RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bydelsdirektør Per Johannessen i Bydel Nordstrand har anmeldt tre personer i det private firmaet Velferd As for omsorgssvikt etter at en 16 år gammel gutt skal ha fått sexbilder, råd om dopsalg og servert alkohol på en institusjon i bydelen.
Bydelsdirektør Per Johannessen i Bydel Nordstrand har anmeldt tre personer i det private firmaet Velferd As for omsorgssvikt etter at en 16 år gammel gutt skal ha fått sexbilder, råd om dopsalg og servert alkohol på en institusjon i bydelen.

16-åring fra Nordstrand utsatt for omsorgssvikt

Bydelsdirektør Per Johannessen i Bydel Nordstrand politianmeldte en privat barnevernsinstitusjon for overgrep mot en 16-åring. Tre personer er siktet.

Nordstrand: Oslo politidistrikt har i løpet av det siste døgnet pågrepet tre personer knyttet til Velferd AS, en privat barnevernsinstitusjon i Oslo. De tre er siktet for omsorgssvikt (straffeloven § 218). Barnevernsinstitusjonen er også siktet i saken.

Bakgrunnen for pågripelsen er en politianmeldelse fra Bydel Nordstrand og opplysninger fra en 16 år gammel gutt som har vært plassert av barnevernet i barnevernsinstitusjonen.

To av de pågrepne har jobbet som miljøarbeidere ved institusjonen, mens den tredje pågrepne har en ledende rolle i selskapet. De tre vil bli avhørt i løpet av dagen.

Alvorlig sak

–Politiet ser svært alvorlig på saken og har gitt den høy prioritet. Dersom påstander om de enkelte siktedes adferd viser seg å medføre riktighet, innebærer dette en alvorlig omsorgssvikt overfor et barn som det offentlig har overtatt omsorgen for, sier politiadvokat Sturla Henriksbø, som er påtaleansvarlig i saken.

Reagerte raskt

– Da vi fikk vite om mistankene om overgrep så tok vi raskt et initiativ, og innkalte til et stort møte mellom egen barneverntjeneste, fylkesmannen, politiet samt barne- og familieetaten for å orientere oss i landskapet, sier bydelsdirektør Per Johannessen.

Møtet kom til på bakgrunn av opplysninger fra politiet i Oslo.

– Hensikten med møtet som fant sted i midten av oktober var å få klarlagt alvorlighetsgraden. Ikke lenge etter gikk bydelen til anmeldelse av tiltaket på bakgrunn av forhold som var fremkommet. Da var det åpenbart for oss at det kunne være snakk om alvorlige forhold, sier Johannessen.

Dop og sex

VG har skrevet flere artikler om saken. Ifølge avisen har gutten i perioden han har bodd i institusjonen fått tilsendt sexbilde fra en ansatt. Gutten har også fått råd fra en ansatt om dopsalg.

Gutten forteller blant annet at de ansatte har servert han alkohol. 16-åringen har stått frem blant annet på Dagsrevyen og fortalt om sin historie.

Ønsket verifisering

– Bydelen anmeldte for å få sjekket ut om det kan verifiseres gjennom etterforskning at slike ting har funnet sted. At det nå foreligger siktelse mot tre personer forteller jo noe om politiets vurdering, sier Per Johannessen til Nordstrands Blad.

Vurderer fosterhjem

– Det er reist spørsmål om hvorfor gutten fortsatt bor i institusjonen. Mitt svar er at dette er etter forutsetning fra fylkesnemnda. Når det er sagt, så vurderers akkurat nå en fosterhjemsplassering. En person 16-åringen kjenner og har tillit til har bedt om å bli oppnevnt som fosterhjem. Denne saken håndteres separat fra vår side. Det aktuelle fosterhjemmet er i en annen bydel. Vanligvis skulle da denne bydelen håndtert saken, men for å holde farten har Nordstrand Bydel tatt hånd om saken selv, sier Johannessen videre.

Ingen varsler

Fylkesmannen, som er tilsynsmyndighet, hadde vært på tilsynsbesøk i barnevernsinstitusjonen før bekymringen ble meldt, uten at noe spesielt ble bemerket. De fant tiltaket greit i hovedsak.

– Etter at bekymringen kom på bordet er det gjennomført flere kontroller. To av de ansatte er suspendert, forteller Johannessen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere