– Vi vil ha teltene tilbake

KREVER TELT: Folk er Folk demonstrerte sammen med en rekke husløse telt-beboere utenfor rådhuset i dag.

KREVER TELT: Folk er Folk demonstrerte sammen med en rekke husløse telt-beboere utenfor rådhuset i dag. Foto: Alle foto: Anne Marie Huck Quaye

Folk er Folk aksjonerte sammen med flere husløse Romfolk utenfor rådhuset i dag. Politiet og Rusken-aksjonen fjernet 5 telt på Veitveit fredag.

Klikk på bildet for å forstørre.

TRAKASSERT: Lenuta Codreanu og mamma Rozica Codreanu håper på å få tilbake teltene sine.

Klikk på bildet for å forstørre.

ØNSKER: Bjønnulv Evenrud krever at teltene blir utlevert.

SENTRUM: – Jeg kom tilbake fredag kveld, og da var det ingen telt, sier en av demonstrantene på Rådhustrappen. Hun forteller at hun tilbrakte natta under en bro på Grønland.– Jeg og min mor sov hos tolken Nicolae, sier Lenuta Codreanu.

Aksjonistene i Folk er Folk har huset de fleste av de 36 menneskene, som bodde i de fem teltene som politiet fjernet i en aksjon i Oslomarka på Veitvet sammen med Rusken fredag morgen.

– Vi må leve i parker, sier Lenuta videre.

SE VÅR TEMASIDE OM ROMFOLKET HER

Ulovlig

Ifølge aksjonistene i Folk er Folk har politiet ikke fulgt Friluftsloven og retten om allemannseie.

«To av teltene ble først satt opp mandag og tatt i bruk tirsdag. Ett telt ble først satt opp onsdag, og to av teltene ble først satt opp torsdag kveld. Disse var enda ikke tatt i bruk fordi brukerne jobbet med å skaffe nødvendig tilleggsutstyr. Den korte tiden og den minimale bruken viser med all tydelighet at Rusken og politiet har aksjonert med svært dårlig grunnlag i friluftsloven», skriver aksjonistene på sine hjemmesider.

Rundt 20 mennesker aksjonerte på Rådhuset mandag fra 11.30, med ønske om få snakke med byråd for miljø og samferdsel Ola Elevestuen(V). Han var opptatt i møte under aksjonen, og fikk dermed ikke snakket med aksjonistene så lenge dittOslo var til stede.

Trenger teltene

– Vi vil anmelde poltiet og kreve å få teltene og utstyr tilbake, sier Bjønnulv Evenrud.

Politet har på sin side anmeldt Folk er Folk, og mener at de har brutt Friluftsloven.

Ruskengeneral Jan Hauger kom tilfeldigvis til Rådhuset under demonstrasjonen.

Han sa følgende til svar på aksjonistene spørsmål om hvorfor teltene deres var borte.

– Vi blir kontaktet av politiet om telting og forsøpling, og vår rolle er å rydde sånn at det ser pent ut, sier Hauger han henviser til at det er politet som er ansvarlig for når slike aksjoner skal skje, og hvilke lover man retter seg etter.

Evenrud forteller videre at det sto telefonnumre til Folk er Folk på teltene, som politiet kunne ha kontaktet før de besluttet å ta med seg alt i den svært så kortlevde teltleiren. Det har de tidligere gjort, og konflikter har demed blitt unngått.

Han mener også selv at det ikke var forsøplet på området. Nå må aksjonistene begjære teltene utlevert, og håper på at de får dem i løpet av dagen.

Det lyktes ikke dittOslo å få politiet i tale, men vi kommer tilbake med mer i saken.

Stadig trakassert

DittOslo fikk flere sterke historier fra de frammøtte demonstrantene, og nå husløse telt-beboerne. Lenuta Codreanu forteller blant annet om moren Rozica som opplevde å bli jaget, og dyttet da hun pantet flasker i en Ica-butikk på Majorstuen.

– Vi ville anmelde dette, men politet ville ikke høre på oss, sier Lenuta frustrert.

En trekkspill-musiker vil vite hvorfor han alltid blir jaget av politet, og Aldea Cristinel skjønner ikke hvorfor han også til stadighet blir jaget og mistenkt.

Lenuta forteller om sin to år gamle syke datter som er i Romania, som hun må forsørge og derfor tvinges til å tigge på gatene i Oslo.

– Det er frustrerende, sier hun og håper at de i allefall kan få tilbake teltene sine nå.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.