RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

10 000 underskrifter til ordføreren

Ordfører Per Ditlev-Simonsen møtte opp på Bueskytterjordet og fikk overrakt 10 000 underskrifter av Aksjon Vern Husebyskogen.

Huseby: Et stort bål, allsang og appeller preget Bueskytterjordet søndag ettermiddag, før ordføreren ble kalt frem for å motta aksjonens underskrifter. "Jeg gikk en tur på stien" ble avsunget med stor høytidelighet, etter som dette var siste markering før avgjørelsen i ambassadesaken faller i bystyret. En rekke politikere og representanter fra interessegrupper og aksjonsgruppen holdt appeller. Asbjørn Olsen fra Oslo og Omland friluftsråd advarte mot konsekvensene av å ta en så stor del av grøntområdet til ambassade.
Høyre-representanten Arild Gjervan fra Vestre Aker bydelsutvalg, mente at byrådet har avgjort saken fra sin side på forhånd, tross entydige høringsuttalelser fra alle faglige hold.
Skinndemokrati
- Prosessen har fått form av et skinndemokrati. Det har vært en udemokratisk prosess. Naturligvis finnes det andre tomtealternativer enn Husebyskogen. Det kan ikke stilles så urimelige krav at bare dette området er svaret på amerikanernes behov, sa Gjervan.
- Vi i Høyre var på møte med amerikanerne. Da de ville drøfte Husebyalternativet sa de at hvis de ikke fikk en avklaring i september dette året, skulle de starte prosessen med å finne en tomt på nytt, sa Gjervan, som mente at det var på høy tid at amerikanerne nettopp gjorde dette.
Stortingsrepresentant Trine Skei Grande (V) snakket om visjonen å leve sitt gode liv, og viktigheten av å bevare grøntarealene.
- Ambassaden skal ikke tvinges inn i et grøntområde. Man må høre på folk. En demokratisk prosess er også veien til dit vi bestemmer, sa blant annet Skei Grande.
Støres utspill
Bystyrerepresentanten Erling Folkvord (RV) sa at utenriksminister Jonas Gahr Støres (A) innblanding i ambassadesaken var utidig, etter ministerens brev til ordføreren. Her understreker utenriksministeren at amerikanske representanter gjentatte ganger har slått fast at ambassaden vil forbli Drammensveien om den ikke blir flyttet til Huseby.
- Støre er mer amerikansk enn amerikanerne selv. Fem dager før bystyrets møte legger han press på medlemmene av bystyret, sa Folkvord som mente at Støre kom med usannheter når Støre viser til Wienkonvensjonen og påsto at vertskommunen sammen med amerikanerne hadde en særlig forpliktelse til å finne egnet lokalisering.
- Det er regjeringen som er pliktig til å overholde Wienkonvensjonen. Her må omsynet til sivilbefolkningen gå foran. Regjeringen tør ikke å stå opp å forsvare norske interesser i denne saken, sa Folkvord.
Han mente også at aksjonsgruppen i Drammensveien og aksjonsgruppen i Husebyskogen har felles interesser.
- En samhandling mellom Husebyfolket og Drammensveien kan tvinge frem en løsning, sa Folkvord og viste blant annet til at det gamle Nato-anlegget på Kolsås er et trygt alternativ.
Bjørn Lundberg som sitter i bystyregruppen for Arbeiderpartiet avdramatiserte Støres utspill og mente at utenriksministeren bare vidrereformidlet amerikanernes synspunkter.
- Det har ikke kommet noen nye momenter inn i saken som gir grunn for å ta opp saken på nytt. Vi har et vedtak både i bystyregruppen og Oslo Arbeiderparti som står fast, sa Lundberg.
Troverdighet
Heidi Røming i SVs bystyregruppe understreket at for SV sin del handlet det om troverdighet og at partiprogrammet var klart med hensyn til grøntarealer i nærområdet.
- Man kan ikke gå vekk fra dette sentrale element, selv om noen hevder at det ikke finnes andre alternativer, sa Røming, som kritiserte byrådet for ikke hadde vært klare på punktet om friarealer overfor amerikanerne.
- Hvis alle amerikanernes kriterier skal fylles, må man bokstavelig talt lenger ut på landet, sa Røming og høstet latter og applaus fra de fremmøtte.
Bent Fjelldalen, leder av Vestre Aker SV, oppfordret Lindsjørn og Dønhaug i SV til ikke å stemme for lokalisering av ambassaden i Husebyskogen.
- Partiprogrammet forplikter oss. Det blir et felles ansvar å ta vare på SVs sjel, sa Fjelldalen.
Han var kritisk til ordføreren som hadde skrevet nedsettende innlegg om beboerne i området og mente at Ditlev-Simonsen ikke hadde vært en ordfører for hele byen i denne saken.
Dermed var det duket for overrekkelse av 10 000 underskrifter mot ambassadelokaliseringen til ordføreren fra aksjonskomiteen. Per Ditlev-Simonsen lovte å overbringe disse til bystyret på en ordentlig måte.
- Mitt oppdrag er å være ordfører for hele byen. Jeg har full forståelse for den lobbyvirksomhet som er blitt gjort. I mitt tilfelle som leder av bystyret må jeg vurdere ut fra hele byens interesser, sa blant annet ordføreren.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere