*Nettavisen* Nyheter.

15-åringer hadde «dødd» uten Facebook

Benedicte Engesland og Seline Skubsrud syntes det «gamle» Internettet virket tregt og kjedelig.

– Vi sliter! utbryter to jenter fra Kastellet skole. Sammen med en rekke andre unge tester de Internett anno 1995.

Klikk på bildet for å forstørre.

Elever fra Kastellet skole ble forrige uke invitert til Teknisk museum i anledning søketjenesten Kvasirs 15-års jubileum. Der fikk de teste både datamaskin og Internett anno 1995. Foto: FOTO: LINE RUNDMO

Klikk på bildet for å forstørre.

Eirik Jørgensen (bak f.v.) og Ragnhild Kyvik Bauge er ivrige brukere av Internett, men de har aldri testet Internett anno 1995 før. Bak t.h. står Ola Sund, digital veileder på Kastellet.

KASTELLET/TEKNISK MUSEUM: I anledning 15-års jubileet til søketjenesten Kvasir, har 60 elever ved Kastellet skole blitt invitert til Teknisk museum.

– Internett var veldig nytt for nordmenn i 1995, og få forsto hvordan det kunne brukes og til hva. Dette dannet grobunn for etablering av startsider, temakataloger og søketjenester. Kvasir var blant de aller første tjenestene utviklet spesielt for nordmenn. 15 år med teknisk utvikling er lang tid, sier Ingrid Støver Jensen, produktansvarlig for Kvasir, til elevene fra Kastellet skole.

Hun lar dem få teste Internett slik det fremstod i 1995. Elevene får tre oppgaver de skal løse, ved hjelp av den 15 år gamle datamaskinen. Med simulert Internett går de til verks, to og to.

Frustrasjon

– Det er veldig annerledes. ”Lenken finnes ikke!” Vi må inn på den derre siden, sier Siri Ervik og Katrine Wisst, noe fraværende.

Like etter forteller Benedicte Engesland og Seline Skubsrud, at nettsidene de manøvrerer seg rundt på, er vanskelige og uvante.

– Det går tregt. Jeg tror ikke jeg hadde brukt pc’ n like mye hvis nettet var sånn nå, sier jentene.

De mener at den største forskjellen på Internett for 15 år siden, og nå, er designet.

– Fargene og designet... Det er veldig lite komplisert, mener 15-åringene.


Til sammenlikning synes de framkommeligheten på nettsidene de utforsker, virket mer komplisert i 1995, enn det er nå.

– Det er vanskelig å finne det man leter etter, sier jentene dypt konsentrert.

Facebook var for eksempel ikke å finne på den tiden. 15-åringene avslører at de er en smule avhengig av denne nettsiden.

– Det er vanskelig å forestille seg et liv uten nett. Jeg bruker internett mye. Noen ganger litt for mye, forteller Seline.

Komplisert

Jentene bruker hovedsakelig Internett til å gjøre lekser, henge på Facebook, og til å se på tv-serier. De forteller at flere i klassen har sin egen blogg, som for eksempel Eirik Jørgensen. Han blogger om livet sitt, og har holdt på med det i over halvannet år nå.

– Det er en fin fritidsinteresse, mener han.

Eirik er også å finne på Facebook – et sted som til tider kan være tidkrevende. Og han innrømmer det gjerne:

– Man hadde kanskje vært mer sosial hvis man ikke hadde hatt Internett, sier han.


15-åringen ble aktiv bruker av nettet for 4-5 år siden. Han synes det har utviklet seg veldig mye de siste årene.

– Det vi prøvde i dag var veldig gammeldags og tregt, ikke det jeg en vant til. Det var komplisert. Man måtte klikke under linken, i stedet for over. Det er veldig bak mål å jobbe på den måten, sier han og sikter til den noe utdaterte datamaskinen anno 1995, med simulert Internett.

– Jeg er veldig lite tålmodig på nett, og blir skikkelig sur på skole-pc’n, forteller Eirik, som foreetrekker sin kjappe Mac.

Han er glad han er ung i 2010, og ikke for 15 år siden.

Utviklet Kvasir

Ingrid Støver Jensen i Kvasir ser nesten på søkesidens utvikling som et eventyr, fra den spede starten i 1995 til dagens Kvasir, med mer enn en million ukentlige brukere. Hun presenterer en av hjernene bak søketjenesten, Steinar Kjærnsrød, for elevene.

– Det er morsomt å være med på feiringen av et produkt man var med på å lage, sier han i en aula på Teknisk museum.

Kjærnsrød forteller at bakgrunnen for Kvasir, var at de så et behov for et sted som kunne gi folk oversikt over hva som fantes på Internett.

–15 år er en liten evighet i Internettsammenheng, og det har forandret seg så mye fra 1995 at det nesten er utrolig at Kvasir fortsatt eksisterer. Men det er jo selvsagt veldig gøy, og jeg føler en viss ærbødighet over at Kvasir fortsatt er høyst oppegående, sier han.

Både han og elevene ved Kastellet skole har blitt noen erfaringer rikere, siden 1995.

– Jeg tror jeg hadde dødd litt innvendig hvis internett hadde dratt 15 år tilbake i tid! mener i hvert fall Eirik Jørgensen.

LES OGSÅ: Snakket med rommet på Teknisk museum

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.