RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

15 myter om Mac

Det påståes mye rart om Mac. Noe er riktig - annet er helt feil.

I denne artikkelen skal vi se på femten myter om Mac, og forhåpentligvis ta knekken på noen av dem.

Les også: Guide: Mac - hva er det?

Myte 1: Mac er mer brukervennlig

TJA: Mac OS vil nok for noen virke litt enklere å bruke, og gir gjerne en litt mer svevende eller strømlinjeformet opplevelse. Men ønsker du å bevege deg litt bortover og nedover i operativsystemet, vil dette gjerne være litt greiere på Windows (og ikke minst Linux). Det nye Windows 7 er også enda enklere og bedre å bruke enn sine forgjengere.

Operativsystemene på Mac og PC ser litt forskjellige ut og virker på litt forskjellig måte, men Mac OS X og Windows 7 er helt på høyde med hverandre. Med mindre du har helt spesielle behov vil en PC kunne gjøre den samme jobben en Mac gjør, og omvendt. For de aller fleste er det kun snakk om smak og behag, eller i det minste hva man er vant med.

Les også: Guide: Hva er Linux?

Myte 2: Mac får ikke virus

FEIL: Mac OS har fremdeles en relativt liten markedsandel på verdensbasis, noe som betyr at virusprogrammerere i hovedsak konsentrerer seg om Windows-plattformen.

Men det betyr ikke at verden er fri for ondsinnet kode som kan infisere en Mac. Et større poeng er likevel at over 80 prosent av sikkerhetstruslene er nettbaserte og hovedsaklig plattformuavhengige. Da hjelper det heller ikke at mange Mac-brukere i stor grad tenker på seg selv som usårbare.

Myte 3: Mac har bedre design og kvalitet

TJA: De fleste er nok enige om at Apples valg av materialer og formgivning (i de fleste tilfeller) har ført til estetisk tiltalende produkter. Det er heller ingen tvil om at Apple kan sette sammen maskinvare, og de fleste av produktene deres er av god kvalitet. Det er også derfor deres rimeligste bærbare koster 8490 kroner, mens du får en vanlig bærbar PC til noen få tusenlapper. At sistnevnte ikke vil gi det samme inntrykket sier seg selv.

Er du villig til å betale for det finnes det også mange lekre og solide PC-er. Sjekk for eksempel ut Sonys Vaio-maskiner, eller prøv kvaliteten på Lenovos ikoniske ThinkPad.

Myte 4: Mac krasjer aldri

FEIL: Apple har en litt enklere jobb enn Microsoft. Mens Windows er lagd for å fungere med alle mulige konfigurasjoner av maskinvare, trenger Mac OS kun å virke med akkurat de datamaskinene som Apple selv bygger. Det betyr at en Mac ikke skal få problemer med stabiliteten på grunn av komponenter som av en eller annen grunn ikke vil fungere skikkelig sammen.

At en feil i programvaren får datamaskinen til å gå ned for telling skjer selvfølgelig, både for PC og Mac. I de fleste tilfeller er det da snakk om tredjeparts programvare som lager problemene.

Myte 5: Mac kan ikke oppgraderes

FEIL: Mac OS støtter som nevnt kun et begrenset utvalg av maskinvare, mens du på en PC i teorien fritt kan velge komponenter fra øverste hylle. Så selv om det er enklere å oppgradere en stasjonær PC, er det på ingen måte umulig - du har bare et langt mindre utvalg.

Når det gjelder bærbare datamaskiner er som regel kun harddisk og minne som kan gjøres noe med uansett, også for bærbare PC-er. Med noen unntak er det også grei skuring å gjøre dette på en bærbar Mac. I en tid der de fleste foretrekker bærbart er altså ikke dette noe godt argument.

Myte 6: Du kan ikke høyreklikke på Mac

FEIL: Jo med en nyere Mac-mus kan du faktisk det, selv om disse strengt tatt fremdeles kun har en knapp. På bærbare klikker du ganske enkelt med to fingre på pekeplaten i stedet for en.

Myte 7: Mac takler ikke Windows og PC-filer

FEIL: Det skulle tatt seg ut. På verdensbasis har Windows over 90% markedsandel, og selv om Mac begynner å få en dugelig andel i den vestlige delen av verden, er det fremdeles en del programvare og spill som ikke er tilgjengelig for Mac. I Mac OS har derfor Apple lagt med programmet Boot Camp som hjelper deg med å installere Windows, og du kan ha det i tillegg til eller i stedet for Mac OS. Windows kan også kjøres virtuelt.

Det største problemet med Windows på en Mac er kanskje at du får dårligere battteritid enn med Mac OS.

Myte 8: Du kan ikke spille på Mac

FEIL: Mac er nå populært nok til at spill også utvikles for Mac OS, og i fjor ble også den populære distribusjonsplattformen Steam tilgjengelig for Mac. I skrivende stund har de 170 spill for Mac OS. Og hvis yndlingsspillet ditt ikke finnes for Mac OS, kan du i verste fall også installere Windows på Mac-en for nettopp dette.

Problemet med Mac og spill ligger kanskje nå i større grad at grafikkortene du får til Mac ikke akkurat er de nyeste og kjappeste. Skal du ha en datamaskin for spilling, er altså fremdeles PC førstevalget.

Myte 9: Mac har problemer i Windows-nettverk

FEIL: Mac-klienter virker fint i nettverk de, men de oppfører seg annerledes på nettverket enn en PC som kjører Windows. Problemer er i hovedsak et resultat av mangel på kunnskap om hvordan ting må gjøres, ikke at maskinvaren ikke er kompatibel.

Myte 10: Mac er sent ute med ny maskinvare

RETT: En PC-produsent (eller selvbygger) står til enhver tid fritt til å velge blant de nyeste komponentene. Apples Mac OS har som nevnt ikke like bred støtte for forskjellig maskinvare, og du kan dessuten ikke bygge din egen Mac*. Du må pent vente på at Apple slipper nye datamaskiner, som typisk skjer en til to ganger i året.
(*Noen prøver og lykkes. Det kalles en )

Når det er sagt har Apple med tiden blitt ganske så flinke til å tilpasse sin slippsyklus med Intels utviklingstempo, så de er heller ikke spesielt på ingen måte akterutseilte. Noen ganger fronter de også ny teknologi, som Thunderbolt (Light Peak) i nye MacBook Pro.

Samtidig gjør Apple av og til noen spesielle og litt sære valg, som å tviholde på FireWire 800 og dumpe USB 3.0.

Les også: Test: Apple MacBook Air 13 tommer

Myte 11: Mac er dyrere

RETT: Ser vi kun på maskinvare vil du som regel kunne spare tusenvis ved å gå for en PC.

Men så må vi selvfølgelig kalkulere inn faktorer som design, kvalitet, batteritid og ikke minst muligheten for å bruke Mac OS og medfølgende programvare. Deretter blir det opp til hver enkelt om prisen er verd det.

Hva som er enklere å peke på er at det er dyrt å oppgradere en Mac fra grunnkonfigurasjonen i Apple Store. Dersom du gjør dette selv vil du kunne spare tusenvis av kroner.

Myte 12: Mac har høyere bruktverdi

RETT: En pent brukt Mac er lettere å bli kvitt enn en grå PC, og du vil kunne få bedre pris for den. Men dette må veies opp mot det at en Mac gjerne koster mer enn en PC til å begynne med.

Ulempen med en slik lett omsettelig datamaskin er at den også er mer attraktiv for tyveri.

Myte 13: Mac bare virker

RETT: For vanlig bruk kommer Mac fiks ferdig med det du trenger av programvare. Det er egentlig bare å slå den på og knekke i gang. Føler du at du mangler noe er det også enkelt å installere nye programmer gjennom App Store.

Kjøper du en ny PC med Windows er den ofte tynget ned av alskens programvare du ikke har bedt om og ikke trenger, mens den kanskje mangler PDF-leser. På den annen side står du fritt til å avinstallere og installere det du vil ha i ettertid. Med Windows har du også et større utvalg av programvare.

Myte 14: Mac er kjappere enn en PC

FEIL: Legger du like mye penger i en PC som en Mac, vil den ikke oppleves som treig. Sammenligner du en Mac mot en billig-PC med Vista snakker vi naturligvis om noe helt annet.

Myte 15: Alle Mac-folk er fullstendig sprø

FEIL: Det finnes mange Mac-brukere som verken er fanatikere eller disipler. Dessverre finnes det også noen som er det. 

Les også: Test: Apple MacBook Air 11 tommer

Les ogsåTest: Apple iMac 27 tommer

Les også: Test: Apple Mac Mini


 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere