100 dager igjen

VM-direktør Åsne Havnelid har full kontroll før hun møter Kollen-brølet om 100 dager.

VM-direktør Åsne Havnelid har full kontroll før hun møter Kollen-brølet om 100 dager. Foto: FOTO: VIDAR BAKKEN

Åsne Havnelid leder troppene med stø kurs mot Ski-VM.

Åsne Havnelid med stab og frivillige vil vise publikum et VM-ansikt vi vil huske for fremtiden. Foto: Foto: Vidar Bakken

OSLO: Norge er kjent for å arrangere internasjonale mesterskap på høyt nivå. Det er mye prestisje knyttet til neste års Ski-VM hvor et av målene er å vise at Oslo er Europas vinterhovedstad. Har du kontroll? spør vi administrerende direktør for VM 2011, Åsne Havnelid.

– Vi nærmer oss sluttføring. Det gjenstår noe finpussing på anleggene. Vi har også testet anlegget for snøproduksjon i langrennsløypa. Innen jul skal siste finpuss være ferdig og da vil verden få se det mest moderne og råeste anlegget noensinne, slår Havnelid fast.

Les også: Her får du byens feteste utsikt

Humøret sitter løst

Det glimter til i øynene når hun får det evige sportsspørsmål: Hva føler du akkurat nå?

– Det er fantastisk gøy. Jeg er utrolig priviligert som får jobbe med dette sammen med mange flinke folk. Selv om vi har det travelt, har vi det gøy underveis. Da presterer vi også bedre.

Humøret sitter løst og det er veldig god stemning i organisasjonen. Så har vi også fått på plass vårt ansikt utad under VM. 2000 frivillige som gjør VM mulig og som bruker mye av sin tid til denne jobben. De frivillige gjør en utrolig flott jobb.

6000 kvadrat

Interessen for Ski-VM er stor og det er forventet et enormt pressekorps til arrangementet.

– Øverst i Midtstuen bygges det et pressesenter på 6000 m2. Der skal dere pressefolk få gode arbeidsfohold med kort avstand til alle arenaer. Dette blir et midlertidig pressesenter som tas ned etter VM. 150 nasjons- og smøreboder vil også bli oppført provisorisk og tatt ned etter VM, i likhet med noe av tribuneanlegget.

Les også: VM-maten skal også ta gull

Folkefesten

Men hva med publikumsinteressen?

– Billettsalget er helt eventyrlig. Vi har allerede solgt over 100.000 av de 200.000 billettene som er lagt ut, men det er mange gode billetter igjen. Folk må likevel kjenne sin besøkelsetid for å være sikker på å kunne se den øvelsen de ønsker mest. Billetter til VM må vel være årets julegave, sier Havnelid.

Les også: Ordfører Fabian Stang kjøpte den første billetten: – VM blir en kjempefest!

Hun regner også med at mange vil se langrennsøvelsene langs løypene ute i skogen. Totalt tror arrangørene at 300.000 vil oppleve VM i og utenfor arenaene.

– Dette blir den folkefesten vi har ønsket oss, som skal bli en opplevelse for hele familien. Utøverne vil også trives med et publikum i Kollen, som er kjent for heie på løperne uansett nasjonalitet, sier Havnelid.

9000 i timen

Det har vært størst billettpågang til torsdag 3. mars med hopp stor bakke og kvinnestafett og 4. mars med herrestafett. Men hvordan skal titusenvis av tilskuere fraktes til Kollen?

– Alle som har kjøpt billett får gratis transport med Ruter gjennom T-bane eller shuttle-buss. T-banen skal klare å ta 9000 i timen. Det vil bli innfartsparkering på Bogstad med shuttlebuss derfra. Mange vil også bruke beina. Man kan glemme å bruke egen bil opp til anlegget. La reisen bli en del av opplevelsen, oppfordrer Havnelid.

Kronprinsen engasjert

Pågangen for å bli VM-funksjonær har også vært stor. Søkerne av frivillige spenner fra 18 til 80 år og er jevnt fordelt på kvinner og menn.

– Denne gangen opplever vi at mange unge og flinke jenter har søkt. Det er også viktig for mange å ha dette på sin CV. Det viser engasjement. Vi har søkere fra mer enn 50 nasjonaliteter, og vi har nådd målet at 10 prosent skal ha flerkulturell bakgrunn, sier Havnelid.

Les også: Full rekruttering til Ski-VM

Hun forteller at kronprinsen har vært engasjert i dette arbeidet, noe som har vært veldig inspirerende.

– Vi har også fått med oss mange som tradisjonelt ikke er med i frivillig arbeid, sier Havnelid.

Afterski

VM-direktøren understreker at folkefesten ikke er begrenset til Holmenkollen. Hver dag blir det afterski i sentrum, med konserter klokken 1900 og medaljeseremoni klokken 1930 på Universitetsplassen.

– Stortingsgata og Karl Johan blir stengt for trafikk fra Universitetet til Stortinget klokken 19 og sentrum blir et vrimleområde. Det blir nordisk park i Spikersuppa med telt, boder og eget publikumstelt. Alt er gratis. Folkefesten skal fortsette i sentrum, sier Havnelid.

Les også: VMs kultursjef: – Her blir det liv!

Kritiske situasjoner

Havnelid er ikke bekymret verken for manglende snø eller kritiske hendelser.

– Vi jobber på høygir og er godt forberedt. Vi vet at ting ikke alltid går etter planen, men vi er trent på å takle kritiske situasjoner i alle ledd. Vi har også et utmerket samarbeid med Oslo kommune, som er veldig profesjonelle og løsningsorienterte, sier VM-direktøren.

Politiet og forsvaret er også gode samarbeidspartnere for VM-arrangørene.

– Dette er et dugnadsløft for hele byen. Som sagt vi føler at vi er godt forberedt, sier Åsne Havnelid.

Les også: Her er VM-maskotene!

Snø og stemningbrøl

– Har du et ønske før alvoret setter igang?

– Jeg ønsker meg snø i januar og med kaldt og godt vær i februar og første del av mars. Det står høyt på ønskelisten og vil være årets julegave for meg.

– Hva gleder du deg mest til?

– Jeg gleder meg til det første stemningbrølet fra Kollenpublikumet og følelsen av, nå er vi i gang. Jeg får frysninger på ryggen bare av å tenke på det.

Suksessfaktor

– Hva vil være din favorittøvelse under VM?

– Jeg er så glad i idrett at jeg koser meg med alle øvelser. Det kan være de tette duellene i langrennsløypa eller det perfekte treffet på hoppkanten. Alt er like fascinerende. Jeg har vært med på så mange VM og OL, hvor det viktigste har vært å se til at våre utøvere har fått tatt ut sitt beste. I Olympiatoppen hadde vi fokus på medaljer. Det er naturligvis en viktig suksessfaktor at vi har utøvere som tar medaljer på hjemmebane, men denne gangen er mitt fokus å legge til rette for et arrangement som er optimalt for alle utøvere. Klarer vi det, så har vi oppnådd den suksessen vi er ute etter på det sportslige planet.

Les også: Målet er å lage en knirkefri folkefest

Drømmen

– Hva er ditt største VM-øyeblikk?

– Det må være da jentene tok sitt første individuelle gull i langrenn i 1982 med Berit Aunlie. Det var også stort å være med i teamet da Norge ble beste vinteridrettsnasjon både i OL i Salt Lake og i Nagano. Da klarte vi å toppe Lillehammer.

– Og hvor var du da Oddvar Brå brakk staven?

– Da satt jeg foran TV, ytterst på sofakanten, hektisk fremover og til slutt jublende bak i sofaen.

Hvis du lukker øynene og drømmer om det kommende VM, hva ser du for deg?

– Jeg ser gnistrende skispor, snøen som tynger trærne, solen som glitrer i snøen og nå hører jeg jubelbrølet fra publikum.

Alt om Ski-VM på www.oslo2011.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.