– Vi må erkjenne at mange homofile føler seg diskriminert

ULIKE MENINGER: Helga H. Byfuglien, preses i Bispemøtet, sier det er ulike meninger om mange spørsmål innen kirken, også om spørsmål knyttet til homofilt samliv.

ULIKE MENINGER: Helga H. Byfuglien, preses i Bispemøtet, sier det er ulike meninger om mange spørsmål innen kirken, også om spørsmål knyttet til homofilt samliv. Foto: Foto: Aina Moberg

– Mitt ønske er at alle skal erfare kirken som åpen, sier Helga H. Byfuglien.

OSLO: Som preses i Bispemøtet i Den norske kirke svarer hun på spørsmål fra Nordstrands Blad i fobindelse med temakvelden om kirken og homofilispørsmålet i Ormøy kirke sist uke.Høyrepolitiker Per-Kristian Foss tok her et kraftfullt oppgjør med kirkens holdninger til de homofile. Han langet spesielt ut mot Oslos biskop, Ole Christian Kvarme.

Han bad også landets biskoper om å stige ned fra prekestolene sine og debattere kontroversielle tema med grasrota.

LES SAKEN HER: Per-Kristian Foss tar oppgjør med kirkens homosyn

Ulike meninger

– Føler du deg truffet av det Foss sier om at kirken/biskopen ikke er i takt med grasrota?

– Kirkens medarbeidere, blant dem prester og biskoper, er jevnlig i kontakt med grasrota gjennom sin tjeneste. For egen del deltar jeg ofte i debatter om ulike spørsmål som vedrører tro og ulike verdispørsmål, sier Byfuglien, og legger til:

– Det er ulike meninger om mange spørsmål innen kirken, det gjelder som kjent også spørsmålet knyttet til homofilt samliv. Slik er det også på grasrota.

Samme verdi

– Blir de homofile diskriminert i kirken?

– Grunnene til ulike meninger om homofilt samliv i kirken er hovedsakelig knyttet til spørsmålet om i hvilken grad bibelske tekster er forpliktende for mennesker i dag. Ingen innen kirken har ønske om å diskriminere. Kirkens oppgave er å løfte opp at alle mennesker har samme verdi. Likevel må vi erkjenne at mange homofile opplever seg diskriminert. Jeg skulle ønske det ikke var slik, sier hun.

Møte alle med respekt

– Hva kan gjøres for å motvirke diskriminering?

– Alle, uansett syn, må besinne seg på holdninger og språkbruk. Det gjelder slett ikke bare kirken. Det gjelder for eksempel innen idrett, kultur og underholdningsbransjen, sier hun.

– Enhver er forpliktet til å møte alle med respekt. I kirken arbeider vi fremdeles med dette spørsmålet. Mitt ønske er at alle skal erfare kirken som åpen, sier Helga H. Byfuglien.

LES OGSÅ: Ønsker ikke krig, bare dialog

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.