RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

1010 år med Oslo-historie


Det var straffangene Gudbrand Eriksen Mørstad og Sivert (etternavn ukjent) som hogget ut de to løvene som ble stilt opp utenfor Stortinget i 1866, forteller forfatter Nils Petter Thuesen fra Frogner. I disse dager gir han ut boka «Historien om Oslo – År for år – fra de eldste tider til i dag».
Det var straffangene Gudbrand Eriksen Mørstad og Sivert (etternavn ukjent) som hogget ut de to løvene som ble stilt opp utenfor Stortinget i 1866, forteller forfatter Nils Petter Thuesen fra Frogner. I disse dager gir han ut boka «Historien om Oslo – År for år – fra de eldste tider til i dag». Foto: Foto: Maren T. Bleskestad
Visste du at det allerede på 1600-tallet eksisterte røykeforbud i Oslo?

OSLO SENTRUM: – Først og fremst er dette en lokalhistorisk bok og et oppslagsverk. Du kan egentlig si at det er Oslos "Hvem Hva Hvor", sier forfatter og Frognerboer Nils Petter Thuesen fornøyd.

I hånden holder han sin rykende ferske bok: «Historien om Oslo – År for år – fra de eldste tider til i dag», med over 600 sider spekket med bilder og gamle tegninger sortert kronologisk etter årstall.

– Det er ikke akkurat noen bok man skriver i en fei. Det har vært et meget tidkrevende arbeid, forteller forfatteren.

I kraftig utvikling

Mellom to tykke permer har han samlet historiske fakta om byen fra 1000-tallet og fram til 11.mai 2010, da Monica Bonvicinis kunstverk «She Lies» innvies i vannet utenfor Operaen.

– Hvorfor var det viktig for deg å få skrevet denne boka?

– Vi har manglet et kronologisk oppslagsverk om Oslos historie. Vi er nå inne i en periode hvor Oslo er i en kraftig utvikling. Da er det også viktig å kunne se seg tilbake og unngå å ta de gale beslutningene. At Det engelske kvarter ble revet på 1960-tallet og at restaurante Skansen, som var arkitektonisk verdifull, ble nedlagt og revet, er begge to triste saker for byen vår. Til og med Karl Johan-fasaden har jo vært i fare tidligere, sier Thuesen alvorlig.

På jakt etter folkesjela

Også mer kuriøse opplysninger vies plass i boka: Som navnet på kvinnen som begynte med ansjosnedlegging i byen og årstallet for når melk for første gang kom i pappkartonger.

– Det var viktig for meg å få med små kuriositeter også, for å nå ned i folkesjelens dyp. Ellers inneholder boka både politiske hendelser og mye fra skolers, bedrifters og bygningers historie. Det er på en måte som å være i en godtebutikk. Det er umulig å få med seg alt, men jeg har smakebiter på det meste.


For forfatteren var det viktig å ta med også kvinners og barns historie når han skulle skrive boka. For som han sier:

– Det kan ikke bare handle om menn hele tiden!

Thuesen har tidligere gitt ut flere bøker om Oslo og omtaler seg selv som altetende når det gjelder oslohistorie. Men hva er det med byen som fascinerer han slik at han ikke kan slutte å skrive om den?

Grønn sjarm

– Det er her jeg er født! Dessuten er jeg veldig opptatt av historie og jeg har gått mye rundt i byen og sett på alt fra fortidsminner til det helt moderne.

– Hva vil du si kjennetegner Oslo by i dag?

– I lange tider av Oslos historie har dette vært en småby. Nå har Oslo blitt en stor og veldig variert by med alle de ulike bydelene. Det synes jeg er noe av det som gjør Oslo så sjarmerende, sier han og legger raskt til:

– Ikke minst er Oslo en grønn by. Skogene og øyene våre er det mange som misunner oss!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere