*Nettavisen* Nyheter.

10.000 markerer kvinnedagen

Mange tusen gikk i tog på Karl Johan i Oslo på kvinnedagen. Foto: Foto: Thomas Hildonen, ANB

Mens folk strømmet til Youngstorget i Oslo for å gå i 8. marstog, manet Arbeiderpartiets Jens Stoltenberg til kamp for det han kaller en moderne familiepolitikk og mot reservasjonsrett.

OSLO SENTRUM: Politiet anslo at rundt 10.000 mennesker hadde møtt opp på Youngstorget lørdag ettermiddag. Det er i så fall langt flere enn det har vært på kvinnedagsarrangementet på mange år.

Stoltenberg, som talte på et møte holdt av partiets kvinnenettverk før hovedarrangementet, er ikke i tvil om at det er motstanden mot reservasjonsretten som samler folk.

– Det er et uttrykk for et veldig stort engasjement, fordi mange kvinner opplever det som et viktig prinsipp at alle kvinner har lik rett til selvbestemt abort uavhengig av hvor de bor, sier Stoltenberg.

Han sier reservasjonsretten rammer kvinner som ofte er i en sårbar situasjon.

– Vi mener det er viktigere med kvinners pasientrettigheter enn legers reservasjonsrett, konstaterer den tidligere statsministeren.

I går sa Kristine Sevik til dittOslo at hun og venninnene ville gå i tog i dag nettopp på grunn av denne saken.

Abortsaken tilbake

KrFs nestleder Dagrun Eriksen har uttalt at det er navlebeskuende at det er nettopp reservasjonsretten som igjen får folk ut i gatene på 8. mars.

– Det er jo ikke slik at man ikke skal bry seg om en viktig sak som selvbestemt abort selv om det også er andre viktige spørsmål på kvinnedagen, sier Stoltenberg.

I sin tale hyllet han kvinnebevegelsen for mange framskritt de siste tiårene. Da han hilste til Grete Irvoll, som i 1969 foreslo at Arbeiderpartiet skulle fremme en lov om selvbestemt abort, ble han avbrutt av langvarig applaus. Irvoll satt naturlig nok på tilhørerbenken.

70-tallsfeministen og fødselslegen Gro Nylander minnet om en tid med uekte barn, tvunget ekteskap og livsfarlige, illegale aborter.

– Vi vil ikke ha en regjering som sitter og pusser sølvpengene sine mens de svikter norske kvinner, erklærte hun, og ba jenter og gutter i alle aldre komme seg opp på barrikadene.

Les også: – Overgrep er et samfunnsproblem, ikke et kvinneproblem

Mangfold

Unge Høyre trakk seg fra arrangementet i Oslo fordi de ikke fikk gå med en parole til forsvar for legenes reservasjonsrett. Det har kommet anklager om at venstresiden har kuppet den internasjonale kvinnedagen, og ikke tillater ulike meninger.

Stoltenberg er uenig. Han sier han opplever at det er mange forskjellige meninger representert i Oslo denne dagen, og at 8. mars er en mangfoldig dag.

– Det som samler er et felles ønske om et likestilt samfunn, om at vi skal ha en moderne familiepolitikk og ikke en politikk som vi nå ser, med færre barnehager, dyrere barnehager, mer kontantstøtte og kutt i pappapermen. Det er å gå i feil retning, sier Stoltenberg, som mener det er enighet om dette på Youngstorget lørdag.

(ANB-NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag