RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

For Mattis Gulbrandsen er det tapas som virkelig vekker smaksløkene. Foto: Elisabeth C. Wang
For Mattis Gulbrandsen er det tapas som virkelig vekker smaksløkene. Foto: Elisabeth C. Wang

14 år og helt chef

Mattis Gulbrandsen (14) har elsket å lage mat siden har var stor nok til å krabbe opp på kjøkkenbenken. Nå er han aktuell med kokeboken Helt chef!.

ØRAKER: Jeg er opptatt av å prøve nye ting og å tørre og eksperimentere. Det betyr jo noen ganger å feile, mens andre ganger treffer man skikkelig blink, smiler den ambisiøse 14-åringen.

Som far så sønn

Det var faren som først viste vei inn på kjøkkenet, og sammen komponerte de retter på løpende bånd.

Mitt mål er å få flere ungdommer ut av kiosken og inn på kjøkkenet. Det trenger ikke være kjempeavansert. Man starter med de enkle tingene først, og deretter kan man begynne å eksperimentere med råvarer og ulike krydder og tilbehør, sier han.

Kokeboken Helt chef!, utgitt på Kagge Forlag, ble ferdig mens Mattis gikk i 9. klasse. Det er han glad for.

Jeg må snart bestemme meg for om det virkelig er kokk jeg vil bli, for til neste år begynner jeg jo på videregående. Jeg er svært glad i å komponere og lage god mat, men vet likevel ikke om det er det jeg vil satse på. Om vinteren går jeg mye på ski, og ellers trener jeg en god del, så noe innen idrett hadde også vært spennende, sier han.

Mange jern i ilden

14 år gammel og tredjeplass i Pizza-NM, vinner av flere smoothies-konkurranser, gjenganger på God Morgen Norge på TV 2, egen cateringvirksomhet og flotte hjemmesider på Internett. Mattis har med andre ord ikke akkurat ligget på latsiden før han bestemte seg for å sende en mail til ulike forlag.

Jeg synes det er spennende å prøve meg på nye ting, og cateringvirksomheten min er jeg også stolt av å ha fått til. Det tar mye tid, så noen ganger må jeg takke nei til oppdrag. Om vinteren har jeg i tillegg fullt opp med ski og trening så da er det ikke mye tid til overs.

Men hva synes klassekameratene dine om at du nå har gitt ut bok?

Vi har egentlig ikke snakket så mye om det, men jeg tror de synes det er kult. For meg var det viktig å få til en bok med mine egne oppskrifter og et par andre som jeg har blitt veldig glad i. Momos kyllinggryte og Gulbrandsen kyllingspesial er begge med i boken, sier han.

Sunt og godt

Mattis ønsker i tillegg å understreke at maten i boken er sunn og god. Det mener han er viktig for ungdom generelt.

For meg som trener mye er det viktig at det jeg spiser er godt, at det er sunt og gir meg det jeg trenger. Det skal i tillegg se fristende ut så man få

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere