– Vi var ikke ute etter krig, men en god dialog

KIRKE FOR DISKUSJONER: Eivin Sundal, nestleder i menighetsrådet i Ormøy menighet leste torsdag Nordstrands Blads dekning av Per-Kristian Foss' «homoutspill» mot biskop Kvarme under brobyggermøtet i kirken for en uke siden.

KIRKE FOR DISKUSJONER: Eivin Sundal, nestleder i menighetsrådet i Ormøy menighet leste torsdag Nordstrands Blads dekning av Per-Kristian Foss' «homoutspill» mot biskop Kvarme under brobyggermøtet i kirken for en uke siden. Foto: Foto: Aina Moberg

Per-Kristian Foss gav kirken homorefs under en temakveld i Ormøy kirke. Det var helt i tråd med menighetsrådets ønske for debatten.

Klikk på bildet for å forstørre.

DET FRIE ORD: Eivin Sundal, nestleder i menighetsrådet i Ormøy menighet, er opptatt av at kirkerommet deres skal være et sted for debatter og diskusjoner både fra talerstol og prekestol. Foto: Foto: Aina Moberg

ORMØYA: – Vi vil jo nettopp ha de kontroversielle meningsutvekslingene. I Ormøy kirke skal vi sette fokus på, og diskutere saker som styrker samhold og bygger broer mellom mennesker med forskjellige syn, sier menighetsrådets nestleder, Eivin Sundal.– Da jeg ble med i menighetsrådet, var min visjon å få til en mer åpen kirke som brukes av flere enn de som sliter benkene på søndager, sier han.

Gode valg

Brobyggerkveldene er altså Sundals idé, og han synes menigheten har truffet godt med valg av tema så langt.

– Da Akhtar Chaudry i mars snakket om «Hvordan kan trossamfunn og enkeltmennesker arbeide mot ekstremisme, og for respekt og fredelig sameksistens i vårt flerkulturelle samfunn?» var kirken fullsatt av gamle og unge med mange spørsmål på tunga. Kvelden endte med at vi ser oss om etter en muslimsk vennskapsmenighet, sier han.

Les om Chaudry i Ormøy kirke her

Positivt

Kirken og homofili var et tema mange ønsket seg. Sundal angrer ikke på at de inviterte Per-Kristian Foss.

Les her hva Per-Kristian Foss sa

– Vi var ikke ute etter krig, men en god dialog. Vi har bare fått positive tilbakemeldinger. Folk sa de følte seg velkomne i en åpen og inkluderende kirke, sier han, og legger til

– Foss må stå for det han sier i sitt angrep på kirken. Vi som var tilstede opplevde det ikke negativt. Han innbød til den diskusjonen vi ønsket oss.

– Men synes du homofile diskrimineres i kirken?

– Ja, og det synes jeg ikke er greit. Det bør blant annet være et rituale med velsignelse også for de homofile ved inngåelse av partnerskap/ekteskap, sier han.

LES OGSÅ: Byfuglien: – Vi må erkjenne at mange homofile føler seg diskriminert

Nytt møte i oktober

Etter to temakvelder med brobygging, røper Sundal at det er planlagt en tredje i oktober.

– Tema for denne kvelden er ikke fastlagt. Det blir det som folk ønsker, og forslag mottas med takk. Det eneste jeg kan love er at det blir noe kontroversielt til høsten også, sier han.

Var ingen stridstale, sier prost Tore Kopperud

Prost Tore Kopperud ønsker ikke å svare på Nordstrands Blads spørsmål om kirken og de homofile.

Han forholder seg taus til uttalelsene fra Per-Kristian Foss i Ormøy kirke sist uke.

Men, som prost i Søndre Aker, er jeg bedt om å gi en kommentar til temakvelden. Jeg var ikke selv til stede, men har innhentet opplysninger fra sokneprest Barbro Schmedling, skriver Kopperud i en e-post til avisen.

– Hun har vanskelig for å kjenne seg igjen i den aggresive tonen som formidles fra møtet. Det var ingen stridstale Foss holdt, heller et vitnesbyrd om sine personlige erfaringer og tanker knyttet til kirken og den videre utvikling i homofilisaken. Hun beklager sterkt den form dette har fått i Nordstrands Blad med front mot Biskop Kvarme, sier Kopperud.

Barbro Schmedling sier at agendaen for temakveldene på Ormøy er å komme sammen og snakke om aktuelle og vanskelige temaer i en hyggelig, saklig og åpen atmosfære. En «stridssamtale» ville være stikk i strid med menighetens intensjon. Schmedling understreker overfor meg at hun opplevde at dette ikke var Per kristian Foss sin hensikt heller, avslutter Tore Kopperud i sin e-post.

Les også:

Dette har de ventet på så lenge

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.