Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

10 millioner i «ekstra-underskudd»

Bydelsdirektør Mona Taasen og bydelsutvalgsleder Egil Ihlen (H) har nå 34 millioner kroner i underskudd på bydelsbudsjettet med seg i fjor. Taasen er likevel optimist. Arkivfoto: Kristin Tufte Haga
Bydelsdirektør Mona Taasen og bydelsutvalgsleder Egil Ihlen (H) har nå 34 millioner kroner i underskudd på bydelsbudsjettet med seg i fjor. Taasen er likevel optimist. Arkivfoto: Kristin Tufte Haga
Internfakturaer på 10 millioner fra Sykehjemsetaten til Nordre Aker, kom aldri frem, ifølge bydelsdirektøren. Nå må de betales. Det betyr at fjorårets bydelsunderskudd er oppe i 34 millioner kroner.

NYDALEN: I 2007 sendte Sykehjemsetaten et samlebilag på rundt 53 milioner kroner til Bydel Nordre Aker, som gjaldt for nevnte års første tre måneders bruk av sykehjemsplasser, korttidsplasser, og dagsenterplasser.

Fakturaene ble borte!

Ifølge bydelsdirektør Mona Taasen, kom aldri alle internfakturaene fra Sykehjemsetaten, for totalbeløpet, frem til bydelen.

Vi mottok kun internfakturaer på i alt 42 millioner kroner, og de betalte vi, sier Taasen.

Sykehjemsetaten opprettholdt sitt krav på rundt 53 millioner, men Nordre Aker mente helt til nylig at bydelen fortsatt hadde gjort opp for seg.

Så kan man i ettertid si at vi skulle etterlyst internfakturaene som utgjorde differansen på ca. 10 millioner kroner. Men dette ble ikke oppdaget i bydelen, sier Taasen.

Ihlen beklaget

I arbeidsutvalgsmøtet i januar ble politikerrepresentantene fra bydelsutvalget orientert om saken av bydelsutvalgsleder Egil Ihlen (H), som kjente til saken.

Men hvorfor har ikke saken blitt orientert om før særlig i forbindelse med budsjettmøtet for 2009 i desember i fjor?

Selv var jeg ikke til stede på budsjettmøtet, men har likevel beklaget overfor mine politikerkollegaer at saken først blir kjent for de nå. Men bydelen har jo hele tiden hevdet at dette kravet ikke var reelt, og av den grunn ble det ikke gitt noen orientering om det, sier Ihlen, som regner med at "ekstra"-underskuddet nok vil bli et tema på årets første bydelsutvalgsmøte, første torsdagen i februar.

Taasen derimot, understreker at hun har nevnt denne situasjonen i tidligere arbeidsutvalgsmøter. Men hun nevnte det ikke i forrige BU-møte.

Da visste vi jo ikke at kravet om i overkant av 10 millioner ville bli en sak vi skulle "tape" i januar. Vi hadde ikke noe utestående krav fra Sykehjemsetaten i 2008, og visste heller ikke at vi ikke hadde betalt alt fra 2007. Hadde jeg trodd at dette skulle skje hadde jeg tatt saken med i desembermøtet, og ikke utsatt det til januar, sier Taasen.

Skal ikke skje igjen

Da dette skjedde var Sykehjemsetaten helt ny. Nå er rutinene annerledes, blant annet blir det ikke sendt slike "samlebilag" lenger. Vi har også fått periodisert våre kostnader til Sykehjemsetaten, og derfor fått bedre kontroll, forteller Taasen videre.

Strengere tildeling

På bakgrunn av dette tror hun bydelen fremover må bli enda strengere ved tildeling av sykehjemsplasser og andre tjenester.

Men som til tross for nedslående underskuddstall, har Taasen en plan for hvordan bydelen skal forsøke å ta seg inn igjen økonomisk.

Mer Omsorg +?

Denne uken har jeg blant annet vært på Rådhuset, og lagt inn søknad om finansiering av 35 "Omsorg+"-plasser for de eldste i bydelen, blant annet på Berg gård, Nordhagan og Myrer. Det er plasser som skal begrense sykehjemsplass-forbruket, som er den aller største utgiften og utfordringen til Nordre Aker, sier Taasen, som håper de sentrale politikerne godkjenner at bydelsunderskuddet kan fordeles over to år.

Dette dreier seg om et merforbruk som kan forklares. Kanskje kan vi også forvente større tildelinger fra sentralt hold i henhold til kriteriesystemet det er jo ingen tvil om at eldreandelen i Nordre Aker slett ikke er nedadgående, sier en likevel optimistisk bydelsdirektør.

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!