RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Vi kan ikke gjøre det straffbart å være fattig


Agnes Hagen Frogner i Bjerke ungdomsråd mener det er en dårlig idé å forby tigging i Oslo. Nå går hun hardt ut mot de foreslåtte politivedtektene.
Agnes Hagen Frogner i Bjerke ungdomsråd mener det er en dårlig idé å forby tigging i Oslo. Nå går hun hardt ut mot de foreslåtte politivedtektene. Foto: Arkivfoto
Kriminaliteten går ikke ned dersom man forbyr tigging og soving i parker og på offentlig sted, mener øeder i Bjerke ungdomsråd.

OSLO: – Det er det rene sludder, sier Agnes Hagen Frogner (18).

Lederen i Bjerke ungdomsråd er rasende over byrådets nye forslag til politivedtekter som skal hindre folk i overnatte på offentlig sted.

Bydelsutvalget i Bydel Bjerke har imidlertid ingen merknader til forslaget om endringer i § 2–1 om overnatting på offentlig sted, dersom man skal tro bydelsdirektør Kari Anne Mathiesens forslag til vedtak før denne ukens BU-møte.

Alternativer?

Det har imidlertid Bjerke Ungdomsråd. De støtter ikke forslaget til endring i § 2–1 femte ledd om overnatting på offentlig sted.

Ungdomsrådet ser ikke at å forby overnatting er løsningen på fattigdomsproblematikken og setter spørsmålstegn til hvilke alternativer mennesker som bor utendørs har?

– Vi støtter heller ikke forslaget om endring i § 2–2 sang, musikk, innsamling av penger, reklame, sier leder og medlem av rådet gjennom fem år.

Bydelsdirektøren er i utgangspunktet av samme oppfatning:

"I utgangspunktet må tigging sees på som et uttrykk for fattigdom, lidelse og nød. For å bekjempe tigging må det i utgangspunktet brukes sosialpolitiske virkemidler, som for eksempel bostøtteordninger, økonomisk stønad til livsopphold, tiltak overfor rusmiddelavhengige, og liknende, fremfor kriminalitetspolitiske virkemidler. Innføring av meldeplikt for tigging, kan gjøre lite med årsaken til tigging."

– Vi kan ikke straffe folk for ikke å ha noe sted å bo. Forslaget til nye politivedtekter er drøyt, sier Agnes Hagen Frogner.

Hadde ingen problemer med «romleiren»

Ungdomsrådslederen bor selv på Årvoll, ikke langt unna der den såkalte «romleiren» var i sommer.

– Jeg synes det var en glimrende idé. Jeg hadde ingen problemer med den, sier Agnes.

Hun fortsetter:

Kritikken om at folk gjorde fra seg i skogen burde jo bare vært løst ved at man fikk plassert ut noen doer her, sier Agnes. Hun mener uansett at vi som har tak over hodet må tåle å se at det er fattigdom og nød iblant oss.

Hun mener forslag til ny politivedtekter virker svært lite gjennomtenkt.

Skal folk arresteres for å tigge? Jeg skammer meg på vegne av Norge dersom dette går igjennom, sier hun.

– Vi kan ikke gjøre det straffbart å være fattig!

Les også:

Problemene i Europa kan ikke løses i Oslos parker

Oslos gater er for alle

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere