Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Vi gjør mye usynlig arbeid

Manglerud-politiet er mye ute både i uniform og i sivil, og slår gjerne av en prat. Her har stasjonssjef Gro Smedsrud og Espen Lutnæs fått kontakt med Ove Dammen og Ragnar Danielsen på Manglerud-senteret. -Passer dere godt på lommeboken deres, spør stasjonssjefen. FOTO: Arne Vidar Jenssen
Manglerud-politiet er mye ute både i uniform og i sivil, og slår gjerne av en prat. Her har stasjonssjef Gro Smedsrud og Espen Lutnæs fått kontakt med Ove Dammen og Ragnar Danielsen på Manglerud-senteret. -Passer dere godt på lommeboken deres, spør stasjonssjefen. FOTO: Arne Vidar Jenssen
Stasjonssjef Gro Smedsrud på Manglerud politistasjon er veldig fornøyd med utviklingen i Bydel Søndre Nordstrand. Både synlig og usynlig arbeid har gitt resultater.

Vi er mye ute både i uniform og sivil, sier stasjonssjef Gro Smedsrud og Espen Lutnæs. Foto: Arne Vidar Jenssen

VÅRE BYDELER: – En av Oslo-politiets strategier er å være synlige, for på den måten å gi folk en trygghetsfølelse. Det er viktig, og virker også preventivt mot dem som har uærlige hensikter, sier stasjonssjefen. – Men vi gjør også mye som publikum ikke ser.

Sammen med statistikkspesialisten på Manglerud politistasjon, Espen Lutnæs, har hun en gjennomgang av fjorårets hendelser.

Hjemmeran

– Et av de store temaene i fjor var hjemmeranene. Mange husker sikkert det på Bjørndal hvor inntrengere ranet en barnefamilie, sier Smedsrud.

– Vi hadde flere slike rundt om i politidistriktet. Resultatet ble pågripelser, og vi har aktører sittende inne. Det ble gjort mye godt politiarbeid i disse sakene, og resultatet har blitt at vi ikke har hatt slike ran den senere tid.

Ungdoms-demonstrasjoner

En annen stor sak som Manglerud-politiet frontet, var oppfølging av de mange ungdommene som var med i de store Gaza-demonstrasjonene. Her hadde vi mange inne til avhør, og de har fått en oppfølging.

I etterkant har forebyggende på Manglerud vært inne i mye byomfattende arbeid, blant annet i forbindelse med Obama-besøket i desember.

– Politiet skal jo ikke bare vise muskler. Det er ofte mye bedre å jobbe i forkant slik at konflikter ikke oppstår.

Forebyggende

Vi ser stadig patruljer ute på veien, og det siste året har det stadig vært fotpatruljer på sentrene.

– Om det heter at vi skal være synlige, er det ikke bare de i uniform som er ute. Mange av våre jobber i sivil, særlig de på forebyggende avdeling.

Disse gjør en masse som folk flest ikke legger merke til, men som er veldig viktig politiarbeid.

Ungdomskonflikter

– Vi tror at mye av det forebyggende arbeidet som blir gjort, og spesielt politiets kontakt med de unge, gir positive utslag. Blant annet har vi merket oss med både glede og stolthet at vi ikke har hatt store ungdomskonflikter på Søndre Nordstrand hvor så mange nasjonaliteter er representert, og hvor beboere med så vidt forskjellig bakgrunn, kan leve og fungere sammen. Selvfølgelig har vi hatt episoder, men ingen alvorlig konflikt mellom ungdomsgrupper.

Det som er verre å holde styr på, er de mange innbruddene vi har hatt i alle tre bydelene våre. Politiet har stadig gått ut med advarsler og bedt folk være behjelpelige både med tanke på seg selv og andre.

– De som har en stige nærmest stående klar for å lette arbeidet til de som vil inn, har delvis seg selv å takke om de får innbrudd. Og her har det ingen betydning om man bor på Nordstrand, på Mortensrud eller Oppsal.

– De profesjonelle tyvene ser seg ut steder de mener er noe å hente. De såkalte "turisttyvene" slår til over alt, og er vanskelig å få tak i fordi de forsvinner så raskt. Derfor må vi ha raske tips om vi skal få hindret dem i fortsatt virksomhet.

Vold i hjemmet

Et annet tema Manglerud-politiet jobber mye med, er vold i hjemmet - altså innen familien.

– Her har vi mange gjengangere, og svært mange forhold er knyttet til familier med ikke-norsk bakgrunn, og dessverre blir en del barn vitner til stygg vold, sier stasjonssjefen. Dette er vanskelige saker, og krever store ressurser. Og det vi virkelig er bekymret for, er de store mørketallene.

Trafikk

Mange får nok hjertet i halsen når de som bilister blir stoppet av politiet eller kommer i trafikkulykker.

– Vi har gledelig nedgang i mange trafikkforhold, kan statistikeren vise.

– Antall pågrepne for kjøring i påvirket tilstand og kjøring uten gyldig førerkort har gått ned. Antall trafikkulykker, både med og uten personskader har gått ned. Men flere har det tydeligvis travelt, for vi hatt oppgang i antall hastighetssaker, sier Lutnæs.

– Skal vi oppsummere fjoråret, må det kunne sies at vi er fornøyd med alt vi har fått til, men er lei oss når vi ikke får gjort alt det vi burde gjøre, sier stasjonssjef Gro Smedsrud.

– Derfor skal vi fortsatt vise at vi er til stede, samtidig som vi i det stille skal gjøre godt politiarbeid som vi av erfaring vet kan gi resultater.

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!