*Nettavisen* Nyheter.

15 barnehager erklært rasismefrie

Sur vind og øsende regn stoppet ikke 283 barnehagebarn fra å møte opp på Skullerudsletta for å få barnehagene sine erklært som rasismefrie soner.

Skullerud: Hele 15 barnehager fra bydelen hadde møtt opp denne fredagen for å motta skilt og undertegne en avtale, som sier at her er alle velkomne uansett hudfarge, religion og kulturell bakgrunn.

Dette er utrolig flott! Jeg er stolt over Bydel Østensjøs initiativ til å ta rasisme på alvor. Dere går foran som et godt eksempel vi gjerne refererer til. Ekstra spennende er det at barnehagene er de første ut til å bli erklært rasismefrie soner, sier kommunikasjonssjefen i Norsk Folkehjelp Bjørn Pettersen.

Vanskelig ord

For å kunne defineres som en rasismefri sone må tjenesteleder og eventuelt to ansatte ved tjenestestedet ha deltatt på et Magfold- og Dialog-kurs (MOD). Deretter undertegnes en forpliktende avtale med Norsk Folkehjelp. Konseptet er et samarbeid mellom Norsk Folkehjelp og LO, der målet er å påvirke fordommer og øke bevisstheten rundt egne holdninger.

Ragnar Lunde, assistent i Solfridbakken barnehage, er svært fornøyd med MOD-kurset.

Det er ikke alltid hva man mener som er det viktigste, men hvordan det oppfattes. Ting kan oppfattes forskjellig, og det er viktig å bli klar over egne holdninger, sier Lunde.

Hvor mye tror du barna forstår av dette?


Rasisme er et ord som er vanskelig å forklare for barn. De tenker ikke så mye over at de er forskjellige og heldigvis for det. Gjennom måten vi er på som voksne prøver vi å gå foran som gode forbilder og fortelle dem at alle mennesker er like mye verdt, fortsetter han.

Rasismefritt i 2008

Åse Merete Ternå, avdelingssjef i administrasjonen i Bydel Østensjø, kan fortelle at arbeidet mot rasisme langt fra er over.

Målet er at alle bydelens tjenestesteder skal være erklært rasismefrie innen utgangen av 2008, forteller hun.

BU-leder Arnfinn Aabø er også opptatt av å jobbe videre med antirasistiske holdninger i lokalmiljøet.

Vi vil at alle i bydelen vår skal ha det trygt og godt uavhengig av hudfarge og religion. Vi skal kunne spise det vi vil, gå med de klærne vi vil og tro på det vi vil. Dagen i dag er et stort steg i riktig retning, sier han.

Gleder seg til å synge

Rundt omkring på sletta sitter barnehagebarn fra blant annet Tyrkia, Irak, Somalia, Sri Lanka og Norge. De gleder seg først og fremst til å få boller og saft. På spørsmål om hvorfor de er her i dag svarer Nelagshan fra Bøler barnehage kjapt:

Fordi vi skal ut på en liten tur. Og så skal vi synge "Barn av regnbuen", det gleder jeg meg til!


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.