RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Barneombud Reidar Hjermann vil at de voksne skal snakke med barna om traumatiske hendelser og ikke prøve å skjule sannheten.
Barneombud Reidar Hjermann vil at de voksne skal snakke med barna om traumatiske hendelser og ikke prøve å skjule sannheten. Foto: FOTO: Promo Barneombudet

– Vær ærlig med barna

Barneombud Reidar Hjermann oppfordrer foreldre til åpne og ærlige samtaler med barna om den terroren som nå har rammet Norge.

OSLO: Barneombudet har satt ned noen tommelfingerregler for hvordan du kan møte barna på en best muig måte.

Del på Facebook

Tilpass deg barnets alder

  • Vær åpen for barns spørsmål om hva som har skjedd. Det kan være om hvem som kan ha begått en slik grusom handling og hvorfor de gjorde det, og hvilke konsekvenser hendelsen kan få.
  • Svar ærlig og sannferdig på spørsmålene, men på en måte som er tilpasset barnets alder.

– Konsentrer svarene om det barnet faktisk spør om. Ikke si ting som er usant for å skjerme barnet, men det er ikke alltid nødvendig å fortelle alt, sier Barneombud Reidar Hjermann

Kontroller barnas nettbruk

– Det kan være aktuelt å skjerme barn mot sterke bilder i mediene for å motvirke at barn mottar inntrykk de ikke klarer å bearbeide, sier Hjermann.

Her peker han spesielt på barnas nettbruk, med fokus på blant annet Facebook hvor det kan forekomme linker til sterke bilder og video.

La barna fortelle om egne føleser

  • Vær oppmerksom på barnas følelsesmessige reaksjoner. De kan bli redde, engstelige, sinte eller triste, og da er det viktig for dem at de voksne forstår hvordan de har det.
  • Unngå å spørre barn om hva de føler. Si heller noe om at du synes barnet virker trist eller engstelig hvis du faktisk synes det, eller snakk litt generelt om hvordan det er naturlig å reagere på en slik hendelse. La dem få anledning til å fortelle om sine føleser hvis de vil, men prøv å unngå å gi dem inntrykk av at de skulle følt mer enn de gjør.
  • Jo nærmere barnet står de som er rammet, jo mer sannsynlig er det at de har behov for snakke om det. Barn må også få lov til å føle at en dramatisk hendelse ikke angår dem så mye, dersom de ikke kjente noen av de som er berørt.

Lek som redskap

  • Barn snakker gjerne om slikt i små porsjoner av gangen. Så tar de kanskje det de har fått vite med seg i leken sin og bearbeider det videre gjennom der. Lek fungerer for barn som språk gjør for voksne. Det er et redskap for å bearbeide og mestre erfaringer. Det er altså ikke noe å bekymre seg over i utgangspunktet at de dramatiske hendelsen dukker opp i barns lek. Tvert i mot, dette er sunt og naturlig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere