RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Villcamping har tatt helt av


Dette er en av flere leirsteder i Husebyskogen som skal ryddes i nærmeste fremtid.
Dette er en av flere leirsteder i Husebyskogen som skal ryddes i nærmeste fremtid. Foto: Foto: Vidar Bakken
Politiet og Rusken har ryddet rundt hundre villcamper i Oslo, men ser ingen ende på problemene.

HUSEBYSKOGEN: I Husebyskogen er det to leire som ikke er blitt ryddet, samt at det gamle klubbhuset til bueskytterne er blitt overnattingssted.

Nylig ble en leir ved Makrellbekken ryddet. Alt dette innenfor et lite område.

– Det har tatt helt av over hele byen. Daglig får vi meldinger fra Oslos beboere som fortviler over forsøplingen. Politiet og Rusken klarer ikke lenger å holde tritt med dette, sier Ruskengeneral Jan Hauger.

Her snakker vi for eksempel om gamle besteforeldre med døtre, som er en del av en familie som trenger penger i hjemlandet

– Hittil har vi ryddet nærmere hundre leire, men hver dag dukker det opp nye. Politiet tror det dreier seg om 500 til 600 mennesker som flytter rundt, sier Hauger.

LES MER OM ROMFOLKETS SITUASJON I OSLO HER

Annen manns grunn

Politi og Rusken er oppmerksom på hva som skjer i Husebyskogen.

– Disse leirene er på annen manns grunn selv om det er friareal. Det er Forsvarsbygg som forvalter området og vi må ha en avtale før vi kan gå inn. Dette skal gjøres i samarbeid med Forsvarsbygg, sier Hauger.

Beskyldt for rasisme

Ulike media har den siste tiden hatt stort fokus på romfolket etter at dittOslo.no fokuserte på problematikken rundt deres nærmest slumliknende levekår.

– Dette er en kompleks sak. Jeg er blitt beskyldt for alt fra rasisme til å foreta politioppgaver. Rusken er bare opptatt av å rydde opp på bakgrunn av meldinger fra beboere. Politiet går først inn og sjekker ut dem som oppholder seg i leiren og eventuelt hva som er i leiren. Deretter foretar vi opprydding. Det er en oppgave som er tillagt oss av kommunen, sier Hauger.

KOMMENTAR: «Skal vi tillate at debatten fortsetter å handle om hund eller ikke hund?»

Snille mennesker

– Opplever dere noen form for aggresjon i forbindelse med villcamperne?

– Dette er snille mennesker, så vi har ingenting å frykte. Her snakker vi for eksempel om gamle besteforeldre med døtre, som er en del av en familie som trenger penger i hjemlandet, sier Hauger, og fortsetter:

– Gjennom tigging, panting eller spilling kan de gjennom en måned tjene nok til å sende en årslønn til hjemlandet. Samtidig vet vi at mye av dette er organisert gjennom et nettverk som står bak, sier Hauger, som er bekymret for en ny trend.

– Politiet ser at det er et økende antall barn helt ned i tre-fireårsalderen. Noen av disse sover til og med ute under broer rundt i Oslo. Det er trist å oppleve, sier Hauger.

Ingen hjelp å få

Det har kommet frem at flere blant romfolket ikke klarer å forsørge seg selv med mat eller et sted å bo.

Ifølge lovverket plikter norske myndigheter å yte bistand til romfolket inntil de kan forlate landet.

Byrådsleder Stian Berger Røsland har gitt klart uttrykk for at det ikke er aktuelt for kommunen å bistå romfolket og dermed bidra til at Oslo blir en attraktiv tiggerby.

I dag er det bare Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeen som har et tilbud om overnatting til romfolket, som er sterkt diskriminert i en rekke land i Europa.

LES MER OM ROMFOLKETS SITUASJON I OSLO HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere