*Nettavisen* Nyheter.

– Vi vil ha større innflytelse

Carl Oscar Pedersen (H) vil at bydelene skal få avgjørende myndighet i flere saker. Foto: Vidar Bakken

Bydelspolitikere fra hele Oslo fylte bystyresalen forrige mandag, Temaet var lokaldemokrati og bydelenes fremtid.

OSLO: Bakgrunnen for møtet var at bydelenes ansvar for viktige funksjoner er blitt redusert de siste årene. Blant disse er sentraliseringen av sykehjemmene, IKT og faktureringstjenester. Bydelene har vært kritiske til at det så langt ikke er blitt noen effektiviseringsgevinst med de nye modellene.

Ikke tatt på alvor

Leder av bydelsutvalget i Bydel Ullern, Carl Oscar Pedersen (H), deltok på møtet.

– Det var en felles oppfatning blant bydelspolitikerne at vi bør ha større innflytelse og avgjørende myndighet på flere områder. Blant annet er lokalbefolkningen veldig opptatt av byutvikling og samferdsel. Det ble også vist til at bydelene får mangelfull informasjon i mange viktige saker, samt korte frister på høringsuttalelser. Vår bydel har flere ganger påpekt at vi ikke får informasjon eller at vi får informasjon for sent i mange byggesaker. Vi føler at vi ikke blir tatt på alvor av Plan- og bygningsetaten (PBE). Vi som lokalpolitikere blir ikke hørt mer enn andre, som eksempelvis naboer. Dette har vi tatt opp med etaten og vi ser nå tegn på bedring i enkelte saker. Vårt ønske er også at vi skal få avgjørende myndighet i viktige byggesaker og ikke bare være høringsinstans. Vi respekterer at PBE faglig sett forbereder saken, men den lokale kjennskapen, helheten og konsekvensene av en utbygging er forbeholdt oss, sier Pedersen.

Opptatt av nærmiljøet

Han har stor tro på at bydelene og lokaldemokratiet vil overleve.

– Oslo er eneste by i landet som har fått til bydelsreformen og lever etter denne. Vi har fremdeles beslutningsmyndighet i mange saker, noe som blant annet viser seg i omsorgssektoren. Dessuten føler vi at vi blir hørt av våre partikolleger i rådhuset. Likevel mangler vi som sagt avgjørende myndighet på flere områder.

Pedersen mener at bydelens befolkning er opptatt av hva som skjer i nærmiljøet og av lokalpolitikk.

– Fremgangen for lokalavisene i hele Oslo er et bevis på dette. Det ble også sagt tydelig på møtet i rådhuset, sier Pedersen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.