*Nettavisen* Nyheter.

– Vi trenger å styrke toleransen

Arild Knutsen fikk torsdag Stortingets presselosjes toleransepris, for sitt arbeid mot å bedre rusavhengiges situasjon. Foto: ARKIVFOTO

– Han har bidratt til å endre og nyansere den allmenne oppfatningen av narkomane, sa jurymedlem Hege Ulstein, da hun torsdag kveld delte ut toleranseprisen til Arild Knutsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Arild Knutsen på en demonstrasjon foran Stortinget tidligere i år. Foto: FOTO: CARIMA HEINESEN

OSLO: Leder for Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN), Arild Knutsen er kjent som en utrettelig pådriver for å la rusahvengiges stemme bli hørt. Han ble tidligere i år kåret til «Årets navn» av Østkantavisas lesere, han har blitt kåret til «Årets Oslo-borger», men i går fikk han altså prisen, som kanskje har mest meningsbærende innhold: Stortingets presselosjes toleransepris.

– De narkomane er i dag blant samfunnets mest ignorerte og utstøtte. Å spre informasjon, bryte ned fordommer og fortelle enkeltmenneskers livshistorier, er noe av det mest fortjenstfulle noen kan gjøre. Å gjøre de usynlige synlige, og vise de konkrete resultatene av dagens politikk for de tusener av narkotikamisbrukerne i Norge, deres venner og familie, har uvurderlig verdi, heter det i juryens begrunnelse, for hvorfor Knutsen er en verdig vinner av prisen, heter det i juryens begrunnelse.

ARILD KNUTSEN: Vil ha norsk «Christiania»

Knutsen selv er ydmyk for innholdet av prisen, og mener begrepet toleranse er svært beskrivende for arbeidet for å bedre de rusahvengiges situasjon. I sin takketale påpekte han at det å tolerere er å godta at noe skjer, selv om man ikke liker det, og han viste blant annet til at homofile ikke er noe å tolerere, men noe å like.

– Når det derimot kommer til rusmiddelbruk, kan man være utfordrende for hverandre og her trenger minoriteten særlig toleranse fra majoriteten sin side. Det vi kjemper mot er jo nettopp noe så politisk ukorrekt som intoleranse, pakket inn i en politisk korrekt betegnelse som heter nulltoleranse, sa han, da han mottok prisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.