– Vi må få bilistene til å skjønne at de har vikeplikt

DETTE BETYR STOPP: Veronica Odjeba i skolepatruljen ved Nøklevann skole gir her et stoppsignal som bilføreren ikke følger. Bilisten ble stoppet av politiet 20 meter lenger opp i veien.

DETTE BETYR STOPP: Veronica Odjeba i skolepatruljen ved Nøklevann skole gir her et stoppsignal som bilføreren ikke følger. Bilisten ble stoppet av politiet 20 meter lenger opp i veien. Foto: ALLE FOTO: ØYSTEIN DAHL JOHANSEN

Skolepatruljene sliter med bilister som ikke overholder vikeplikten. Nå skal en kampanje bidra til å oppdra dem.

MÅ INFORMERE: John T. Vee fra politiposten på Holmlia og Rolf Jenssen fra Nøklevann skole informerer bilister om skolepatruljene.

STOPP: Når skolepatruljene bruker dette signalet skal bilister stoppe og slippe over gående.

INFORMERER: Klara Antonsen i BYM og ass. rektor Sissel Tenden Erdal.

KJØRTE: Denne bilføreren brøt vikeplikten og fikk tilsnakk og informasjon fra politiet.

PATRULJE:Anne Russebø, Emilie Sivertsen, Jenny Fraas og Veronica Odjeba sørget for trygg skolevei for elevene på Nøklevann skole fredag.

STOPP: Dette signalet kan virke forvirrende, men det betyr at bilistene skal stoppe. Bak skolepatruljen står det gående som skal over veien.

KJØR: Dette er skolepatruljens hvilestilling. ingen skal over veien og bilistene kan kjøre varsomt forbi.

BØLER: Kampanjen ble satt i gang utenfor Nøklevann skole fredag 13. april. Skolepatruljene skal sikre skolebarna en trygg skolevei, men mange misforstår eller overholder ikke signalene de gir og kjører bare forbi.

Vikeplikt

I løpet av en liten halvtime fredag morgen ble en rekke biler stoppet av politiet. Ingen fikk bøter, men det ble delt ut et infoskriv om hva signalene til skolepatruljene betyr.

– Vi må få bilistene til å skjønne at de har vikeplikt når skolepatruljen står i sperrestilling og har barn bak seg som skal over veien, sier Klara Antonsen som har ansvaret for skolepatruljene (øst) i Bymiljøetaten (BYM). Egentlig er det ganske enkelt: Når noen skal over veien skal bilistene stoppe, om skolepatruljen står der eller ikke.

KLIKK HER, OG LES FLERE SAKER OM BIL OG TRAFIKK I OSLO

Ingen ulykker for jubilant

Skolepatruljene har eksistert siden 1952 og er ute i all slags vær. Til høsten er det 60-årsjubileum.

– Det har aldri vært en ulykke mens skolepatruljene har vært ute, men det har vært en del nestenulykker. Det vi opplever her er at noen biler stopper og andre biler bare kjører rundt på utsiden. Det skaper farlige situasjoner, sier Rolf Jenssen som er ansvarlig for skolepatruljen på Nøklevann skole.

Må informere

Kampanjen legges ut på facebook, etaten og alle Osloskolenes nettsider.

– Og så ønsker vi 450 flyere som vi kan gi til foreldrene, sier assisterende rektor Sissel Tenden Erdal.

Politiet har tro på informasjonskampanjen.

– De fleste kjører fint og tar hensyn til skolepatruljene. Det er nok litt uvitenhet om hvordan man skal oppføre seg når man ser skolepatruljer, derfor er informasjon viktig, sier John T. Vee fra politiposten på Holmlia.

De fire jentene i skolepatruljen fredag mener bilister er blitt litt bedre, men at det er et stykke igjen.

– I starten stoppet ikke så mange, men nå er det litt bedre enn før, men det er fortsatt mange som ikke stopper, sier Veronica Odjeba, Anne Russebø, Emilie Sivertsen og Jenny Fraas.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.