*Nettavisen* Nyheter.

– Vi snakker mye om respekt

PÅ OFFENSIVEN: Furuset-ambassadør Sahra Jaber (19) har holdt ni gatemelgingskurs på Furuset i sommer. Foto: FOTO: MAGNE M. ENOKSEN

Furuset-patrioten Sahra Jaber (19) har hatt 22 Furuset-ungdommer til gatemeglingskurs i sommer.

FURUSET: – Det har gått over all forventning, og vært kjempevellykka, sier den driftige 19-årige pedagogikk-studententen.Hun er kjent for mange som Furuset-ambassadør og arbeiderpartipolitiker, og ble i 2010 kåret til ung og lovende leder.

Denne sommeren har Jaber blant annet brukt på å kurse frivillige ungdommer i Røde Kors' gatemeglingsteknikker.

Kursene fant sted i et av bydelens vellykkede knutepunkter, nemlig i Furuset biblioteks lokaler.

Kreativitet

– Kurset belyser hvor mange muligheter man har i å løse en konflikt. Fordi deltakerne var så unge, de fleste var rundt 12 år, så tok jeg i bruk kreativ konflikthåndtering, sier Jaber.

– Ungene kom med mange forskjellige forslag til konflikter. De var kreative og positive, sier Jaber.

Både nyinnflyttete Bydel Alna-beboere, og unge som har bodd på Furuset hele livet, var tilstede på kurs.

– Min erfaring var at en fin bonus var at vi knyttet bånd, og nye vennskap ble etablert, sier Jaber.

På skole

Hun har tidligere gjennomført Røde Kors gatemeglingskurs på mellomtrinnet, det vil si 5.-7. klasse på Gran skole og på Furuset skole.

– Det er noe av det mest spennende jeg noen gang har gjort. Gatemeglingskursene jeg gjennomførte der, var hakket mer avansert enn de jeg jeg gjennomførte i sommer. Men skolene var svært positive og vil gjerne fortsette med kursene, forteller Jaber.

Hun er enig i at kursene like gjerne kunne vært kalt selvsikkerhetskurs, for mye handler om hvordan man skal løse konflikter, eller ubehagelig situasjoner for eksempel i skolegården.

– Ingen vil bli kalt sladrehank. Men samtidig skjønner de at det kan være viktig å si i fra til en voksen dersom noe ubehagelig skjer.

Jaber presiserer at gatemegling ikke handler om at man skal gå ut i gata og megle i konflikter:

– Det handler også om å megle om i nære relasjoner. Det handler om å fokusere på jeg-personene, at ungdommen selv kan være med å prege situasjonene. Vi snakker mye om selvsikkerhet og respekt. Det tror jeg er viktig, sier Jaber.

Les mer om Sahra Jaber her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.