RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Vi gjør granskauen svartere!


Tor Bach (45) og Umar Ditta (17) i organisasjonen Wild X oppfordrer ungdom til å interessere seg mer for friluftsliv. Jegerprøvekurs er en av aktivitetene de tilbyr. FOTO: LINE RUNDMO
Tor Bach (45) og Umar Ditta (17) i organisasjonen Wild X oppfordrer ungdom til å interessere seg mer for friluftsliv. Jegerprøvekurs er en av aktivitetene de tilbyr. FOTO: LINE RUNDMO Foto: Line Rundmo
Groruddalen Jeger- og Fiskerforening og organisasjonen Wild X sørger for at ungdom blir interessert i friluftsliv. – Pakk sekken og bli med, sier leder Tor Bach.

GRORUDDALEN: Wild X er underlagt Norges Jeger- og Fiskerforbund i Oslo. Foreningen har et friluftstilbud til ungdom i flerkulturelle miljøer.

LES OGSÅ: Lite ungdom i skauen

– Vi vil at minoritetsungdom skal erobre nye deler av det norske samfunnet. Hvert år har vi 250 ungdommer som er involvert. De lærer om førstehjelp, orientering, bålfyring, dyreliv, jakt, fiske, matlaging utendørs, vi padler, går lange turer, bor i telt, bor i hytter, bor i gapahuk eller sover under stjernene. Vi møter rådyr, grevling, elg, mink, ørret og abbor. Vi driver forskningsfiske, jakter rådyr, fanger mink og tar jegerprøve. Alle aktiviteter er gratis, forteller Tor Bach, en av lederne i Wild X.

Ut på tur

Visjonen deres er at alle skal kunne utfolde seg på lik linje, uavhengig av tro, opprinnelse, legning og kjønn.

– Friluftsliv er et stort vindu inn til en helt ny verden. Det gir folk noe helt nytt, med nye opplevelser og venner, sier han.

Wild X mener at man gjennom å løse felles utfordringer utvikler nye ferdigheter og gjensidig respekt, noe som er en forutsetning for et flerkulturelt samfunn, fritt for diskriminering. I fjor hadde organisasjonen over 200 turdøgn, med turer til blant annet Galdhøpiggen, Nordmarka, gjeddefiske i Engerdal og sjøfiske på Sotra. De arrangerer også jegerprøverkurs for ungdom som har lyst til å bli med på jakt.

Få ulykkesfugler

– Av og til er det all right å gi unga en børse før idretten tar dem, spøker Bach fra Kongsvinger.

– Jeg er oppvokst i skogen. Det har alltid vært folk som har jakta rundt meg. For meg er dette en livsstil, sier lederen, som ser på det som sin ballast til organisasjonen. I tillegg har han erfaring fra læreryrket på ungdomsskolen.

Bach forteller at han er overraska over at det ikke har blitt noen bruddskader eller ulykker ennå.

– Vi lar dem bruke motorsag, hagle, rifle... Det er utrolig lite tull på turene og få skader. Vi pakker aldri inn folk, vi lar dem ta risikoer, men vi lærer dem å kalkulere risikoen. Det er fint å se at de mestrer dette.

Pang, pang!

En som har vist seg å mestre skytekunsten, er Umar Ditta (17), ungdomsleder i Wild X.

– Faren min var veldig skeptisk til at jeg skulle bruke våpen og jakte. Han var redd for at jeg skulle skade meg, men etter hvert som jeg fortalte om alle de positive opplevelsene jeg fikk, ga han opp og sa "du skal få jakte", ser tenåringen.

– Han er sykt god til å få folk til å skyte riktig, beretter Bach om Umar.

Nå er Umar hjelpeinstruktør på jegerkurs. I følge kollega Bach kurset mye om dyr, hva dyrene heter, regler og hva du har lov til i naturen, etikk, våpen - både teknisk og sikkerhet.

– Et jegerkurs gjør ingen til jeger, men det gir kunnskap og erfaring. Vi er strenge og har mye fokus på sikkerhet, sier han.

Med hjelp fra Wild X og Groruddalen Jeger- og Fiskerforening har over 100 ungdommer i alderen 13-22 år, tatt jegerprøven.

– De, eller foreldra deres, har bakgrunn fra over 20 forskjellige nasjoner, beretter Bach.

Tilbud for alle

Lederne, som både er kvinnelige og mannlige, har fullført Wild X lederkurs, og har både jegerprøve og førstehjelpskurs. I tillegg kan de orientering og konfliktmegling, og har overlevelsesevne i naturen.

– Hvis du har lyst til å være med, kom og besøk oss i Møllergata 32 i Oslo. Du kan ringe oss på 47 36 40 03 eller sende en e-post til post@wildx.no, sier Bach.

Til tross for at t-skjorten han bærer lyder påskriften "Vi gjør granskauen svartere", gjør han oppmerksom på at Wild X ikke bare er for de med minoritetsbakgrunn, men også for etnisk norske...

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere