*Nettavisen* Nyheter.

100.000 Oslo-folk shopper seg blakke

SHOPPER OSS TIL FANT: Dessverre er det verken lav lønn eller dyre boutgifter som får skylda for at Oslo-folk til stadighet er blakke. Sløsing av penger på klær, restauranter og uteliv er årsaken. Foto: Foto: Clipart

Hver sjette Oslo-borger er ofte blakk. Og vi har bare oss selv å skylde – vi er nemlig på norsktoppen i sløsing.

Klikk på bildet for å forstørre.

BEGYNN Å SPARE: Vibeke Scheele Moe i Sparebank 1 oppfordrer deg til å begynne å spare. I alle fall litt. Foto: Foto: Promo

OSLO: – Oslo er en dyr by å bo i og er Norges klar største singleby. Med bare én inntekt opplever nok mange single at lønna ikke alltid strekker til når den skal dekke høye boutgifter og alle andre daglige utgifter. Hvis man attpå til sløser, er det ikke rart om mange single opplever at kontoen går tom, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

Du må ta skylda selv

For skal vi tro en fersk undersøkelse fra Respons Analyse er så mye som 100.000 Oslo-folk blakke ofte eller faktisk hver eneste gang de får lønn. Og skylda, den må vi ta selv.

Oslo er ikke bare en dyr by å bo i. Tilbudet innen kultur og underholdning, handel og uteliv er også stort. Og det koster penger å henge med.

LES OGSÅ: – Oslo er dyr, men har alt!

Når Oslo-folk oppgir hva de sløser penger på, nevner over halvparten mat og drikke.

Samtidig ligger Oslo helt i toppen når det gjelder å bruke unødvendig mye penger på uteliv og fornøyelser. Det vil si, 27 prosent mener i alle fall at de gjør det.

Å be om trøbbel

Til sammenlikning mener bare 18 prosent i resten av landet at de bruker penger på det samme.

Også klær og sko kommer høyt opp på sløselista, og da er det først og fremst kvinner som lar seg friste til unødig pengebruk.

– Å sløse er greit om du fortsatt har god råd når alle regningene er betalt. For alle andre er sløsing som å be om økonomisk trøbbel, sier Gundersen.

DÅRLIG RÅD? Dette gjør du i Oslo for en krølla femtilapp!

Det finnes håp

Men fortvil ikke – du trenger ikke melde deg på Luksusfellen for å få orden på økonomien. Riktignok kan livet en periode fortone seg litt kjedelig, men følger du rådene har du helt sikkert råd til en heidundranes sommerferie i 2014.

– Unngå de «bevisstløse» impulskjøpene – de daglige lattene og kioskvarene og det du rasker med deg fra stativene på gata, sier regiondirektør Vibeke Scheele Moe i SpareBank 1 Oslo Akershus.

– Det er slike ting som spiser av lommeboka, sier Scheele Moe.

LES OGSÅ: Her opplever du Oslo gratis

Må svi litt

For dessverre må det svi litt – det er ingen som blir rike i en fei. Men er du flink og sparer litt, slipper du å bli blakk. Og det er ikke så mye som skal til.

– I dag tilbyr mange banker nye måter å spare på, der du bestemmer hvor mye og når du vil spare. Sjekk med banken din, oppfordrer hun.

Unngå å bli blakk – bankens og forbrukerøkonomens 5 tips:

  • Jakt på kuttene. Sjekk kontoen og hva du har brukt penger på de siste månedene. Da får du ideer til hva du kan kutte ned eller kutte ut.
  • Du sparer penger når du: smører niste, dropper kjøpevann, stumper røyken, lager middag, venter med mobilbytte, handler på salg, låner bøker, sykler og dropper taxi.
  • Bruk pengene smart: Handle mat i butikken – ikke i kiosken, kjøp på salg eller kjøp brukt eller gratis på Finn. Husk å bruke rabattene i medlemskortene dine.
  • Lag enkelt budsjett – du finner mange budsjettmaler på nettet eller du kan be banken din hjelpe deg. Da har du en plan for hvordan pengene dine skal strekke til og det er viktig når hver krone teller.
  • Jobb ekstra hvis du kan. Utnytt mulighetene med å påta deg en ekstrajobb, ekstravakt, overtid eller lignende. Dette kan få deg på rett kjøl, litt fortere enn ellers.

FLERE NYHETER FRA OSLO:

Harald møter døden på jobb – hver dag

Torsdag blir det slutt på «harrykøen» på E6

Fant vin til flere hundre tusen kroner

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.