*Nettavisen* Nyheter.

– Vi har situasjonen under kontroll

Bydelsoverlege Georg Semcesen mener de to første dagene med vaksinering har foregått i kontrollerte former.

Pågangen var stor da vaksineringen mot svineinfluensaen startet i Nordre Aker i går. Men bydelsoverlegen avviser at situasjonen er kaotisk, slik Aftenposten skrev i dag.

NYDALEN: Bydelen mottok mandag og tirsdag denne uken 3000 doser med svineinfluensavaksinen. Onsdag startet massevaksineringen, først og fremst av personer i risikogruppen; blant dem gravide, astmatikere, personer med hjerte- og lungesykdommer og diabetikere.

LES OGSÅ: «Dette må du vite om svineinfluensavaksinen» og «Bydelsoverlegens anbefaling»

Kontroll

Da helsestasjonene i Nydalsveien 21 åpnet for vaksinering onsdag klokken 11, var det ifølge a href="http://www.aftenposten.no/helse/article3345128.ece">Aftenposten.no lange køer, tilløp til kaos og personer som hadde ventet utenfor i opptil tre timer.

Bydelsoverlege Georg Semcesen er ikke enig i fremstillingen.

– Vi opplevde ikke situasjonen som kaotisk. Vi startet vaksineringen klokken 11, og det medfører ikke riktighet når det skrives at noen hadde ventet i tre timer klokken da klokken var 12. Det var derimot personer som møtte opp lenge før åpningstid, sier Semcesen.

Han forteller at enkelte pasienter måtte vente i én til en og en halv time.

– Men det må man nesten regne med når så mange skal vaksineres, sier han.

På det meste ble fire-fem personer vaksinert samtidig. Vaksinasjonen holdt på til nærmer klokken 19, og det ble hentet inn ekstra sykepleierhjelp fra Ullevål sykehus for å avlaste personalet i Nydalen.

930 sprøyter første dag

Det ble i går, på første vaksineringsdag, satt 930 sprøyter på om lag 600 personer. Torsdag har ifølge bydelsoverlegen vært betraktelig roligere. Da Nordre Aker Budstikke snakket med bydelsoverlegen i 14.30-tiden torsdag hadde de hatt cirka 250 pasienter innom.

– Nå har vi omtrent ingen ventetid i det hele tatt, sier han.

Snart tomt

Allmennpraktiserende leger har fått utdelt vaksinedoser, og ifølge bydelsoverlegen har denne ordningen fungert svært bra.

– Det har tatt av litt av presset på oss. Jeg vet om flere fastleger som har sendt ut brev med innkalling til vaksinasjon til sine pasienter i risikogruppen. Flere legekontorer har holdt åpent på kveldstid bare for å vaksinere, sier Semcesen.

Av de 3000 vaksinedosene bydelen mottok i begynnelsen av uken er det nå ikke mange igjen.

– Vi vaksinerer frem til klokken 18 i dag (torsdag, journ.anm.) men vet ikke om vi har nok. Det kommer an på hvor mange som dukker opp, men det begynner å bli færre. For øyeblikket har vi overkapasitet her, sier Semcesen.

I morgen kommer en ny ladning med vaksiner til Nordre Aker. Hvor mange doser har ikke bydelsoverlegen fått noen oversikt over ennå.

I morgen blir vaksinen fordelt til allmennpraktikerne i bydelen, som vil fortsette å vaksinere sine pasienter. På helsestasjonen i Nydalen vil det ikke bli satt flere sprøyter før tirsdag i neste uke.

Vaksinering av frisk

I begynnelsen av neste uke regner bydelsoverlegen med å ha fått vaksinert dem som er i risikogruppen, og som utgjør om lag 4–5000 personer. Det er ti prosent av befolkningen i bydelen.

– Da vil vi sette i gang med å vaksinere vanlige, friske mennesker, sier Semcesen.

– Det ser vi frem til, siden så mange tilsynelatende friske mennesker har blitt alvorlig syke av denne influensaen.

Dersom bydelen får nok doser vil trolig 10.000 personer være vaksinert ved utgangen av neste uke.

Syke barn i bydelen

Totalt har nå 13 mennesker dødd av svineinfluensaen i Norge. I Nordre Aker har det vært flere tilfeller av barn som har blitt ekstra syke av influensaen, opplyser bydelsoverlegen.

LES OGSÅ: Eksplosjon av Svineinfluensa

Bydelens vaksinering:

Vaksinering av risikogrupper skjer i Nydalen helsestasjon i Nydalsveien 21.

Lokalet er åpent onsdag 29/10 frem til kl. 18.00.

Fra og med 3. november er det åpent hver tirsdag og onsdag fra 16.00-18.30 (unntatt 17/11 og 24/11). Se bydelens nettsider for mer informasjon.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.