*Nettavisen* Nyheter.

– Vi trenger ny ungdomsskole, ikke kjøpesenter

NYTT: Slik kan det bli seende ut på Tåsen, hvis Norgesgruppen Eiendom AS får det som de vil. Foto: ILLUSTRASJON: MEINICH ARKITEKTERAS for Tåsen Utvikling AS

Norgesgruppen Eiendom AS ønsker å utvide Tåsen kjøpesenter og vil finansiere prosjektet ved å sette opp tre høyblokker. Naboer fortviler.

Klikk på bildet for å forstørre.

FRAMTIDØNSKER: Flere høyblokker på Tåsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

HØYT: Tåsen senter, slik det kan bli.

TÅSEN: Planene om et nytt kjøpesenter på Tåsen har spredd seg som ild i tørt gress i nærmiljøet, selv om lite har blitt skrevet om saken.

– Dette vil føre til en fullstendig forandring av nærmiljøet vårt, sier Tåsen-beboer Anne-Grete Skofterød.

Foreløpige arkitekttegninger viser drømmen om tre høyblokker med 79 boliger, og et kjøpesenter som fordobles i forhold til dagens størrelse.

Hun forteller at naboene, etter å ha sett plantegninger hos Plan- og bygningsetaten, frykter at det blir mer trafikk i området, som igjen vil føre til en mer utrygg skolevei for elevene på Tåsen skole.

LES OGSÅ OM NEDLEGGELSE AV BOKHANDELEN PÅ TÅSEN SENTER

– Utrygg skolevei

– Vi ønsker ikke den endringen av bomiljet rett og slett. I 2003 ble det søkt om en ombygging av senteret, med tre etasjer med boliger. Det gikk ikke gjennom, blant annet begrunnet i økt trafikk. Siden den gang har trafikken blitt betraktelig større, sier Skofterød.

– Det som bekymer meg mest er den potensielle trafikkøkningen i nærheten av 715 barns skolevei, sier Håkon Olsen, som har en datter som akkurat har startet på Tåsen skole.

Heller ny skole

Selv om de fleste ikke synes Tåsen-senteret i dag er en fryd for øye, mener beboerne en moderat oppgradering uten tre høyblokker med leiligheter bør være et alternativ.

– Vi ønsker ikke et senter for hver hundrede meter. Vi har Ullevål og Storo nær oss, sier Skofterød.

Tre blokker med boliger vil også føre til flere beboere i strøket, noe som igjen vil føre til behov for nærskole. Dette vil bli vanskelig, mener naboene.

– Jeg tror heller vi trenger en ny ungdomsskole enn et kjøpesenter, sier Håkon Olsen.

Facebook-mobilisering

Nå mobiliserer naboene seg ved å spre informasjon og har planer om å arrangere et møte. De har også startet en egen Facebook-gruppe med tittelen «Aksjon mot høyblokker på Tåsensenteret».

Kommentarene har allerede begynt å komme, hvor engstelse for barnas skolevei, dårlige parkeringsmuligheter men også positive innspill er med.

Ifølge naboene er trafikken allerede stor i området, med daglig kø i rushtiden.

Vil skape et nytt møtested på Tåsen

–Tåsen er et relativt fortettet område, så vi ser ikke at en utbygging vil belaste på noen problematisk måte, sier Anders Olaussen, markedssjef i Norgesgruppen Eiendom AS.

– Det er, så vidt jeg vet, et ønske blant politikere og Ruter om fortetting i området på Tåsen. I samme anledning har vi (Norgesgruppen Eiendom AS, eier av Tåsen Nærsenter, journ. anm.) en mulighet for å utvide kjøpesenteret og tilpasse dette i forhold til det kundene ønsker, sier Olaussen.

LES MER OM TÅSEN BOKHANDEL HER


Han presiserer at planene om et større senter er visjoner som ligger langt fram i tid.

– Vi ønsker at det i større grad skal være et møtested og en storstue for bydelen, sier Olaussen.

Det er blitt en vanlig modell innen eiendomsbransjen å finansiere utvidelser med boligbygging, i dette tilfellet tre høyblokker med 79 boliger.

– Den store utbyggingen er ikke nært forestående, presiserer Olaussen videre.

I tillegg forteller han at det berører veldig mange som skal høres, og forhandlinger står i kø. Gjennom planforslaget ønskes det å legge til rette for å etablere et bredere og mer tidsriktig handels- og servicetilbud for lokalområdet.

Det søkes samtidig etablert boliger i etasjene over, dels for å finansiere det omfattende prosjektet, og dels for å legge til rette for ny boligetablering i et naturlig knutepunkt for vei og bane.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.