*Nettavisen* Nyheter.

– Vi skulle gjort dette oftere

Jan Ove (t.v.) og Per Ove rydda søppel rundt Ila Hybelhus og i parken ned mot Kuba i Oslo kommunes årlige søppelaksjon.

– Noe svineri, mener Jan Ove om tilstanden på parkene han var med på å rydde i dag. Rundt hundre rusavhengige deltok på den årlige ryddeaksjonen til Oslo kommune.

Klikk på bildet for å forstørre.

VIL UTVIDE: Ruskengeneral Jan Hauger og byråd Sylvi Listhaug (Frp) drømmer om å utvide prosjektet med søppelrydding.

ALEXANDER KIELLANDS PLASS: – Det er noe ordentlig svineri. Men faktisk så er Norge et ganske ryddig land i forhold til mange andre. Når jeg var i Marokko lå det svære plastsekker og søppel overalt, forklarer Jan Ove.

Sammen med kompisen Per Ove har han rydda søppel i området rundt Ila Hybelhus, Alexander Kiellands plass og ned mot Kuba.

– Vi var egentlig ferdig vi, men så var det noen andre som lurte oss til å ta en ekstrajobb, ler Per Ove.

– Ja, så da møtte vi to andre tremannslag nedover mot Kuba. Nå har vi plukka to fulle søplesekker, men det var mest småtteri. Sneiper, sjokoladepapir og små plastposer, forklarer Jan Ove.

Rekordmange

Ryddeaksjonen blir i dag arrangert for sjette år på rad. Tidligere er det Rusmiddeletaten som har stått bak kampanjen, men i år har ryddeekspertene i Rusken tatt over styringa.

– Dette er en prosess vi må jobbe videre med, sier ruskengeneral, Jan Hauger, som tok turen innom Ila for å hilse på rydderne, sammen med byråd for velferd og sosiale tjenester, Sylvi Listhaug.

– Det er noe som heter at lediggang er roten til alt ondt, sa Listhaug, og la til:

– Mange får en stolthet av å gjøre dette, og det betyr masse for dem, de tar ansvar og rydder opp etter oss andre, sa hun.

Under dagens aksjon var det over hundre som meldte seg til tjeneste for å plukke søppel. Det er rundt det dobbelte av dem som meldte seg i fjor – og det i øsende regn.

– Det har vært vått, men friskt sier Jan Ove, som endelig har fått seg en kopp kaffe i hånda inne på Ila, etter endt tjeneste.

– Jeg tok denne som regnjakke, jeg stemmer Per Ove i, og viser til søplesekken han har dratt på seg.

Fornøyd

Både Jan Ove og Per Ove er likevel fornøyd med dagens innsats, og mener det burde være slike aksjoner oftere.

– Det har vært gøy, men med fint vær hadde det jo vært bare kos, sier Per Ove.

– Ja, vi skulle hatt dette litt oftere. Femti mann på speed vet du (amfetamin journ. anm.), da hadde vi rydda byen på rekortid, ler Jan Ove, som likervel mener alvor.

– Ja, vi skulle gjort dette noen ganger i året. Kommunen burde hatt et sånt ryddeprosjekt, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.