Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Vi ønsker flere eldre leksehjelpere

Orkis’ leksehjelp er viktig for mange unge mennesker i deres kamp for bedre karakterer. Nå ønsker både Christopher Molstad i Oslo Røde Kors (t.v) og politikerne Heiki Holmås (SV, midten) og Truls Wickholm (Ap) at det rekrutteres flere frivillige, gjerne pensjonister. Foto: Fredrik Eckhoff
Orkis’ leksehjelp er viktig for mange unge mennesker i deres kamp for bedre karakterer. Nå ønsker både Christopher Molstad i Oslo Røde Kors (t.v) og politikerne Heiki Holmås (SV, midten) og Truls Wickholm (Ap) at det rekrutteres flere frivillige, gjerne pensjonister. Foto: Fredrik Eckhoff
Med økte bevilgninger forsøker Leksehjelpen på Røde Kors nå å rekruttere flere frivillige leksehjelpere. Spesielt de eldre er sterkt ønsket.

SENTRUM: Det er satt av en ekstra million i statsbudsjettet for 2011 til leksehjelp. Det betyr en ekstra satsing på leksehjelpen på Orkis, som er Oslo Røde Kors’ ressurssenter for ungdom i sentrum. Hit kommer videregående skole-elever fra hele byen for å få faglig assistanse.

Hjelper flere til å bestå

Lokalavisen møter to svært engasjerte stortingspolitikere, Truls Wickholm (Ap) og Heiki Holmås (SV). Wickholm sitter i Utdanningskomiteen i, mens Holmås er leder for Kommunal- og forvaltningskomiteen.

– Vi er opptatt av at flere elever skal ha mulighet til å bestå videregående skole, sier Holmås.

– Med den ekstra millionen ønsker å vi styrke frivilligheten

De to politikerne møter Christopher Molstad, som er tilrettelegger i Oslo Røde Kors, med ansvar for leksehjelpen. Han viser oss den store veggen med oversikt over alle som for tiden er frivillige leksehjelpere.

Høyt hjelpernivå

– Alle her har høyere utdanning. 80 prosent er på mastergradnivå, og har har doktorgrad, sier Molstad. Han sier imidlertid at den siste tiden har antallet leksehjelpere gått litt ned, så nå skal det tas et krafttak for å få flere kvalifistere hjelpere inn i systemet.

Det er spesielt én gruppe Molstad og de unge brukerne nå retter søkelyset mot: De eldre. De som har trappet ned eller sluttet å jobbe, men fremdeles har mye å gi. Disse er det mange av, tror Molstad. Han viser flere eksempler på eldre leksehjelpere på veggen sin.

– Han her er 80 år, sier han og peker på veggen.

– Vi ønsker å få med flere pensjonister. De er både kunnskapsrike, stabile og har mulighet til å møte her allerede klokken 15 på ukedagene. Det kan ikke de som er i jobb, sier Molstad.

Han opplever ikke at det er noe problem for de eldre å bli kjent med ungdommene, som jevnt over er svært motiverte og klare for å suge til seg kunnskap.

– Hjelper på karakterene

Abdi (19) er en av de faste brukerne av leksehjelpen på Orkis. Han skryter veldig av tilbudet.

– Her får vi mulighet til å få hjelp med alle fag, sier han. Selv er han aller mest opptatt av realfag, og han mener at leksehjelpen han får, vil hjelpe ham til å få gode karakterer.

– Det er veldig fin struktur her, fin orden, og vi får hjelp til det vi trenger. Jeg ser at det hjelper på karakterene, sier han til lokalavisen.

– Dette er luksus

Trude Rønning er en av de frivillige. Hun jobber i Statistisk Sentralbyrå og hjelper elever med fag som matematikk og samfunnsøkonomi på Orkis.

– Hvorfor er du leskehjelper?

– Fordi dette er et fint tiltak, også har jeg tid til å bidra, sier Rønning. Hun sier at hun møter motiverte elever, og at nivået på flere er veldig høyt.

– Dette gir meg noe tilbake. Det er morsomt at jeg lærer ting selv her også, sier hun og understreker hvor viktig dette tilbudet er.

– Noen sier at de får mer hjelp her enn på skolen, og det er kanskje ikke så rart. Her får de hjelp én til én, det er jo egentlig luksus, sier Rønning.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!