RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

ÅRETS NAVN 2012: Vinnerne av Årets navn i Nordre Aker ønsker å bruke pengene på større satsing av prosjektet og kronerulling til å kjøpe smijernspaviljongen. Fra venste: Ansvarlig redaktør i dittOslo, Tore Bollingmo, Adriana Bertet, Agnes Lyche Melvær og senterleder ved Storo Storsenter, Unni Merethe Aasgaard. Foto: Kristine Sletten
ÅRETS NAVN 2012: Vinnerne av Årets navn i Nordre Aker ønsker å bruke pengene på større satsing av prosjektet og kronerulling til å kjøpe smijernspaviljongen. Fra venste: Ansvarlig redaktør i dittOslo, Tore Bollingmo, Adriana Bertet, Agnes Lyche Melvær og senterleder ved Storo Storsenter, Unni Merethe Aasgaard. Foto: Kristine Sletten Foto: Foto: Privat

– Vi vil bevare et levende bymiljø

Adriana Bertet (53) og Agnes Lyche Melvær (27) gjorde John Colletts plass om til en blomstrende hage for å sikre et sosialt og kulturelt mangfold i bydelen.

TRIKKESLØYFA PÅ ULLEVÅL: Sommeren 2012 ble hagen innmeldt som et Majobo-prosjekt og beplantet med spiselige vekster og blomster.

I tillegg ble en smijernspaviljong utlånt av Krukkegården i Ås og satt opp på plassen.

Kronerulling for å få kjøpt paviljongen ble igangsatt etter initiativ fra folk i nærmiljøet. Ideen om hagen ble utviklet året før da det ble bestemt at 83 år gamle Ullevål bokhandel og nærmiljøets samlingssted Café Abel ikke fikk fornyet leiekontrakten.

– Vi inviterte naboene til å møte opp på plassen for å dyrke og synliggjøre at fellesskapet ønsket å bevare disse kulturinstitusjonene, sier Lyche Melvær.

– Vi har brukt hagen aktivt i arbeidet med å kartlegge og formidle stedets natur- og kulturhistorie. Tidligere har folk gått rundt plassen. Nå stopper de opp og går innom for å se, sier Bertet.

Levende bymiljø

Vinnerne mottok en sjekk på 7000 kroner fra Storo Storsenter. Senterleder Unni Merethe Aasgaard sier at det må være gøy for de to vinnerne å se at folk er engasjerte i nærmiljøet.Nå ønsker de to å bruke pengene på kronerullingen for å få kjøpt paviljongen.

Venninnene møttes på Universitetet for miljø og biovitenskap på Ås, der de i år avslutter sine masterstudier. Begge bor i området rundt John Colletts plass, og har skapt og stelt hagen i samarbeid med folk i nærmiljøet og et frivillig, ukentlig gartnerlag.

Både Lyche Melvær og Bertet er opptatt av å skape et bærekraftig lokalsamfunn.

– Vi står overfor store globale miljøproblemer. Hvordan skal vi klare å styre verden i riktig retning, om vi ikke klarer det i vårt eget nærmiljø? Vi bryr oss om hva folk mener om plassen, og ønsker å bidra til å bevare et levende bymiljø, sier Lyche Melvær.

Inspirerende prosjekt

– Mange kan føle seg maktesløse og fremmedgjort i et upersonlig bymiljø, hvor avgjørelser som har stor betydning for den enkelte, tas av andre. vi ønsket å vise at den enkeltes stemme teller, og at det nytter å så et frø, fortsetter Lyche Melvær.

Nå gleder de seg til våren når nye frø skal plantes, og de håper at flere naboer, skoler og barnehager ønsker å bidra.

– Det er ikke så mye som skal til, men det er inspirerende, sier Bertet.

Stedet betyr mye for venninnene, og de har tro på betydningen av å samle folk i nærmiljøet og skape et fellesskap.

– Da vi startet prosjektet, var det mange som lurte på hva vi drev med. Vi lagde blant annet en undersøkelse der vi spurte folk om hva plassen betyr for dem. Vi ville engasjere folk til å bry seg, og få alle med på laget, avslutter Bertet.


Se hvem som ble kåret til Årets navn 2012 i de andre delene av Oslo
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere