RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Vi vil ha «Fugl» tilbake!

Skulpturen «Fugl» stod på Lambertseter i 40 år. Etter fem år på kommunens lager har den fått nytt liv i skulpturparken på Rommen. Lamberseterfolk raser!

LAMBERTSETER/ROMMEN: – Skulpturen har stått på Lambertseter i 40 år, skulle tro vi hadde en slags hevd på at den blir satt opp her, sier Lambertseter-gutt Trond Werner.

Han og andre er opprørt over at Nils Aas' «Fugl», som ble satt opp ved siden av Symra kino i 1967, og stod der i 40 år før den ble fjernet da Lambertseter senter skulle bygges ut, ennå ikke er kommet tilbake til Lambertseter.

I stedet er den blitt flyttet til Oslo kommunes splitter nye skulpturpark på Rommen, helt nord i Oslo.

– Historieløst

– Jeg unner Rommen all mulig utsmykning! Men å ta en skulptur som lambertseterfolk venter på at skal settes opp igjen, og plassere den et helt nytt sted på en annen kant av byen. Det er jo ikke bare historieløst. Det er arrogant, sier Werner.

Les også: Skulpturparken på Rommen åpner onsdag

Han har sendt brev til bydel, Groruddalssatsningen, og sågar til ordføreren uten å få svar før Kulturetaten tok kontakt med ham forrige uke. Der opplyser skulpturkonservator Lily Vikky at skulpturen var del av en utsmykning ved Symra kino.

– Mye mulig det, men dette er den eneste monumentale utsmykningen vi har hatt her på Lambertseter. Folk håpet og regnet med at den skulle komme tilbake, sier Werner.

– Skulle tatt seg ut om man flyttet Oksene på Torshov vekk fra Torshov, eller om man tok Bjørnestatuene fra Majorstuen, da hadde det blitt motstand, tenker jeg.

– Skalter og valter

Werner kom til Lamberster som 5-åring, og flyttet derfra i 1975 - men regner seg som Lambertsetergutt. Nå bor han i Groruddalen:

Les også: Her er den nye Lambertseter-byen

– Vikky oppfordrer meg til å ta turen opp til Rommen for å se skulpturen der. Det gjør jeg gjerne, men jeg føler det er litt på siden. Denne skulpturen føler jeg nok hører hjemme på Lambertseter.

– Det er jo nettopp her skulpturen kunne stått! Rundkjøringer over hele byen utsmykkes jo nå for tiden. Vi har fått en lyktestolpe her, mens vi burde kunne få denne skulpturen som vi er glad i, sier Werner.

Han frykter Kulturetaten kan skalte og valte med kommunens kunst som de vil, ta den ned, for deretter og sette den opp et annet sted, uten å tenke på de som er glad i denne kunsten og har et sterkt forhold til den.

– Det var ikke plass

– Vi har stor forståelse for at folk synes det er leit, sier skulpturkonservator i Oslo kommune, Lilly Vikki, om flytting av skulpturen til Rommen.

Vikki kjenner til frustrasjonen til Trond Werner.

– Vurderte dere å finne et egnet sted til skulpturen på Lambertseter, da senteret var bygget ferdig? I så fall, hvorfor ble ikke det noe av?

– Ja, det gjorde vi. men det viste seg raskt at det ikke var ikke plass ved senteret etter utbyggingen. Andre plasser på Lambertseter ble ikke vurdert. Rommensletta hadde da seilet opp som en meget god løsning. Det er også begrenset hvor mye tid vi kan bruke på de enkelte saker, sier hun til dittOslo.no.

Flyttet to ganger

Skulpturen «Fugl» er flyttet to ganger grunnet utbygging, først i 1998 og deretter i 2008 da skulpturen også ble demontert og lagret.

– Forstår du disse menneskene som har hatt et nært forhold til denne skulpturen, som nå er lei seg?

– Ja, i høyeste grad. Vi vil vurdere om det kan være annen kunst som kan tilbys Lambertseter nå som det er kommet en ny kunstordning, sier Vikki.

Hun legger ikke skjul på at flytting av kunst er en kjent sak for kommunen, særlig når byen utvikles.

– Vi vil helst ikke flytte på kunst, men arbeider for å bevare kunsten der den opprinnelig er plassert. Vi ønsker ikke å ha kunsten på magasin hvis det kan unngås, sier Vikky.

Skulle stå til Symra

Skulpturen Fugl (1967) av Nils Aas ble innkjøpt av Oslo Kinematografer som en kunstnerisk utsmykking til Symra Kino på Lambertseter.

Skulpturen skulle stå til byggets og plassens opprinnelige arkitektoniske utforming som i dag ikke lenger eksisterer. 

Kulturetaten har det overordnede forvaltningsansvaret for all kunst utenom museene i Oslo kommunes eie.

For utendørs kunst i det offentlige rom utgjør dette rundt 550 skulpturer og kunstverk.

– Kulturetaten har derfor mandat til å flytte på skulpturer der det synes forsvarlig og hensiktsmessig. Dessverre er det slik at utplassert kunst til tider må vike for andre behov, slik som byens vekst. Det vi kontinuerlig arbeider for i disse tilfellene er å finne nye visningssteder for kunsten slik at den igjen kommer til glede for Oslos befolkning, sier Vikki.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere