RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

16-åring dømt til ett år og åtte måneders fengsel


Mannen (67) sto som eneste arving av kvinnen (88), men ble senere slettet fra testamentet. Nå står han tiltalt for å svindlet henne for 1,9 milllioner kroner.
Mannen (67) sto som eneste arving av kvinnen (88), men ble senere slettet fra testamentet. Nå står han tiltalt for å svindlet henne for 1,9 milllioner kroner. Foto: Illustrasjonsfoto
16-åringen har i løpet av kort tid gjort flere alvorlige kriminelle handlinger og Oslo tingrett mener eneste løsning er å sende gutten i fengsel.

OSLO TINGRETT: 16-åringen fra Groruddalen møtte nylig i Oslo tingrett tiltalt for blant annet flere ran, ransforsøk, trusler, tyveri, trusler mot politiet under pågripelse og for å ha truet andre til å begå ran for seg.

Alle lovbruddene ble begått i løpet av fem måneder i sommer og høst. Utbyttet var som regel mobiltelefoner, men også et armbånd og en kebab. Mange av ofrene var unge, helt ned i 14-årsalderen.

LES OGSÅ: Ungdomsraner (18): – Det er bare å ta imot straffen og takke gud for at vi bor i Norge

Måtte varetektsfengsles

Fra midten av september ble gutten ilagt meldeplikt. Han fortsatte likevel med nye ran og brøt meldeplikten en rekke ganger. Politiet så derfor ikke annen løsning en å be om varetektsfengsling av 16-åringen i slutten av oktober, samtidig som man opplevde en krafitg økning av antall ran i Oslo.

– Slik retten ser det er dette eneste grunn til at han siden den tid ikke har blitt registrert med nye straffbare forhold, heter det i dommen fra tingretten.

Selv i varetekt har ikke 16-åringen klart å endre livsførsel. Han er blant annet hatt flere urinprøver med spor av narkotiske stoff og oppført seg i strid med fengselsreglementet.

LES OGSÅ: Casuals jakter ranere i Oslo

Fengsel eneste løsning

Tingretten ser svært alvorlig på handlingene 16-åringen nå dømmes for og mener det er stor risiko for at han vil begå nye alvorlige straffbare handlinger.

Tingretten mener gutten er fullstendig uegnet for samfunnsstraff og ser det som eneste løsning at han holdes borte fra miljøet han vanligvis vanker i.

Hvis gutten hadde vært voksen ville han trolig blitt dømt til fengsel i cirka tre år. Bare unntaksvis dømmes så unge mennesker til ubetinget fengselsstraff, men tingretten ser ingen annen løsning i denne saken.

LES OGSÅ: Gutt (15) ranet to ganger på tre måneder

Får ikke omgås andre innsatte

Aktor hadde lagt ned påstand om to års fengsel, med ett år som betinget fengsel som er ris bak speilet i håp om at 16-åringen skikker seg.

Tingretten har imidlertid liten tro på at gutten i løpet av ett år i fengsel vil være motivert til å leve et lovlydig liv. Hele straffen på ett år og åtte måneder ble derfor gjort ubetinget.

Gutten vil sone i en ungdomsenhet ved Bjørgvin fengsel i Bergen. Han vil her få tett oppfølging av fagkyndig personell og ikke ha anledning til å omgås andre innsatte før han regnes som skikket til det.

Gutten ble også dømt til å betale sine ofre til sammen 65.000 kroner i erstatning og oppreisning.

16-åringens forsvarer, advokat Asle Hesla, har foreløpig ikke besvart dittOslos henvendelse om saken.

ANDRE SAKER FRA DITTOSLO:

Umettelig behov for selvforsvarskurs

Justisministeren med strakstiltak mot ransbølgen

Mann slo sjuåring som plaget datteren hans
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere