RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Vi har fått frem mye av det gamle, flotte


FLOTT: Den står antakelig like vakkert i dag som for 112 år siden. I dag, 18. desember, er det akkurat 112 år side stasjonsbygget ble tatt i bruk på Kjelsås. Nå leies huset ut til Telemuseet. Foto: Fredrik Eckhoff
FLOTT: Den står antakelig like vakkert i dag som for 112 år siden. I dag, 18. desember, er det akkurat 112 år side stasjonsbygget ble tatt i bruk på Kjelsås. Nå leies huset ut til Telemuseet. Foto: Fredrik Eckhoff
I 96 år var venterommet i bruk på Kjelsås stasjon. Nå flytter Telemuseet inn i det ærverdige, nyoppussede praktbygget.

KJELSÅS: I 1900 sto det ferdig, stasjonsbygget på Kjelsås stasjon. Arkitekten var Paul Due senior, antakelig med assistanse fra sin sønn, Paul Due junior.

Venterom og bolig

Det kjente landemerket for alle Kjelsås-beboere og reisende på Gjøvikbanen huset helt frem til 1996 blant annet venterom og toaletter for reisende, og i andre etasje har den ene etter den andre av stasjonsmestere – med eller uten familie – holdt hus.

Tidlig i 2012 måtte kunstnerne i Kjelsåspaletten malerklubb, som leide i første etasje, flytte ut. Rett etter sommeren begynte eieren av bygget, Rom Eiendom, rehabiliteringen av det staselige huset, som er bygd i det Sissel Bjørkto kaller "moderat dragestil og en nasjonalistisk utvikling av sveitserstil". Bjørkto er fagansvarlig for kulturminnevern i Rom Eiendom.

Rom Eiendom som eier stasjonsbygget på Kjelsås stasjon, er heleid av NSB. Mandag tok de imot de nye leietakerne, Telemuseet, og det var en stolt eiendomssjef i Rom Eiendom, Alf Gunnar Lunde, som viste rundt i de ærverdige lokalene, som fremstår minst like flott som for 100 år siden.

– Vi har fått frem mye av det gamle, flotte. Himlingen for eksempel, sier han og ser opp på de kraftige bjelkene, var gjemt, og nå er også de fine tømmerveggene kommet til syne igjen, sier Lunde.

Han forteller at selve venterommet er blitt større enn på mange tiår, etter at en vegg og toaletter er fjernet.

– Her bar det sterkt preg av endringene som ble gjort på 70-tallet, sier Lunde.

Han er fornøyd med hvordan de har klart å balansere mellom krav til blant annet universell utforming på den ene siden, og kravet til ivaretakelse av det opprinnelige på den andre siden.

– Vi har tatt vare på så mye som mulig av det innvendige, samtidig er det blitt moderne, for eksempel med isolasjonen, sier han og viser oss noen av kontorene som nå holder tidsriktig standard.

– Når det gjelder fasaden, er det veldig strengt. Den er vernet og kan ikke endres, sier han.

– Riktig leietaker

Det er administrasjonen til Telemuseet som nå flytter inn på Kjelsås stasjon, og Lunde er strålende fornøyd med leietakeren.

– Det var naturligvis viktig å få inn "riktig" leietaker, noen som genuint er opptatt av det samme som oss. Her hadde det ikke passet med neonlys på utsiden, sier Lunde.

Til stede på overtakelsen er Telemuseets Stein Domaas. Han er arkitekt og storfornøyd med å flytte fra en tilværelse brakker like ved.

– Det blir viktig å lytte til huset, sier Domaas. – Og dette venterommet, det må vi få ordentlig frem, sier han til dittOslo.

– Så nå flytter dere inn snart?

– Ja, den første flyttebilen er allerede kommet! sier Domaas.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere