– Vi må bli flinkere til å rydde Oslo

Slik vil ingen ha det i byens grønne lunger. Ruskengeneral Jan Hauger tar opp kampen mot søpla allerede fra tirsdag. FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN

Slik vil ingen ha det i byens grønne lunger. Ruskengeneral Jan Hauger tar opp kampen mot søpla allerede fra tirsdag. FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN

Tirsdag er årets Rusken i gang. Ruskengeneral Jan Hauger ønsker seg bedre holdninger.

SENTRUM: – Alle ønsker jo å ha en rent og pent nærmiljø. Spørsmålet blir bare hvordan folk kan bidra for å få det til, sier ruskengeneral Jan Hauger.

Tirsdag går startskuddet for årets første Ruskenaksjon, og i år som alle andre år er det mye søppel som kommer til syne når snøen begynner å smelte.

– I 2009 produserte Oslos borgere totalt 120.000 tonn restavfall. Mye av dette kastes rett ned på gaten eller i parker uten å fine veien til avfallsbeholderne vi har stående ute. Totalt for Oslo bruker vi rundt 120 millioner kroner i året på å rydde avfall på avveie. Tenk hvor mye annet vi heller kunne ha brukt de pengene til!

Unge tar ansvar

26. april går Storrusken av stabelen. Enhver som har gått grunnskolen siden 1976 husker nok den dagen i året de fikk en liten plastpose av læreren for å plukke rusk og rask i nærmiljøet.

– Under Storrusken går vi sammen med borettslag, velforeninger, skoler og barnehager. 130 skoler med 600.000 elever, samt 300 barnehager med 15.000 barn sørger for å rydde opp i nærmiljøet. Det er kjempehyggelig å kunne gjøre dette sammen med så mange unge, sier Hauger.

Nedslående holdninger

– Hva vil du si er den største utfordringen du møter ?

– Holdningene til forsøpling er dessverre veldig nedslående. Vi er flinke til å syte, men på langt nær like flinke til å yte. Mange dumper kjøleskap eller kommoder rett i nabolaget. Jeg skulle ønske at vi ble litt flinkere til å holde byen ren og pen.

Hauger legger ikke skjul på at sommersesongen er ekstra utfordrende.

– Vi setter ut store avfallsbeholdere og beholdere til engangsgriller, men folk går likevel fra etterlatenskapene sine. Indre Oslo by har spesielt store utfordringer, særlig parkene St. Hanshaugen og Sofienbergparken.

– Hvorfor klarer vi ikke å slutte å forsøple?

– Jeg tror mye handler om mangel på kunnskap. Mange vet ikke at det er gratis å levere tingene sine på gjenbruksstasjoner.

Plukk opp 20-pakningen

Etter den nye røykeloven, må røykere ta sigarettene sine ut på gata. Sneiper er likevel ikke det som irriterer ruskengeneralen mest.

– Nei, det aller verste er at røykere i tillegg kaster pakningen rett på gata når den er tom, sier Hauger .

Også hundeiere får gjentatte oppfordringer om å plukke opp etter hunden sin.

– Når snøen ligger der er det ofte lettere for folk å kaste fra seg ting. Ett eksempel på det er hundeeierne. Om sommeren er ofte folk flinke, men om vinteren slutter de plutselig å plukke opp hundeskitten. Til og med platsposene blir liggende, enda de har tatt seg bryet med først å plukke det opp. Det er jo bare å ta det med i nærmeste søppelkasse.

Hauger understreker at utfordringene ikke blir mindre med en forventet økning på 150.000 osloinnbyggere innen de nærmeste ti årene.

– Vi har blitt et folkeslag som bryr oss for lite om naboen. Jeg håper at folk fremover er interessert i å bidra til at vi får en pen by, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.