*Nettavisen* Nyheter.

112 lommetyver er utvist fra landet

Bildet viser hvordan en kvinne stjal eiendeler fra et kafébord da kunden forlot bordet. Tyven har sonet en dom og er nå utvist. Foto: Foto: Politiet

112 utlendinger er utvist fra landet etter lommertyveri, heleri eller annen vinningskriminalitet.

OSLO: Det er Lommetyerigruppen i Oslo politidistrikt som opplyser om tallene.

Siden oppstarten i august 2012 er altså 112 såkalte lommetyver utvist fra Norge. Dette er personer Lommetyverigruppen har pågrepet. De er alle blitt dømt for vinningskriminalitet. Hovedtyngden er lommetyver.

I juli ble elleve av de pågrepne og dømte lommetyvene uttransportert av Politiets Utlendingsenhet. Alle ble ilagt et innreiseforbud.

– De pågrepne blir satt rett i varetekt og dømt. Etter soning blir de uttransportert og får et innreiseforbud. Dette er veldig viktig for oss og det har en forebyggende effekt. Det viser at det å være lommetyv i Oslo får sterke konsekvenser, sier Morten Drægni, politibetjent og analytiker i Lommetyverigruppen.

Få som kommer tilbake

Dersom lommetyvene bryter innreiseforbudet, risikerer de ett års fengsel i straff. Denne straffen ble økt etter press fra Lommetyverigruppen, og andre etater som jobber med vinningskriminelle.

– Straffen for å bryte innreiseforbudet var veldig lav før. Det var ingen konsekvens. Vi som har jobbet med dette var tydelig på at det var viktig å økte straffene. Bryter noen loven i Norge, skal de ikke tro at de kan komme tilbake uten konsekvenser, sier Drægni.

Leder for lommetyverigruppen, Roar Kvassheim, har tidligere fortalt at det er få som bryter dette forbudet.

– De vi tar, får en dom mens de sitter i varetekt. Etter soning blir de transportert ut og får et innreiseforbud. Nå er straffen for å bryte forbudet økt, og de vil ikke risikere ett års fengsel ved å komme tilbake hit, uttalte Kvassheim til dittOslo i våres.

Drægni forteller at det er få som kommer tilbake etter å ha blitt kastet ut.

– Det er kanskje to eller tre som har kommet tilbake. Vi er mye ute og jobber, og vi følger med. Hadde flere komme tilbake, så hadde vi fått det med oss, sier han.

Proffe og mobile

Selv om det er stor forskjell på lommetyvene, så er hovedvekten av dem profesjonelle. De har jobbet med dette i alt fra ti til tretti år. De snakker gjerne sammen og bruker hele Europa som arbeidsplass. Derfor har oslopolitiet god kontakt med politiet i andre Europeiske land.

– De oppholder seg kun i landet i noen dager eller uker. Det er strategien deres. Vi har et eksempel på en gruppe som kom til Norge med fly på lørdag og reiste igjen på sønsdag, forteller Drægni.

Han legger til at det også er mange såkalte opportunister, som tar sjansen på å stjele noe når den byr seg.

– Flere er proffe. Derfor er det viktig at de møter et proft politi i Oslo, sier Drægni.

Nedgang

Hittil i år har 5.285 personer anmeldt lommetyverier i hovedstaden.

Det er en nedgang på 30 prosent, meldte NRK i juli.

– Vi er kjempefornøyd med de tallene. De komme fra hardt arbeid og det motiverer oss til å jobbe for å få tallene enda lenger ned, sier Drægni.

I 2013 ble det anmeldt 14.656 lommetyverier i hovedstaden, det vil si en nedgang på 18,4 prosent sammenlignet med 2012

LES OGSÅ: – Se opp for lommetyver her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.