Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Vi må investere i kunnskap

Flaggskip: Kristin Vinje synes det nye bibliotek-bygget på Blindern er flott, og minnes med glede all tiden hun tilbrakte her . Foto: Anne Marie Huck Quaye
Flaggskip: Kristin Vinje synes det nye bibliotek-bygget på Blindern er flott, og minnes med glede all tiden hun tilbrakte her . Foto: Anne Marie Huck Quaye Foto: Foto: Anne Marie Huck Quaye
Finansbyråd Kristin Vinje (H) satser på å bringe forskning og kunnskap fram i lyset når hun inntar Stortinget til høsten.

Forskning: Hun vil tale utdanningens og forskningens sak når hun inntar Stortinget til høsten.

BLINDERN: – Jeg blir så irritert når man bare forbinder kreativitet med teater og medie-folk. Jeg kan jo ikke tenke meg noe mere kreativt enn å være forsker, sier en engasjert Kristin Vinje.

Hun snakker av erfaring, med mange års virke innen feltet. Kreativitet er nemlig en egenskap som de fleste forskere besitter, og Vinje slår gjerne et slag for å få bukt med fordommene om de litt treige, bortgjemte forskerne som vader rundt i sin egen analytiske verden.

– Man må være tålmodig, nysgjerrig og selvgående som forsker, sier hun, som selv tidlig ble interessert i politikk.

Til tinget

Vinje er klar for kamp, og er aktuell som fjerdekandidat på Høyres nominasjonsliste til stortinget til høstens valg. Nestlederen i Oslo Høyre og finansbyråden er dermed sikret plass, og har klare ambisjoner om hva som er viktig.

– Jeg vil være forskningen og kunnskapens stemme på tinget, sier hun.

Så selv om hun ikke vet hvilken komité hun ender opp i, lover hun å bruke eget engasjement for utdanning og forskning i stor stil.

Livet på Blindern

Det er heller ikke helt tilfeldig at vi møtes for en prat om dette i Bydel Nordre Aker på landets største universitet, nemlig Blindern.

– Blindern er jo et flaggskip, sier Vinje.

Totalt 12 år har hun tilbrakt her, inkludert både utdanning, jobb og permisjon.

– Ja, Blindern betyr mye for meg. Det var her jeg tok doktorgraden min i kjemi, og her møtte jeg mannen min. I dag går en av sønnene mine her - han også på realfag, sier Vinje og smiler.

Da hun var student her var det riktignok ikke det nye bibliotek-bygget oppe, men på fysikkibygget hadde de verdens beste utsikt, mimrer hun.
– Det var en flott takterasse som vi brukte mye, sier hun.

Selv er hun født på Grefsen og har bodd i Nordre Aker på forskjellige steder, fra Ullevaal til Korsvoll.

Den beste bydelen

– Det er jo den beste bydelen, sier hun videre.

Både urbant og rett ved marka, som er noen av kvalitetene hun legger vekt på.

– Man må investere mer i kunnskap, mener Vinje.

Hun mener at regjeringen ikke har gjort nok, og ser det som sin hovedoppgave å gjøre Norge til et attraktivt kunnskapsland. Målet er å tiltrekke seg flere internasjonale forskere, og legge forholdene til rette for å viderutvikle de ressursene man allerede har her i landet.

Vinje nevner eksempler som kreftforskning og olje og gass, hvor Norge allerede utmerker seg internasjonalt.

– Andre land med store økonomiske utfordringer investerer likevel mer i forskning enn det Norge gjør, sier hun med en ambisjon om å løfte utdanningsfeltet både økonomisk og strategisk til nye høyder.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!