.

Han avviser at innflytterne har noe som helst med beboerne som ble kastet ut av Hausmanns gate 42 før helgen å gjøre.

– Vi er studenter, snekkere og lastebilsjåfører. Det er til og med folk som jobber i butikker i nærområdet. Vi er vanlige folk, som tjener penger. Vi tror ikke at vi kan bo her på dette flotte stedet gratis og ikke gjøre noen ting. Vi har allerede brukt mye penger på stedet, sier Jan.

Les også: Flytta inn i Skar leira>

– Ikke noe tilsyn

Gruppen har investert i septiktank og renser drikkevann fra Skarselva. De har kjøpt møbler og startet å reparere husene.

– Det så akkurat ut som på gamle bilder fra Tsjernobyl; som om et helt samfunn plutselig har forsvunnet herfra på mystisk vis. Dørene sto åpne, det har ikke vært noe tilsyn her i det hele tatt, sier Jan.

Les også: Hevnet utkastelse fra
Hausmannsgate

Økologisk

– Vi er ikke okkupanter. Å si det, og å påstå at vi tar oss til rette på annen manns grunn synes jeg er tendensiøst. Her har det stått tomt, og kommunen har latt stedet forfalle. Det er kommunal eiendom, og dermed tilhører den også oss, innbyggere i Oslo, sier Jan.

I følge Jan har flere naboer vært innom.

– De er nok litt skeptiske først; de kjenner oss jo ikke. Men vi har blitt veldig positivt mottatt. "Vi har ventet på dere," er det folk som sier.

Til våren vil beboerne starte økologisk hage og salg i kafeen. Den er allerede åpen, foreløpig med økologisk kaffe og te. Men de vil også etablere et kulturelt møtested på Skar for unge og gamle, og vil samarbeide med lokalpolitikerne. De vil også åpne for at ungdom som vil lære om økologisk livsstil skal få slå seg ned i kollektivet.

– Vi vil sette fokus på økologisk og miljøvennlig livsstil, og ikke minst på boligsituasjonen i Oslo, som er veldig vanskelig for mange unge, sier Jan.

Les også: Avviser Hausmanns-forbindelse

Han sier gruppen mener de passer godt inn i kommunens planer for leiren. Naturbarnehage, leirskolested og markasenter er blant forslagene som er til utredning, også med en fast bosetting.

De siste dagers medieinteresse for innflytterne har vært stor.

– I morgen (tirsdag, journ. anm.) håper jeg det roer seg litt. Da vil jeg komme meg ut på langrenn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere