RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

18 pågrepet i narkoaksjon i Oslo

Infosjef Kari Huseby, stasjonsjef Kåre Stølen og visepolitimester Roger Andresen på pressekonferansen om organisert narkosalg tirsdag ettermiddag.
Infosjef Kari Huseby, stasjonsjef Kåre Stølen og visepolitimester Roger Andresen på pressekonferansen om organisert narkosalg tirsdag ettermiddag. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
- Vi har sett kynisk utnyttelse av barn i denne saken, sier politiet.

OSLO: Oslo-politiet har hele tirsdag aksjonert mot det som karakteriseres som omfattende og organisert narkotikasalg i hovedstaden.

Målet for storaksjonen er «en rekke personer og adresser i Oslo», som et ledd i etterforskningen av omfattende narkotikaomsetning, ifølge Oslo politidistrikt.

- Dette har vært en av de største polititaksjonene i Oslo-politiet på mange år. Den har hatt som utgangspunkt å skape større trygghet, sier leder for ordensavsnittet, Roger Andresen, og legger til: 

- Det dreier seg om narkotikaomsetning, og vi har slått til mot personer og steder som har stått for en stor del av narkotikaomsetning i boligområder på Tøyen, Kampen og Ensjø.

Aksjonen startet klokka 08 tirsdag morgen, da bevæpnet politi slo til mot en rekke adresser.

- Det har vært gjennomført ransaking i mellom 20-30 adresser. 16 personer er så langt pågrepet. Det har blitt gjort beslag i narkotika, skytevåpen og større pengebeløp, sier politiadvokat Kai Gunnar Schwed Nygård.

Klokken 19.25 var antallet pågrepne 18. En av de skal ha blitt sluppet løs.

- Flere kan slippes løs etterhvert som man blir ferdig med avhør ut over kvelden, men også flere kan pågripes, sier Roar Hansen, kommunikasjonsrådgiver i Oslo Politidistrikt tirsdag kveld.

Vet du noe om denne saken? Tips oss på dittOslo@nettavisen.no.

Mange barn

Stasjonssjef ved Grønland politistasjon, Kåre Stølen, sier at politiet har avdekket at en rekke barn og unge under 18 år er involvert i den omfattende narkotikaomsetningen på gatenivå.

- Vi har sett en kynisk utnyttelse av barn og unge under 18 år. Noen brukes som selgere, noen som kjøpere og noen har også vært sammen med foreldrene sine når de har kjøpt, sier Stølen. 

Kåre Stølen, stasjonssjef ved Grønland politistasjon, er sparsom med opplysninger om narkoaksjonen.

Totalt skal politiet ha sendt nærmere hundre bekymringsmeldinger til barnevernet i forbindelse med saken.

- Den yngste vi har pågrepet er bare 17 år, mens den eldste er i 50-årene, sier politiadvokat Kai-Gunnar Schwed Nygård.

Han sier at de fleste pågrepne i saken er norske statsborgere.

Mot boligområder

Aksjonen har vært rettet mot boligområder på Tøyen, Kampen og Ensjø. Dette skal ha kommet som følge av en rekke bekymringsmeldinger fra nabolaget.

– Dagens innsats kommer som følge av etterforskningen mot det vi mener er organisert narkotikaomsetning som har skapt utrygghet i boligområder i sentrale deler av Oslo, sier stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon.

Stølen sier at det i hovedsak dreier seg om kjøp og salg av cannabis. Noen av de pågrepne skal også være siktet for heleri.

Varsler flere aksjoner

Kåre Stølen sier at dagens aksjon er et ledd i Oslo-politiets kampanje mot åpne rusmiljøer.

- Denne ble startet i 27. juni i 2011, og retter seg i hovedsak mot områder på Grønland, nedre del av Grünerløkka, Vaterland, Jernbanetorget og nedre del av Karl Johans gate. 

- Målet var å ta ut sentrale nettverk og personer og få varige endringer i nabomiljøene, sa Stølen på pressekonferansen tirsdag ettermiddag.

Over hundre personer fra Oslo politidistrikt deltok i dagens aksjon, sammen med Tollvesenet og Skatt Øst.

Politiet utelukker ikke at det kan komme flere aksjoner i tiden som kommer.

- Vi vet at dette foregår andre steder, og vi vil fortsette dette arbeidet, sier Andresen.

Tirsdagens aksjon er fortsatt ikke avsluttet, og vil fortsette utover kvelden.

Representeres av Elden

Advokatfirmaet Elden representer en av de siktede, som er en 31 år gammel norskpakistaner.

- Min klient ble pågrepet på jobben i dag tidlig uten at han har fått noen konkrete opplysninger om hva han er siktet for, skriver advokat john Christian Elden på en sms til Nettavisen tirsdag kveld.

Det eneste 31-åringen vet er at han er siktet for udefinert narkotikasalg eller heleri av penger.

- Han kjenner seg ikke igjen i siktelsen, skriver Elden.

Ingen sammenheng med Lime-saken

I følge Dagbladet skal flere av disse ha tilknytning til to Lime-butikker. 

De to butikkene skal være blant de få som fortsatt holder åpent etter storaksjonen for to uker siden. Flere menn tilknyttet driften har vært mistenkt for omfattende narkotikavirksomhet over en lengre periode.

Politiet bekrefter på pressekonferansen tirsdag at de har vært tilstede i Lime-butikkene, men avviser at saken har noe med den så kalte Lime-saken å gjøre.

Utover det ønsker de ikke å kommentere beslag eller pågripelser i butikkene.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere