Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

17 år på offentlig vent!

I 17 år har familien Botten/Thomassen fra Sørbråten levd i usikkerhet om sin egen bostatus. Foto: Kristin Tufte Haga
I 17 år har familien Botten/Thomassen fra Sørbråten levd i usikkerhet om sin egen bostatus. Foto: Kristin Tufte Haga
En familie på Sørbråten har i hele 17 år levd i usikkerhet omkring sin egen bosituasjon. Og fortsatt er familien på «offentlig forvaltningsvent».

SØRBRÅTEN: Sørbråten-beboerne Kari Botten og Tom Thomassen har vært på offentlig forvaltningsvent i hele 17 år! Paret ønsker ikke selv å stille i avisen, men forteller gjerne familiens historie:

Fastbostatus i 1998

I 1990 kjøper familien en eiendom i uregulert område på Sørbråten. Etter hele fem år med mye frem og tilbake, med blant annet anmeldelse for å bo ulovlig i hytte, og etterhvert bruk for advokatbistand, omgjorde Byutviklingskomiteen Plan- og bygningsetatens (PBE) vedtak fra 1993, om ikke-fastbotillatelse.

Så i 1998 kunne endelig familien, sammen med noen få andre Sørbråten-beboere, feire fastboerstatus.

Omgjort i 1999

Men lykken varte ikke lenge. Fastboervedtaket ble påklaget av andre Sørbråten-beboere, og Fylkesmannen omgjorde året etter Byutviklingskomiteens vedtak. Samtidig som Fylkesmannen anbefaler kommunen om å foreta en helhetlig gjennomgang av området.

Vann- og renseanlegg

I mellomtiden (2001) mottar familien Botten/Thomassen brev fra Vann- og avløpsetaten, om at eiendommen er blitt godkjent for innlegging av vann og renseanlegg.

Familien kontakter nå igjen PBE, i og med at problemstillingen rundt eventuelt ulovlig utslipp nå blir ryddet opp i, ved at det blir installert renseanlegg tilknyttet eiendommen. Men nå har også PBEs reguleringsarbeid for området kommet igang, og familien får beskjed fra PBE at så lenge ny reguleringsplan for området er under utarbeidelse, så vil saker for de som ikke allerede var regulert til bolig, ikke kunne godkjennes.

Men til tross for usikkerhet om familiens fremtidige fastbostatus eller ikke, installerer den renseanlegg til flere hundre tusen kroner. For Vann- og avløpsetaten kan ikke gi noen utsettelse på den biten, og ferdigattest på anlegget blir gitt i november 2004.

Pendler

I mellomtiden kjøper familien et bosted på Kjelsås, og bestemmer seg for å pendle mellom Sørbråten og Kjelsås, i påvente av at kommunen skal gjøre ferdig reguleringsforslaget.

Så følger flere år frem til i dag, med de samme svarene fra Oslo kommune: «Den arbeider med saken.». (reguleringsplanen for området Sørbråten i Maridalen).

Sivilombudsmannen

Familien Botten/Thomassen er nå så fortvilet over den usikre bosituasjonen - på 17. året - at de i forrige måned tilskrev Sivilombudsmannen om hjelp. Foreløpig har Sivilombudsmannen bedt byrådsavdeling for byutvikling om å svare familien om sakens status. Men byråd Merete Agerbak-Jensens (H) svar i saken, også til Byutviklingskomiteen, tyder på at en bystyrebehandling av reguleringsplanen for Sørbråten, og for den saks skyld muligens også for Solemskogen, på ingen måte er «rett rundt hjørnet» nå heller.

Kanskje til høsten?

Jeg ser nå at sluttføringen av saken i byrådsavdelingen har tatt og tar noe lengre tid, slik at en innstilling i saken først kan påregnes avgitt til behandling i bystyrets organer i kommende høstsesjon, skriver Agerbak-Jensen om reguleringsplanen for Sørbråten.

I fjor sa byråden at hun håpet at reguleringsbehandlingen skulle være ferdig i løpet av inneværende vinter, så det spørs vel om familien Botten/Thomassen etter 17 år på offentlig forvaltningsvent lenger har noe tro på hva kommunens byråkrater og politikere sier?

Byråden har tidligere også uttalt at hun er i dialog med Miljøverndepartementet om at det skal «...tilordnes løsninger både for Sørbråten og Solemskogen, som skal ivareta at reguleringsplaner for områdene kan gjelde...» - selv med en kommende markalov «på toppen».

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!