RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Vi må bli flinkere til å holde byen ren


GENERALEN: Vi bruker 120 milloner kroner årlig på å rydde opp i Oslo. Tenk hva annet vi kunne ha brukt de pengene til, sier Rusken-general Jan Hauger. FOTO: MAREN THORSEN BLESKESTAD
GENERALEN: Vi bruker 120 milloner kroner årlig på å rydde opp i Oslo. Tenk hva annet vi kunne ha brukt de pengene til, sier Rusken-general Jan Hauger. FOTO: MAREN THORSEN BLESKESTAD
Tirsdag er årets Rusken i gang. Hva skal du gjøre for et renere nærmiljø? undrer Rusken-general Jan Hauger.

OSLO: – Alle ønsker jo å ha en rent og pent nærmiljø. Spørsmålet blir bare hvordan folk kan bidra for å få det til, sier Jan Hauger.

Tirsdag går startskuddet for årets første Rusken-aksjon, og i år som alle andre år er det mye søppel som kommer til syne når snøen smelter.

120.000 tonn avfall

– I 2009 produserte Oslos borgere totalt 120.000 tonn restavfall. Mye av dette kastes rett ned på gaten eller i parker uten å finen veien til avfallsbeholderne vi har stående ute. Totalt for Oslo bruker vi rundt 120 millioner i året på å rydde avfall på avveie. Tenk hvor mye annet vi heller kunne ha brukt de pengene til!

Næringslivet er med

Tross dystre tall er Hauger opptatt av å se det positive i situasjonen.

– Når vi starter opp i år, er det i samarbeid med Lions-klubbene og med McDonald's. Det er veldig positivt at næringslivet, som faktisk er med på å produsere en del av avfallet, også er opptatt av å hjelpe til med opprydningen. Det håper jeg at flere kan bli med på etterhvert.

Direkte etter oppstart går ogå Hagerusken av stabelen.

LES OGSÅ: Gratis kurs i kompostering

– Da skal vi vekke vårstemningen i alle hageierene og sette ut fem ekstra mottaksstasjoner. Jeg tror ikke alle er klar over at de kan levere restavfall til Grefsen og Grønmo hele året. Det er attpåtil gratis, understreker Rusken-generalen, og opplyser samtidid at de fem ekstra gjenbruksstasjonene er åpne fra 12. april til 8. mai.

Unge tar ansvar

26. april går Storrusken av stabelen. Enhver som har gått grunnskolen siden 1976 husker nok den dagen i året de fikk en liten plastpose av læreren for å plukke rusk og rask i nærmiljøet.

– Under Storrusken går vi sammen med borettslag, velforeninger, skoler og barnehager. 130 skoler med 600.000 elever, samt 300 barnehager med 15.000 barn sørger for å rydde opp i nærmiljøet. Det er kjempehyggelig å kunne gjøre dette sammen med så mange unge.

Når sommeren nærmer seg skal også strendene ryddes.

– Vi tar for oss hele strandsonen fra Bygdøy til Ingierstrand, i samarbeid med Brann- og redningsetaten, samt lokale dykkerlag.

Nedslående holdninger

– Hva vil du si er de største utfordringen du møter som Rusken-general?

– Holdningene til forsøpling er dessverre veldig nedslående. Vi er flinke til å syte, men på langt nær like flinke til å yte. Mange dumper fra seg kjøleskap eller kommoder rett i nabolaget. Jeg skulle ønske at hver og en av oss ble litt flinkere til å holde byen ren og pen.

Hauger legger ikke skjul på at sommersesongen er ekstra utfordrende når det kommer til forsøpling.

– Vi setter ut store avfallsbeholdere og beholdere til engangsgriller, men folk går likevel ifra etterlatenskapene sine. Indre Oslo by har spesielt store utfordringer, særlig parkene St. Hanshaugen og Sofienbergparken.

– Hvorfor klarer vi ikke å slutte å forsøple rundt oss?

– Jeg tror mye handler om mangel på kunnskap. Mange vet ikke at det er gratis å levere tingene sine på gjenbruksstasjoner.

Plukk opp 20-pakningen

Etter den nye røykeloven må røykere ta sigarettene sine ut på gaten. Sneiper er likevel ikke det som irriterer Rusken-generalen mest.

– Nei, det aller verste er at røyker i tillegg kaster pakningen rett på gaten når den er tom, sier Hauger med en klar oppfordring til å kaste både sneiper og pakning i avfallsbeholderne.

Også hundeiere får gjentatte oppfordringer om å plukke opp etter hunden sin.

– Når snøen ligger der, er det ofte lettere for folk å kaste fra seg ting. Ett eksempel på det er hundeeierne. Om sommeren er ofte folk flinke, men om vinteren slutter de plutselig å plukke opp hundeskitten. Til og med platsposene blir liggende, enda de har tatt seg bryet med først å plukke det opp. Det er jo bare å ta det med i nærmeste søppelkasse.

Hauger understreker at utfordringene blir ikke mindre med en forventet økning på 150.000 Oslo-innbyggere innen de nærmeste ti årene.

– Vi har blitt et folkeslag som bryr oss for lite om naboen. Jeg håper at folk fremover er interessert i å bidra til at vi får en pen by.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere