*Nettavisen* Nyheter.

15 år for drapet på Geir Stene

En 20 år gammel mann fra Trasop er i Oslo tingrett dømt til fengsel i 15 år for å ha drept Geir Stene med mer enn 100 knivstikk.

HAUGENSTUA/TRASOP/OSLO TINGRETT: Drapet fant sted i moren til avdødes leilighet i Maria Dehlis vei den 26. januar i fjor, og Geir Stene ble funnet av sin datter den 29. januar.

Stene var på tidspunktet under behandling for rusmisbruk, men skulle passe morens leilighet og katter mens hun var på ferie.

Selvforsvar

Etter funn på åstedet mente politiet at gjerningsmannen trolig også var blitt skadet, og undersøkte derfor med Legevakten om de hadde hatt noen til behandling i tidsrommet. Der fant politiet den 20-år gamle mannen som først ble innkalt til avhør. 20-åringen hadde vært på legevakten for å sy et kutt i venstre lillefinger natt til 27. januar, men han hevdet kuttet stammet fra et ransforsøk han var utsatt for.

20-åringen nektet først ethvert kjennskap til avdøde, men oppsøkte politiet dagen etter og erkjente drapet og hevdet det hadde skjedd i selvforsvar.

Kjøpte heroin sammen

20-åringen kjente ikke avdøde fra tidligere, men møtte han samme kveld som drapet skjedde. 20-åringen hadde kranglet med sin mor og reiste til sentrum for å kjøpe heroin på Plata. Han har i retten forklart at han har vært avhengig av heroin i to år. Han hadde ikke penger og forsøkte å selge noen DVD-filmer da han møtte Geir Stene. Da de to var i samme ærend gikk de sammen om å kjøpe fem gram heroin, som delvis skulle selges videre. Sammen tok de en drosje til Haugenstua og moren til avdødes leilighet hvor de satt hvert sitt skudd.

Ikke trodd

20-åringen hevder skadene Stene ble påført skjedde i selvforsvar. I retten forklarte han at han hadde våknet av at Geir Stene sto over han med en kniv klar til hugg. Han hadde så dyttet Stene bort og løpt ut på kjøkkenet hvor han fant en kniv. Skadene skal, ifølge 20-åringen, ha blitt påført Stene i det påfølgende basketaket.

Tingretten finner ingen grunn til å tro 20-åringens forklaring om selvforsvar. 20-åringen forklarte blant annet at han ble angrepet av Stene helt fram til han satt det siste knivstikket i han, noe som stemmer dårlig overens med de rettsmedisinske funnene i saken.

Det ble i tillegg bare funnet én kniv på åstedet og flere av Stenes skader var såkalte avvergsskader. I tillegg skal 20-åringen ha tatt med seg en rekke gjenstander fra leiligheten, blant annet DVD-filmer, datautstyr og CD-plater, noe retten mener taler mot hans forklaring om nødverge.

Brutalt

Obduksjonen viste at Geir Stene var påført mer enn hundre knivstikk, hvor forblødning fra stikkskader i venstre arm, samt begge sider av halsen regnes som dødsårsak. Oslo tingrett finner det derfor hevet over enhver rimelig tvil at 20-åringen drepte Geir Stene forsettlig ved å tilføre ham knivstikk i venstre arm, på begge sider av halsen og i brystet.

20-åringen er undersøkt av rettspsykiatere som har konkludert med at han ikke var psykotisk eller bevisstløs på tiden for drapshandlingen. Oslo tingrett karakteriserer drapet som meget gruoppvekkende og brutalt og legger til grunn at 20-åringen uprovosert påførte Geir Stene mer enn hundre knivstikk i hodet og på kroppen.

Retten finner det også skjerpende at 20-åringen etter drapet stjal flere gjenstander fra leiligheten. Oslo tingrett mener drapet er begått under særdeles skjerpende omstendigheter og idømte mannen femten års fengsel, ett år lavere enn aktors påstand. 20-åringen må også betale til sammen 760.000 kroner i erstatning og oppreisning til avdødes mor, søsken og barn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.