RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Talsmann Adane Asres Ferede og etioperne har slått seg ned utenfor Oslo domkirke. Her går de en uviss framtid i møte.
Talsmann Adane Asres Ferede og etioperne har slått seg ned utenfor Oslo domkirke. Her går de en uviss framtid i møte. Foto: FOTO: ALEXANDER SYNSTAD

– Vi vil bare ha et normalt liv!

Etioperne som ble kastet ut av transittmottakene på Torshov og Refstad forbereder seg på en ny natt i telt utenfor Oslo Domkirke. – Dette blir bare verre og verre, sier deres talsmann Adane Asres Ferede.

OSLO SENTRUM/REFSTAD: I natt rasket de sammen det de hadde, fikk tak et telt og slo seg ned utenfor Oslo domkirke. Fra nyttår fikk asylsøkere med endelig avslag på søknadene sine ikke lenger skattekort og arbeidstillatelse i Norge.

Del på Facebook

Etioperne som bodde på transittmottakene på Torshov og Refstad fikk beskjed om at de skulle flyttes til andre steder i Norge. De nektet og politiet fjernet dem natt til onsdag.

– Har ikke noe valg

I teltet og utenfor er det resignert ro. Inne i teltet er det rolig. Kirken har sørget for noen tepper. Det står noen vann- og brusflasker i et hjørne. Noe særlig mer har de ikke.

– Dette blir bare verre og verre. Å holde til her er jo ingen god løsning. Men vi har ingen andre alternativer. Det eneste vi vil er å leve et normat liv. Vi vil jobbe og ha en stabil tilværelse, sier talsmann Adane Asres Ferede.

Han og de andre er preget av nattens hendelser.

– Det kom over 20 politibiler og dro folk ut. Politiet plukket ut grupper med 3-4 i hver og kjørte dem bort. Vi vet ikke hvor alle ble av, men noen er kommet hit iløpet av natten og dagen.

Ferede mener framgangsmåten var unødvendig og brutal. Han hevder noen ble slått i aksjonene på Torshov og Refstad.

– Vi trodde ikke noe sånt kunne skje i et land som Norge, sier Ferede.

Redde

Etioperne aner ikke hvor lenge de blir ved domkirken denne gangen. I februar tok en del av dem seg inn i kirken og startet sultestreik. Foreløpig har de ingen planer om det.

– Vi vet ikke hvor lenge vi blir her. Men det er ikke noe verdig sted å være. Vi er redde for at politiet skal komme på natten og fjerne oss. Foreløpig har vi ikke fått noen signaler som tyder på at de vil ha oss vekk. Men de har patruljert her flere ganger i dag, sier Ferede.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere