– Vil bli dødt etter arbeidstid

Flotte leiligheter er planlagt i Bjørvika, i alt 5000.

Flotte leiligheter er planlagt i Bjørvika, i alt 5000. Foto: ILLUSTRASJON: MIR ARKITEKTER/LPO ARKITEKTUR & DESIGN

Handelsstanden mener det er satt av for små arealer til handel i Bjørvika. Det er noe byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen (H) lytter til.

BJØRVIKA: Det er utviklingssjef Lars Fredriksen i Oslo Handelsstands Forening (OHF) som kommer med den noe urovekkende uttalelsen om handelen i Oslos nye bydel, Bjørvika.

«Ønsker man at det nye Bjørvika-området skal være en pulserende bydel etter arbeidstid, må det legge til rette for større handelslokaler», skriver Fredriksen i et innspill til Oslo Høyres næringspolitiske handlingsplan.

I følge byutvikling Bård Folke Fredriksen (H) er dette et innspill han tar med seg videre.

– I utgangspunktet er jeg ikke bekymret, men lytter gjerne til Oslo Handelsstands Forening for råd, sier Folke Fredriksen til dittOslo.no.

LES OGSÅ: Sørenga tar form

For små lokaler

I Bjørvika er det regulert for cirka 12.000 kvadratmeter salgsflate til handelsarealer. Handelsstanden frykter at dette i hovedsak blir brukt til servering. Mange av gatenivålokalene blir nemlig for små for moderne handel.

LES OGSÅ: Hore- og narkofrykt i Bjørvika

– Dette er et spørsmål om hva som er hensiktsmessig, ikke om hvor mange kvadratmeter det skal være til handel. Det er ikke slått i stein hvor store arealer det skal være til handel, sier Folke Fredriksen, som mener Bjørvika-planen i utgangspunktet er robust.

– Bjørvika er planlagt slik at vi får flere funksjoner samme sted. Da man drev byplanlegging for 40 år siden, separerte man leiligheter, arbeidsplasser, handel og rekreasjon. Her er det planlagt 5000 leiligheter, så her kommer det til å være stort folkeliv, sier byutviklingsbyråden.

Trenger handel

I følge Lars Fredriksen i OHF vil det ikke finnes nok fullsortiments handel innenfor Ring 1 til å serve beboernes behov. Folke Fredriksen hører argumentene, men gjentar at Bjørvika-planen er robust.

Byråden trekker fram det publikumsvennlige i den store fortausbredden langs hovedgata Dronning Eufemias gate, og den planlagte strandpromenaden.

– Strandpromenaden blir selve rosinen i pølsa, og den kommer til å bli brukt til rekreasjon og opplevelser. Bjørvika er lagt opp for å invitere folk inn, sier han.

Her kommer også handelen inn i bildet.

– Vi trenger alle elementene, og satser på en god fordeling. Bjørvika blir godt egnet for mange type funksjoner, sier Bård Folke Fredriksen.

LES OGSÅ: Vil ha "Oslo boulevard"

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.