*Nettavisen* Nyheter.

– Voldsepisoden må ikke glemmes

Etter overfallet og ranet av en 17 år gammel jente er flere foreldre engstelige. Jarle Aabø er rasende på guttene som utførte ranet. Nå ber han om at saken ikke glemmes, men brukes til lærdom.

RØA: – Jeg ble rasende da jeg fikk vite hva som hadde skjedd, sier Jarle Aabø. Han er far til fire barn mellom 5 og 16 år, og bosatt på Røa.

Han kjenner godt familien til jenta, og ble så sint at han postet «Helvetes guttegjeng!» på Facebook, noe som førte til en haug av meninger.

– Volden øker i Oslo. I 2011 ble det innlevert 4822 voldsanmeldelser til Oslo-politiet. Er det kulturen? Dette er problematikk vi må kunne diskutere fritt, sier Aabø.

– Kan ikke være redd

Han har selv hatt en samtale med sine barn, men det han er mest opptatt av er at de tenker på offeret i saken.

– Vi må tenke på henne. Men jeg er blitt mer påpasselig på at de alltid har med seg mobilen ut, sier Aabø. Likevel sier han at man kan ikke gå rundt og være redd for at noe skal skje.

– Jeg har aldri hørt om noe liknende på Røa tidligere, sier Aabø.

Bruk saken i videre arbeid

Voldsepisoden må brukes som eksempel for lærdom og planlegging.

– Vi kan ikke ha det slik at guttegjenger angriper andre ungdommer. Derfor må bydelspolitikerne, velforeninger og andre aktører i bydelen engasjere seg i denne saken. Nettopp for å lære av det, mener Aabø.

Barnefaren setter et stort spørsmålstegn ved at bussjåføren ikke grep inn.

– Han kjørte. Vi skal jo stole på dem som frakter barna våre. Har ikke Ruter et regime på hvordan sjåførene skal takle slike hendelser?

Hvordan kunne dette skje?

Sympatien for den 17 år gamle jenta er stor.

– Jeg er opptatt av at barna mine skal tenke på hvordan hun har det. Jeg har dyp forståelse for at flere foreldre er redde, og det er nettopp derfor lokale aktører må ta tak i problematikken, sier Aabø.

Med det mener han at hendelsen må undersøkes nøye. Hvordan kunne dette skje? Hva kan gjøres for å forhindre slike ting?

– Det er ingen grunn til å være redd på Røa, for dette hører til sjeldenhetene, men vi kan ikke bare riste av denne hendelsen. Den var veldig alvorlig.

– Guttene er godt kjent

Hanne Persson ved ungdomsavsnittet på Majorstua politistasjon forteller at guttegruppen som ranet jenta har begått flere ran, og er godt kjent av politiet. Likevel kommer politiet til kort, på grunn av alderen til guttene.

Persson


– De ble pågrepet og avhørt. Deretter har barnevernet tatt over saken. Vi kan ikke iverksette tiltak overfor noen som er under den kriminelle lavalder, forklarer Persson.

Hun sier at guttene er godt kjent i det kommunale systemet.

Flest med ikke-norsk bakgrunn

Barn og ungdom som raner andre barn og ungdom er noe som skjer over hele byen. Ofte handler det om å skaffe seg verdier som de ikke har selv.

Mobiler er attraktivt.

– De generelle rådene er å ikke sitte med iPhonen synlig, og å gå sammen, sier Persson.

Volden som også oppstår er et problem generelt, da det er mer vold blant dagens ungdom enn før.

– Det beste vi kan gjøre er å ta dem, oppklare sakene og sette dem ut av spill. Vi har sett at dette fungerer, sier Persson.

Ungdommer med annen etnisk bakgrunn enn norsk er overrepresentert i denne gruppen.

– Det er også noen med etnisk norske aner, men flest med andre bakgrunner, sier Persson. Hun forklarer at det ofte er de sosiale forskjellene i samfunnet som betyr noe.

– Det handler ofte om å få verdier man selv ikke har, sier Persson.
Hun legger til at det ikke er noen spesiell bølge med ungdomsran nå.

– Og det er trygt å ferdes på Røa. Det er et fåtall som begår slike handlinger, og det skjer ikke ofte.

LES FLERE NYHETER FRA DITTOSLO.NO:

Philip sikret Norge VM-gull

Rekordsalg på Toppåsen

10.000 kroner i dusør for ulvebilde

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.