*Nettavisen* Nyheter.

– Vi vil ikke ha lukkede rom

BU-lederne fra Høyre Carl Oscar Pdersen (Bydel Ullern), Elin Horn Galtung ( Bydel Vestre Aker) og Bjarne Ødegaard (Bydel Frogner) går til kamp for å bevare bydelene i Oslo. Foto: Vidar Bakken

Høyre-lederne i bydelene Ullern, Vestre Aker og Frogner gjør felles front mot partikollega Rune Aale-Hansen. Bydelsutvalgene skal beholdes.

OSLO VEST: – Det er et spørsmål om Rune Aale-Hansen skjønner sitt eget og folkets beste, sier leder av bydelsutvalget (BU) i Bydel Frogner, Bjarne Ødegaard.

Åpenbar splittelse

Lederen av Oslo Høyres arbeidsutvalg, som skal fremlegge sak som skal vurdere bydelenes fremtid mot neste kommunevalg, Rune Aale-Hansen, har høstet storm. Han proklamerte i Aften at "bydelsutvalgene bør nedlegges" før utvalget i det hele tatt hadde kommet skikkelig i gang med utredningen.

Det fikk et annet utvalgsmedlem til å reagere. BU-leder i Bydel Ullern, Carl Oscar Pedersen, sa til Ullern Avis Akersposten at "det er helt åpenbart at Høyre er splittet i synet på dette". Dette er BU-lederne Elin Horn Galtung (Vestre Aker) og Bjarne Ødegaard enige i. I etterkant har Ullern Høyre vedtatt mistillit mot Rune Aale-Hansen. Ruen Aale-Hansen har så svart på kritikken.

Bydelsutvalg - en suksess

– Jeg reagerer sterkt på Aale-Hansen uttalelse. En person i vårt parti har fått stor tillit gjennom å lede arbeidet med å utrede bydelenes fremtid. Han har gått offentlig ut med det formål å avvikle bydelsutvalgene uten å ta med hvordan man kan videreutvikle disse. Det er et faktum at bydelsordningen og bydelsutvalgene er en suksess i Oslo, sier Ødegaard.

– Som tidligere BU-leder i Bydel St. Hanshaugen, representerer han den eneste bydelen i Oslo som sa ja til sykehjemsetaten. Hva han mener om sentralisering av funksjonsområder i kommunen har han signalisert tidligere. Han har vist flere ganger hvilke holdninger han har til bydelsutvalgene og egner seg ikke til å lede et slikt utvalg. Her er det noen som ikke har fulgt med i timen, sier Horn Galtung.

– Det er ikke første gang denne personen kommer med pussige utspill. Det vakte en viss oppsikt da han for fire år siden gikk ut og ville nedlegge påsken. Da blir det et spørsmål om troverdighet, sier Ødegaard.

Sentralisert underskudd

BU-leder i Bydel Ullern, Carl Oscar Pedersen, viser til sykehjemsetaten og sentralisering av andre funksjonsområder som skritt mot et enormt sentralstyrt byråkrati, etter hvert som bydelene blir fratatt sine funksjonsområder.

– Jeg har for eksempel til gode å se den lovede effektiviseringsgevinsten som opprettelse av en sykehjemsetat skulle gi, sier Pedersen.

– På ett år spratt prisen på en sykehjemsplass opp 20 prosent uten at vi kan se at kvaliteten er blitt bedre. Etaten er i tillegg subsidiert av bystyret og har måttet få midler av bykassen for å dekke etatens underskudd. Er det sånn vi vil ha det? spør Horn Galtung.

Prisen på en vanlig sykehjemsplass har økt fra 500.000 til 627.400 i løpet av en treårsperiode. I tidligere år fulgte prisøkningen stort sett konsumprisindeksen. Det alvorlige i dette er at kvaliteten på tilbudet til dels er blitt dårligere. Overganger mellom sykehus, sykehjem, korttidsplasser og hjem er blitt stivbeint og tungvint, sier Ødegaard.

– Et annet eksempel er at det nære og gode samspillet mellom sykehjem og hjemmetjenestene er blitt borte, sier Horn Galtung.

Fjerner åpen prosess

– Oslo kommune er Norges største enkeltvirksomhet med 40.000 ansatte styrt av et vell av lovverk. Å kjøre denne arbeidsplassen etter konsernprinsippet er umulig. Noen vil nedlegge bydelsutvalgene, og jeg står for det jeg tidligere har sagt, det er snakk om en byråkratisk revolusjon uten parlamentarisk kontroll. I bydelsutvalgene sitter det typisk mennesker med praktisk erfaring fra både offentlig og privat sektor, som kjenner de lokale forhold sett nedenfra. Nå vil teoretikerne i byråkratiet som ser befolkningen ovenfra ha all makt, sier Ødegaard.

– Det er trist at enkelte i vårt parti ønsker en nedleggelse av bydelsutvalgene når Høyres ideologi dreier seg om at beslutningene skal tas nærmest brukerne, sier Pedersen.


– I løpet av siste år hadde vårt bydelsutvalg 351 saker til behandling. Skal dette håndteres av byråkratiet? Da fjernes en åpen beslutningsprosess til glede for det lukkede rom. Det er meget alvorlig, sier Ødegaard.

Lukkede rom

Alle tre nevner en rekke områder hvor bydelsutvalgene har forsøksordninger med beslutningsmyndighet knyttet til byggesaker, veisaker, skjenkepolitikk eller overordnede planer for driften av bydelen.

– Dette har vist seg å være vellykket og bør innføres som permanente ordninger i alle bydeler, sier Ødegaard.

Les også: Høyre splittet i Oslo

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.