RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Vi vil bryte fordommer


Leder av Vestre Aker AUF, Marthe Andrea Skretteberg, vil vise at ungdommen i vest bryr seg og er politisk engasjerte.
Leder av Vestre Aker AUF, Marthe Andrea Skretteberg, vil vise at ungdommen i vest bryr seg og er politisk engasjerte. Foto: Foto: Vidar Bakken
– Vestre Aker AUF har ikke vært så aktivt siden Jens Stoltenberg var leder, sier Marthe Andrea Skretteberg (16).

VESTRE AKER: Røa-jenta tok over ledervervet i Vestre Aker AUF for ett år siden. I følge Skretteberg kom den økte veksten og aktiviteten i partilaget før 22. juli og er uavhengig av den tragiske hendelsen på Utøya.

– Jeg var ikke på Utøya, men jeg mistet mange kamerater og venner. I avisene lanserte man begrepet 22. juli-generasjonen. Jeg tror på mange måter at det er riktig i den forstand at det forferdelige som skjedde der vil prege oss for alltid. For meg har det ført til at det å drive med politikk er mer meningsfullt enn noen gang. Men samtidig bærer vi alle en stor sorg inne i oss, sier Skretteberg.

I og med at Bydel Ullern ikke har eget AUF-lag favner Vestre Aker AUF store deler av ytre vest.

Bryter fordommer

– Det er veldig spennende å være leder av et partilag med mange nye medlemmer, hvor flere er med og diskuterer og bidrar i det politiske arbeidet. Nå har vi en aksjon med formål å bryte fordommene om at Oslo kun er en todelt by, at grensene går mellom øst og vest, sier Skretteberg

– Mange har et ensidig syn på de vestlige bydeler og er lite klar over at de største sosiale forskjellene finner man i de vestlige bydelene, hvor gapet mellom fattig og rik er størst. Vårt mål er å vise at vi har felles interesser som ikke følger bydelsgrenser. Ungdom i Oslo vest er også engasjert i viktige spørsmål som for eksempel inkludering og integrering, sier Skretteberg.

Felles interesser

Hun ser at det er store forskjeller i Oslo øst og vest når det gjelder innslaget av befolkning med annen etnisk bakgrunn.

– Jeg skulle ønske at det var flere med minoritetsbakgrunn i vår bydel. Jeg ser på det som positivt å være sammen med flere med annen kulturell bakgrunn og med andre og nye verdier. Vi er en del av et globalt samfunn og har mye å lære av andre med en annen bakgrunn. Som flertall i Norge har vi et ansvar å inkludere alle i vårt samfunn. Gjennom vår holdningskampanje vil vi også avmystifisere vestkanten og vise at vi er ungdom som bryr oss. Vi har felles interesser i byen som ikke begrenses av et øst/vest-skille, sier Skretteberg.

Bodde i Colombia

Hun er vokst opp i Oslo, men har også bodd to år i Colombia.

– Det er et land i konflikt og med store motsetninger, ulikt Norge. Jeg fikk se en del av verden fra et annet perspektiv. Jeg opplevde et samfunn hvor samholdet var stort, selv om mange lever under svært fattige forhold. Det var mange positive verdier knyttet til at folk kunne være fornøyd uavhengig av materielle verdier. De viste blant annet stor omsorg for hverandre og ivaretok og hadde respekt for den eldre generasjonen, sier Skretteberg.

På AUFs landsmøte med næringsminister Trond Giske til stede talte hun sterkt imot forslaget om en frihandelsavtale med Colombia.

– Det var fordi en slik avtale ikke vil gagne folket, men den etablerte makteliten som styrer økonomien og politikken i landet, sier Skretteberg.

Forlanger sikkerhetsvurdering

Representantskapet i Oslo AUF har nylig vedtatt et krav om at det må bli foretatt en sikkerhetsvurdering for sivilbefolkningen i forbindelse med etablering av amerikansk ambassade på Huseby.

– Det var Vestre Aker AUF som fremmet forslaget. I denne sammenheng snakker vi på vegne av barna og de unge. De som blir berørt av ambassaden må bli hørt. Her tar man en av de få grønne lunger innenfor markagrensen og legger ambassaden inn til skolevei og idrettsanlegg som mange barn bruker daglig. Når det viser seg at det aldri er gjort en ordentlig sikkerhetsvurdering, så har vi stilt krav om dette, sier Skretteberg.

Les også:

Byrådet: - Dette er svært usannsynlig

- Lukker øynene for virkeligheten

Meningsfylt

Hun var 14 år da hun meldte seg inn i AUF og politikk står også på dagsorden i fremtiden.

– Jeg har alltid vært interessert i politikk. Allerede på barneskolen diskuterte jeg med dem som var rundt meg. Det er kjempegøy å jobbe politisk og det er meningsfylt. Ikke minst er det inspirerende å jobbe i Vestre Aker AUF, med mange som bryr seg om hva som skjer i samfunnet og som ikke tar ting for gitt, sier Skretteberg, som til daglig går på Oslo katedralskole.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere