RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Vi må legge opp til at flere vil dø hjemme


NY SENIORPOITIKK: Byråd for eldre i Oslo kommune, Aud Kvalbein, og prosjektleder for seniormeldingen, Unni Hembre, legger opp til et radikalt skifte i kommunens eldrepolitikk. Ifølge dem burde eldre i større grad bli herre over eget liv, med det ansvaret det medfører.
NY SENIORPOITIKK: Byråd for eldre i Oslo kommune, Aud Kvalbein, og prosjektleder for seniormeldingen, Unni Hembre, legger opp til et radikalt skifte i kommunens eldrepolitikk. Ifølge dem burde eldre i større grad bli herre over eget liv, med det ansvaret det medfører. Foto: FOTO: VEMUND SVEEN FINSTAD
Oslo kan bli en by hvor eldre i større grad lever og dør hjemme, klarer seg selv og betaler for sin egen alderdom.

OSLO: Byrådets nye seniormelding, som nå er under utarbeiding, kan bli et paradigmeskifte i eldreomsorgen i Oslo.

Ifølge meldingen skal færre eldre inn på alders- og sykehjem. De skal bo lengre hjemme, klare seg selv i større grad, bli mer aktive i samfunnet og oftere tilrettelegge og betale for sin egen alderdom.

Vi har skjønt at vi ikke kan fortsette eldreomsorgen som vi har gjort. Vi kommer ikke til å ha nok hender og det er ikke nok i budsjetter til det, sier byråd for eldre, Aud Kvalbein, til dittOslo.

Du kan gi din mening

Sammen med prosjektleder for seniormeldingen, Unni Hembre, vil hun til høsten overlevere meldingen om fremtidens eldreomsorg til bystyret. Før den tid oppmuntrer Kvalbein til offentlig debatt.

– Vi vil veldig gjerne ha en åpen prosess der flest mulig er med å tenke kreativt og innovativt omkring eldreomsorg, sier Kvalbein.
Fra april kan hvem som helst gi innspill til seniormeldingen på kommunens nettside.

– Jeg er spent på om folk kommer til å mene noe om fremtidens eldreomsorg, utdyper Hembre.

Les også: – Helse for kropp og sjel

– Ønsker å dø hjemme

Oslo kommune har 29 kommunale alders- og sykehjem i tillegg til 20 private på kontrakt og fem som er utenbys. Antall eldre over 80 år kommer til å øke sterkt fra 2025 og ifølge Kvalbein skal ingen av de legges ned. 

Eldrebyråden sier de med stort behov for sykehjemsplass skal fortsatt få det, men varsler at de som blir å ligge på sykehjem i årene fremover vil være langt sykere enn i dag.

– Jeg tror at flere og flere ønsker å bo i sitt eget hjem, helt til de dør. Hjemmetjenestene våre må være forberedt på, og legge opp til, at flere ønsker å dø hjemme, sier Kvalbein.

Les også: Over 400 frivillige vil hjelpe

– Må ta ansvar selv

Et annet viktig fokusområde blir å motivere private utbyggere til bygging av tilrettelagte boliger, som Kvalbein mener mange eldre kan betale for.

Vi som er født i generasjonen etter krigen har mulighet til det. Vi har nesten plikt til det. Hvis vi som sitter med så gode muligheter bare skal lene oss tilbake å si at samfunnet skal ordne opp for oss, hva er det vi gjør da? Vi sender en stor regning ned til våre barn og barnebarn, sier hun.

En stor satsing på omsorgsboliger skal ifølge Kvalbein dekke behovet for de som går alderdommen i møte uten store midler. I tillegg vil byråden at byens seniorsentre skal bli viktige samlingssteder med en lang rekke tjenester for eldre.

– Det er viktig å få til det ønsket de aller fleste har, og det er å bo hjemme og leve aktive liv, sier Kvalbein.

Frykter økt eldre-skille

Varaordfører i Oslo, Libe Rieber-Mohn (Ap), frykter byrådets retning vil føre til dårligere offentlige tilbud og økt todeling av eldreomsorg.

– Det er et prioriteringsspørsmål hva kommunen bruker pengene på. Vi er helt klart forpliktet til å tilby eldre gode omsorgs og pleietilbud, sier hun.

Rieber-Mohns største bekymringen ved Kvalbeins seniormelding er at forslagene vil føre til økt todeling av eldreomsorgen.

– Min bekymring ved tanken om at eldre selv skal betale mer, er at det betyr et dårligere offentlige tilbud, slik at de med penger får god og trygg eldreomsorg, mens de uten penger ikke får det samme tilbudet, sier hun.

Les også: Bjørn-Erik (70) valgte Østfold

– Allerede mangel på sykehjemsplasser

Ifølge varaordføreren er det allerede for få sykehjemsplasser og for høy terskel for å få plass.

– Når vi vet at andelen eldre vil bli doblet kan man allerede nå se at mangelen blir for stor i fremtiden om man ikke bygger flere sykehjemsplasser og øker bemanningen. Kvaliteten bør bli bedre, og man burde fokusere på det, mener hun. 
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere